Accidentul vascular cerebral la copii și nou-născuți

0

Când auziți cuvintele „accident vascular cerebral”, prima imagine care apare în minte este probabil o persoană în vârstă. Este adevărat că persoanele mai în vârstă au un risc de accident vascular cerebral mai mare; șansa de a avea un accident vascular cerebral se dublează cu fiecare deceniu de viață, după vârsta de 55, dar știați că sugarii și copiii pot suferi, de asemenea, accident vascular cerebral? El poate apărea chiar înainte de naștere.

Accidentul vascular cerebral afectează cam 6 din 100.000 de copii în SUA și este una din cele 10 cauze de deces în rândul copiilor din țară. Rata de accident vascular cerebral este mult mai mare la adulți decât la copii. În fiecare an, mai mult de 795.000 bărbați și femei suferă un accident cerebral și aproximativ 130.000 mor din această cauză.

În 2011, un studiu publicat in Analele de Neurologie a raportat o creștere de 51% a incidenței de accident vascular cerebral ischemic în rândul băieților cu vârste cuprinse între 5-14 ani, în timp ce la fetele cu vârsta între 5-14 ani s-a observat o creștere de 3% în a incidenței de accident vascular cerebral ischemic.

Atacul cerebral la copii – denumit în mod obișnuit atac cerebral pediatric – poate prezenta mai multe probleme decât un atac cerebral la adulți.

Primele semne la copii sunt mult mai subtile decât la adulți, ceea ce înseamnă că de multe ori poate trece neobservat. Potrivit Alianței Internaționale pentru accident vascular cerebral pediatric (IAPS), nou-născuți care suferă un accident vascular cerebral e posibil să nu arate niciun simptom până la vârsta de 4-8 luni. Ca rezultat, mulți copii riscă să nu primească tratamentul adecvat.

Tratamentul precoce în caz de accident vascular cerebral este foarte important. Din păcate, în jur de 20-40% dintre copii mor după un accident vascular cerebral, iar cei care supraviețuiesc, cam 50-80% vor avea probleme neurologice pe tot parcursul vieții, paralizie parțială sau totală.

Există două tipuri de accident vascular cerebral pediatric: accident vascular cerebral perinatal și accident vascular cerebral în copilărie.

Accidentul vascular cerebral perinatal, menționat ca și accident vascular cerebral fetal sau prenatal, are loc între ultimele 18 săptămâni de sarcină și primele 30 de zile de la naștere. În SUA, accidentul vascular cerebral perinatal apare la aproximativ 1 din fiecare 2.800 de nou-născuți vii.

Cele mai multe cazuri de accident vascular cerebral perinatal sunt ischemice, cauzate de cheaguri de sânge desprinse din placentă și depuse în creierul copilului.

Accidentul vascular cerebral în copilărie apare la copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 18 ani. Copiii sunt la fel de susceptibili de a avea un accident vascular cerebral ischemic sau un accident vascular cerebral hemoragic – cauzat de o sângerare în creier de la un vas de sânge rupt.

Aproximativ 60% din toate accidentele vasculare cerebrale pediatrice apar la băieți, iar copiii afro-americani au un risc de accident vascular cerebral mai mare decât caucazienii și copiii din Asia.

În rândul adulților, tensiunea arterială, ritmul cardiac neregulat și ateroscleroza – rigidizarea arterelor – sunt cei mai frecvenți factori de risc pentru accident vascular cerebral. Acești factori rareori determină accident vascular cerebral la copii.

Aproximativ jumătate din toate accidentele vasculare cerebrale pediatrice sunt declanșate de o condiție de bază, o boală de sânge moștenită și boli cardiace congenitale. Alte condiții de bază care pot crește riscul de accident vascular cerebral copilului includ infecții la cap și la gât, coagularea sângelui anormală, traumatism cranian și condiții sistemice, cum ar fi boli autoimune. Ruptura prematură a membranelor în timpul sarcinii, preeclampsia maternă și chorioamnionitis – inflamarea membranelor fetale din cauza unei infecții bacteriene – pot crește, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral la copii.

În rândul populației tinere, factori de risc pentru apariția unui atac cerebral ar fi: creșterea tensiunii arteriale, obezitate, diabet, colesterol ridicat, fumatul si consumul de alcool.

De asemenea, răceli și alte infecții minore în copilărie pot ridica temporar riscul de accident vascular cerebral la un copil.

În ceea ce privește simptomele, poate fi foarte greu de depistat în rândul copiilor foarte mici. Aproximativ 40% din copii nu prezintă simptome de accident vascular cerebral precoce; un părinte nu poate ști dacă copilul lor a avut de suferit un accident vascular cerebral decât câteva luni mai târziu, când acesta prezintă o circulație redusă sau slăbiciune pe o parte a feței

Alte semne de accident vascular cerebral la copii pot include dureri de cap severe, amețeli și vărsături, precum și slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire sau limbaj, de înțelegere. Spasme repetate ale feței, brațului sau piciorului, oboseala extremă, pot fi un indicator de accident vascular cerebral la nou-născuți.

Dacă persoana prezintă oricare dintre aceste simptome, trebuie sunat imediat la 112, chiar dacă simptomele dispar.

Copiii care suferă un accident vascular cerebral au 15-18% probabilitate de a suferi un alt accident vascular cerebral.

Sursa: www.medicalnewstoday.com.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate