Activitatea Comisariatului Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu în anul 2016

2

 

Raport garda de mediu

În cursul anului 2016, Comisariatul Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu a realizat în total 1063 de acţiuni de inspecţie şi control, dintre care 524 de inspecţii planificate şi 539 de controale neplanificate.

Controalele planificate au fost efectuate conform Planului anual aprobat prin Decizia Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu la obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului de pe teritoriul judeţului. Dintre acestea, 8 controale s-au efectuat la obiective care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase (SEVESO) şi 51 controale s-au efectuat ca urmare a unor tematici dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu.

Controalele neplanificate au acoperit majoritatea tipurilor de acţiuni de inspecţie şi control prevăzute de HGR nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, cu modificările ulterioare, respectiv:

  • 193 controale pentru verificarea reclamaţiilor şi sesizărilor primite la GNM-CJ Neamţ,
  • 132 controale tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu,
  • 95 controale au fost efectuate în comun cu alte autorităţi, respectiv cu Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, Instituţia Prefectului – Judeţul Neamţ etc.,
  • 36 inspecţii pentru verificarea realizării măsurilor impuse la controalele anterioare,
  • 34 inspecţii în urma autosesizării GNM,
  • 29 inspecţii pentru verificarea modului de respectare a actelor de reglementare,
  • 18 controale pentru identificarea de obiective noi,
  • 2 controale pentru emiterea/revizuirea actelor de reglementare.

Controalele neplanificate dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu au vizat, în special, activităţi prioritare în domeniul protecţiei mediului: salubrizarea localităţilor, comerţul cu lemn şi produse de lemn, responsabilităţile administraţiei publice locale în domeniul protecţiei mediului, respectarea condiţiilor din actele de reglementare eliberate pentru microhidrocentrale, activităţile de colectare, stocare temporară, tratare, valorificare şi transport deşeuri periculoase, activităţile desfăşurate în ariile naturale protejate.

Ca urmare a controalelor planificate şi neplanificate efectuate în cursul anului 2016, s-au aplicat 93 de sancţiuni contravenţionale principale, respectiv: 52 avertismente contravenţionale şi 41 amenzi în valoare totală de 832.500 lei, precum şi o suspendare ale activitate până la remedierea deficienţelor constatate. De asemenea, a fost constatată o infracţiune pentru desfăşurare de activităţi fără acte de reglementare pe teritoriul Parcului Național Ceahlau, care a fost înaintată organelor de urmărire penală competente.

O mare pondere în activitatea de control din 2016 a avut-o si rezolvarea reclamaţiilor. Astfel, din cele 193 de reclamaţii verificate, 66 au vizat un management defectuos al deşeurilor, 29 au vizat activitatea de creştere a animalelor în gospodăriile cetăţenilor, 28 au vizat deversări de ape uzate menajere, celelalte au vizat aspecte privind calitatea aerului, depăşiri ale nivelului de zgomot, tăieri de vegetaţie din afara fondului forestier, condiţiile de bunăstare a animalelor din grădinile zoologice, activitatea de recoltare ciuperci şi fructe de pădure, activităţi în arii protejate. Pentru neconformităţile constatate s-au aplicat patru amenzi în valoare de 97.000 lei pentru functionare in lipsa autorizaţiei de gospodărire a apelor, depozitări neconforme de deşeuri menajere, deşeuri din construcţii, resturi vegetale, pentru lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor și lipsa formularelor de încărcare/descarcare deseuri nepericuloase, deversari de ape uzate neepurate dintr-o stație de epurare în emisar şi sapte avertismente pentru evacuare ape uzate în canalizarea pluvială, depozitare neconformă de material lemnos, ş.a.

Urmare a Programului acţiunii de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari nr.1158/CPP/ 15.02.2016, aprobat de catre Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Comitetul Ministerial Pentru Situaţii de Urgenţă, a Hotărârii nr. 2 din 26.02.2016 a Comitetului Judeţean Neamţ pentru Situaţii de Urgenţă, pentru aprobarea măsurilor privind salubrizarea localităţilor şi cursurilor de apă, precum şi pentru realizarea şi întreţinerea şanţurilor şi rigolelor, în vederea asigurării scurgerii apelor mari şi a Circularei GNM -Comisariatul General nr. 1445/GM/29.02.2016, pentru verificarea starii de salubrizare a localităţilor, s-au realizat 80 de acţiuni de inspecţie şi control la autorităţile publice locale de pe raza judeţului Neamţ. Urmare a acestor controale, au fost aplicate 25 sancţiuni contravenţionale, respectiv 8 avertismente şi 17 amenzi în valoare totală de 152.000 lei pentru depozitări neconforme de deşeuri menajere, deşeuri din construcţie, resturi vegetale şi gunoi de grajd în locuri neautorizate.

De asemenea, în cursul anului 2016 au fost controlate unităţi spitaliceşti din Judeţul Neamţ, respectiv Centrele de îngrijire şi asistenţă spitalicească aflate în localităţile Roman, Targu Neamţ, Războieni, Bozieni, Păstrăveni, Oşlobeni. Acestea au în administrare surse de apă şi staţii de epurare care nu funcţionează la capacităţile proiectate şi nici nu sunt autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor. S-au aplicat sancţiuni pentru neconformitatile constatate.

În cursul anului 2016 s-a urmărit modului de derulare a activităţii investiţionale şi de management curent în domeniul gospodăririi apelor, acordându-se o atenţie deosebită componentei de epurare a apelor uzate: au fost verificate toate sistemele de colectare şi epurare ape uzate de pe raza judeţului Neamţ; spre exemplu, s-a urmărit stadiul şi modul de îndeplinire a obligaţiilor de mediu la încetarea activităţii Statiei de epurare a apelor uzate Roznov, precum şi, în paralel, derularea investiţiei la noua stație de epurare Podoleni (care preia actualmente şi apele uzate colectate de pe raza oraşului Roznov).

Având în vedere capacităţile limitate de stocare a deşeurilor menajerea în depozitele temporare autorizate şi pentru a limita depozitarea de deşeuri în locuri neamenajate şi în mod special în mediul rural, pe malurile cursurilor de apă, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ a intreprins o serie de demersuri pentru sistarea depozitarii de deseuri in spatiile temporare si transportarea si relocarea deseurilor menajere depozitate temporar in depozitul conform Girov construit in cadrul proiectului „Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Neamţ”.

Precizăm că în cursul anului 2016 nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol).

Alte categorii de acţiuni derulate de comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu în cursul anului 2016: GNM CJ Neamţ a organizat şi a participat la acţiuni de conştientizare a importanţei protecţiei mediului, punând accent pe educarea și implicarea elevilor. Astfel, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Neamţ au participat la ediţia a V-a a Concursului Judeţean “Salvaţi natura de la dezastru”, care a marcat 8 ani de când Şcoala Boboieşti nr. 1, comuna Pipirig a fost declarată Eco-Şcoală, la o acţiune de promovare a biodiversităţii judeţului Neamţ în cadrul proiectului „The Last Chance – Preserving Biodiversity for Future Generations” derulat de Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman – la activitate au fost prezenţi 60 de elevi şi profesori din România, Spania, Polonia, Turcia şi Italia, la o activitate de promovare în cadrul proiectului „Apprenticeshipp as a Pathway to Employability” – la activitate au participat 30 de lucrători de tineret din România, Spania şi Marea Britanie, o activitate de educaţie ecologică în colaborare cu Administraţia Parcului Naţional Ceahlău, la care au participat 90 de elevi din clasele a X-a de la Colegiul Naţional “Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ.
Comisar Sef,

Dr. Jr. Petrariu Iftime

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. legio spune

    Parca l-ar interesa pe el treaba asta !

  2. legio spune

    Dle Petraru va multumim ptr statistica,nu ne intereseaza ,pe cetateni ii intereseaza ca mediul sa fie curat.Dle DR Petrariu pe noi ne deranjeaza numai faptul ca primiti salariul degeaba ,nu numai pe 2016 ci si inainte ! Dle PETRARIU ati trecut vreodata paraul Cuiejdi pe puntea de la Carpati, ai privit in amonte ,nu v-a SARIT IN OCHI niciodata muntii de gunoaie aruncate in albia paraului de catre ,,discriminatii” nostrii cei de toate zilele ? Ati vazut vreodata tot din acea locatie ravenele care au aparut ,in urma taierilor de arbori si a excavatiilor facute ptr asa zisa partie de schii ptr incepatori? Ati vazut (ca de dat aprobari ati dat) cat si in ce fel au fost facute sapaturi in dealul Cozla ptr ca unii parveniti sa-si planteze vilele in acele zone ? Ce ve-ti face daca vor incepe niste surpari si o va lua muntele Cozla la vale (s-a mai intamplat) ce explicatii veti da celor care vor avea de suferit?Ati vazut ca mai ,,este putin ” si tot muntele Cozla va fi mutat din loc ,de catre parvenitiii care vor neaparat sa-si planteze viloaiele in inima acestui munte (stiind ca este zona protejata ) Nu stiu daca ati vazut sau ati fost anuntat ,despre aluviunile care patrund in localitate dupa niste ploi ca si aceste situatii tin tot de mediu ,adica de sarcinile dtra de serviciu si ptr care santeti platit din banii populatiei ? Dle va doresc SUCCESURI multe !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate