Actiuni OPC privind regimul bateriilor si acumulatorilor

0

In conformitate cu adresa ANPC nr.6848/13.10.2010, in perioada 18-22.10.2010, s-a desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori.

1. Numarul de operatori economici controlati din judetul Neamt este 10;

numarul de operatori economici cu abateri este 10;

cantitatea/valoarea produselor cu abateri este de 99 buc/ 31755 lei.

Abateri privind colectarea bateriilor si acumulatorilor auto s-au constatat la 8 operatori economici :

-neafisarea la loc vizibil a anuntului cu mentiunea „Predati bateriile si acumulatorii auto in vederea valorificarii” ;

-neafisarea valorii depozitului corespunzator a bateriei si acumulatorului auto (care reprezinta 10% din pretul de vanzare al unei baterii sau al unui acumulator auto,  platit odata cu achizitionarea produsului, in cazul in care nu se preda o baterie sau un acumulator auto uzat);

Nu s-au constatat cazuri in care sa nu fie predata bateria sau acumulatorul auto uzat odata cu achizitionarea uneia noi, pentru a fi necesar emiterea unei chitante pe care sa se specifice valoarea depozitului corespunzator si ca aceasta sa fie rambursata cumparatorului, in cazul in care, in termen de maximum 30 de zile de la data achizitionarii, cumparatorul ii preda o baterie sau un acumulator auto uzat.

Neafisarea la loc vizibil a plachetei cu numarul de telefon TELCONS (telefonul consumatorului – apel gratuit) 0800 080 999, precum si a adresei, numarului de telefon, numarului de fax,  adresei de e-mail – a CJPC Neamt si a adresei site-ului oficial al ANPC (www.anpc.gov.ro) s-a constatat la 4 operatori economici

Neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul de activitate al societatii pentru care este autorizata sa functioneze s-a constatat la un operator economic.

Ca urmare a abaterilor constatate s-au aplicat un numar de 7 avertismente si 3 amenzi contraventionale in valoare totala de 5000 lei si s-a dispus masura de oprire temporara de la comercializare a 99 bucati de baterii si acumulatori auto in valoare totala de 31755 lei.

Sfaturi pentru consumatori:

• Este interzisa aruncarea acumulatorilor uzati deoarece sunt considerati prin lege deseuri periculoase. Prezenta simbolului pubela cu roti barata cu doua linii in forma de X atentioneaza consumatorii ca au obligatia, conform HG 1132/2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori, sa predea acumulatorii uzati pentru colectare si valorificare la centrele special amenajate. Organizarea colectarii este obligatia producatorilor de baterii si acumulatori; aceasta se poate realiza fie individual, fie prin transferarea responsabilitatilor – pe baza de contract, catre un operator economic legal constituit, denumit organizatie colectiva.
• Legat de colectarea deseurilor de baterii si acumulatori auto, consumatorii trebuie sa stie ca distribuitorii (magazinele) sunt obligati: sa afiseze la loc vizibil anuntul: „Predati bateriile si acumulatorii auto in vederea valorificarii„; sa afiseze in mod vizibil pretul pentru o baterie sau un acumulator auto si valoarea depozitului corespunzator; sa emita cumparatorului, la vanzarea bateriei sau acumulatorului auto, o chitanta pe care sa se specifice valoarea depozitului; sa ramburseze cumparatorului valoarea depozitului in cazul in care, in termen de maximum 30 de zile de la data achizitionarii, cumparatorul ii preda o baterie sau un acumulator auto.

Sistemul depozit este sistemul prin care cumparatorul, la cumpararea unei baterii sau a unui acumulator pentru autovehicul, plateste in plus vanzatorului 10% din pretul de comercializare al produsului, suma care ii este rambursata atunci cand bateria si/sau acumulatorul uzat, cu electrolitul in el, este returnat vanzatorului. Sumele incasate din aplicarea sistemului depozit, nerambursate conform alin. (16) lit. h), sunt evidentiate separat in contabilitatea persoanei care desfasoara activitate de comert cu baterii si acumulatori auto si sunt utilizate numai pentru organizarea activitatii de colectare a bateriilor si acumulatorilor auto uzati.

Alte sfaturi la achizitionarea acumulatorilor auto:

• Alegeti acumulatorul potrivit autoturismului dumneavoastra. Nu achizitionati o baterie sub necesitatile automobilului – se recomanda un plus de capacitate, dar nu mai mult de 30% decat cea prescrisa de producator.
• Cititi cu atentie certificatul de garantie eliberat la vanzarea acumulatorului si respectati intotdeauna  instructiunile de montare, intretinere, incarcare precum si conditiile de garantie.
• Nu depozitati bateriile mai mult de 6 luni pentru a le pastra in parametrii functionali (bateriile se descarca in timp) dar si pentru a nu pierde o perioada de timp din termenul de garantie.
• Montati acumulatorii intr-un service autorizat, o montare defectuoasa poate duce la pierderea dreptului la garantie.
• Atentionam consumatorii ca bateriile umede contin substante periculoase care pot produce arsuri in cazul unor manevrari gresite.

Comisar sef delegat,

Ing NICOLETA NICA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate