Acoperământul Maicii Domnului

0

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea zilei în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne. Acoperământul Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an, în ziua de 1 octombrie.

descarcare

Luna octombrie începe cu marea sărbătoare Acoperământul Maicii Domnului.  Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

Tot astăzi sunt pomeniți și Sfinții Iosif și Chiriac de la Bisericani.

sf-_iosif_si_chiriac

Mănăstirea  Bisericani îşi serbeaza hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, cu acest prilej fiind prăznuiţi si Cuviosii Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
În fiecare an, sute de credincioşi, alături de slujitori ai bisericii, participă la pelerinajul către peştera Cuviosului Chiriac, acolo unde vestitul pustnic s-a nevoit in conditii aspre, vreme de 60 de ani. Tot astăzi, sunt scoase spre închinarea credincioşilor moaştele sfinţilor Iosif şi Chiriac, aflate la Bisericani.

La mijlocul veacului al XV-lea, un călugăr român pe nume Iosif, care se nevoise în peşterile din Valea Iordanului, şi-a luat ucenicii şi s-a întors în locurile natale, retrăgându-se pe Muntele Bisericanilor din judeţul Neamţ, unde va ridica un schit.
În 1498, biserica a fost jefuită si incendiată de turci, iar Iosif împreună cu cei nouă călugări a vrut să plece la Muntele Athos, cunoscut drept „Gradina Maicii Domnului”. Cei zece monahi n-au apucat a face multi paşi, că au fost opriţi de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a coborît plină de lumină din crengile unui stejar şi le-a spus: „Rămâneţi pe loc, căci şi aici este Grădina Mea”.

Hotărârea canonizării Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac a fost luată în cadrul sesiunii de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5-7 martie 2008, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc pe 5 iunie la Mănăstirea Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate