Achizițiile publice la multe dintre primăriile din Neamț sunt mai mult infracțiuni decât achiziții

3

În această seară am fost abordat pe stradă de un domn în legătură cu un articol pe care l-am publicat, legat de niște achiziții publice. Domnul era însoțit de o doamnă care era clar că știa foarte bine cu ce se mănâncă achizițiile publice. Ambii lucrau în privat și aveau privirea aceea a unor oameni care vor să facă ceva și oricât de bine ar face tot se lovesc în permanență de corupția care domnește în majoritatea primăriilor din Neamț. După această discuție, am decis să scriu un articol ceva mai clar despre achizițiile publice din primării și mă voi referi la achizițiile publice pentru sume serioase nu la micile achiziții.

Pe înțelesul tuturor, sunt două moduri principale prin care o primărie cumpără un bun sau un serviciu. Primul mod este acela prin care se cumpără un produs sau serviciu care este deja ofertat de o firmă și al doilea mod este cel în care primăria are nevoie de o ofertă personalizată pentru anumite cerințe pe care le are.

Pentru prima situație, totul e simplu. Cei de la achiziții din primărie consultă ofertele din piața și cumpără de unde este cel mai ieftin, că așa lucrează funcționarii noștri angajați pe pile sau șpagă. Teoretic ar trebui să caute cea mai bună variantă preț/calitate, dar nu-i ajută capul și nici nu vor să dea explicații la eventuale controale, așa că, de regulă, cumpără ce e mai ieftin și mai prost sau ceva care este special pus într-o ofertă în urma unui aranjament ilegal între cineva de la primărie și prestator.

Pentru a doua variantă se identifică necesitatea achiziționării unui bun sau serviciu, se motivează, se aprobă și se dă departamentului de achiziții. La acest departament se face o cerere de ofertă care se pune în sistemul electronic de achiziții unde cei interesați ofertează. Se analizează ofertele primite și se decide cu cine se contractează achiziția.

În ambele variante, nimeni din conducerea primăriei sau din zona politică NU ARE VOIE să discute cu nimeni de la firma care va fi selectată pentru achiziție. Desigur că la Neamț 90% dintre achizițiile ce depășesc o anumită sumă de bani se discută cu primarul, viceprimarul, consilierii etc. Adică se comit abuzuri în serviciu și traficuri de influență pe bandă rulantă. Primăriile sunt un fel de moșii în care se stabilește cu cine se lucrează, cui se dau banii, ce firme sunt agreate și de multe ori și care este suma ce trebuie achitată ca șpagă din contractul oferit.

Metodele prin care se aranjează achizițiile publice sunt multiple, dar toate pleacă din același loc. De la comunicarea penală dintre conducerea primăriei și firma care încasează înainte de a se face cererea de ofertă în piața liberă.

Singurele variante în care prestatorul intră în contact cu conducerea unei primării este atunci când este vorba de servicii sau bunuri cu prețuri fixe sau servicii și bunuri de tip monopol în zona geografică respectivă și prestatorul vine și prezintă oferta conducerii primăriei, consilierilor locali etc.

Din păcate, totul se întâmplă la Neamț la lumina zilei. O mulțime de primari și viceprimari chiar se laudă cum au cumpărat ei nu știu ce bun sau au contractat nu știu ce serviciu, când de fapt legea le interzice să interacționeze cu zona de achiziții publice. S-a ajuns la un nivel atât de mare al corupției încât cei din conducerea unor primării din Neamț spun direct celor de la departamentul de achiziții și de unde trebuie să facă achiziția, iar când e vorba de vreo licitație, mai ales la primăriile din mediul rural, cel care trebuie să ia lucrarea le face și caietul de sarcini.

Cam așa stă treaba cu achizițiile publice la primăriile din Neamț. Aproape totul se bazează pe corupție, lucrările și achizițiile mai mari sunt date contra unor șpăgi sau altor foloase personale, ori pe criterii politice. Acum câțiva ani, când intrase DNA-ul în ei, se mai domoliseră puțin, dar acum au luat-o de la capăt și fac mai rău ca înainte.

Foarte rar, în această mare de corupție apare câte un ofertant care ori este prea competitiv preț/calitate, ori deține un monopol, ori e foarte bun și le mai dă peste cap planurile corupților, dar chiar și în cazurile acestea de cele mai multe ori se găsește câte o chichiță ca achiziția să se facă tot cu cine vrea conducerea primăriei.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Privitor spune

    Rautatisme, bradul si serviciile cu targul de Craciun din Piatra Neamt s-au achizitionat transparent si corect de catre liberalul nostru de la liberalul Bolojan din Oradea. Ce firme o fi prin Piatra si ce o fi livrat in cotrapartida, prin SEAP, de aceste sarbatori, colegilor liberali bihoreni?

  2. Onelian spune

    Verificati toate primariile si ve-ti vedea ca titlul reportajului este concludent.

  3. ObiWanKenobi spune

    Duceți-vă in Turturesti si in imprejurimi sa vedeti drumuri betonate făcute pe fondurile europene. Criteriul a fost pretul cel mai mic , lucrarea a fost executată de o firmă din Maramures care nu avea capacitatea logistica si umana pentru asemenea lucrari. Rezultatul – o lucrare mizerabila si o imputare de 100%

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate