Accidente de circulatie cu autor necunoscut

0


La data de 25.10.2011, pe DN 15B, la km. 40+150m, s-a produs un accident rutier în următoarele împrejurări: În timp ce A. Petru de 35 de ani, din com. Grumăzești, județul Neamț, conducea o autoutilitară pe DN 15B, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice(0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat), a surprins și accidentat mortal pe numita R. Adela de 59 de ani din com. Vânători-Neamț, care se deplasa pe marginea părții carosabile. După producerea accidentului, conducătorul auto a părăsit locul accidentului, însă a revenit ulterior la fața locului.


La data de 26.10.2011, având în vedere si rezultatele stabilirii alcoolemiei de către S.M.L. Neamț (valorile de 1,350/00, respectiv 1,200/00), autorul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamț, care a dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 zile. În cauză autorul accidentului este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibatie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.

Serviciul Rutier Neamt recomandă conducătorilor auto implicati în accidente rutiere soldate cu victime să nu părăsească locul accidentului si să anunte imediat organele de politie. Practica a demonstrat că în multe cazuri, desi acestia nu sunt vinovați de producerea accidentului rutier, întrucât nu rămân la fata locului, sunt cercetati penal si pentru săvârsirea infractiunii de părăsirea locului accidentului, de multe ori împotriva lor fiind dispuse măsuri privative de libertate. Exemplificăm două dintre cele mai semnificative cazuri de identificare a conducătorilor auto care au părăsit locul accidentului :

1. La data de 29.08.2010, în jurul orelor 04.00, în loc. Tămășeni, jud. Neamț, s-a produs un accident de circulație, soldat cu vătămarea gravă (comă gradul III) a minorul I.G. de 8 ani din localitate, al cărui autor a părăsit locul faptei. În urma verificărilor efectuate, în aceeași zi, în jurul orelor 13.00, a fost identificat autorul accidentului, în persoana numitului F. Petru de 27 de ani din com. Săbăoani, care a fost reținut pentru 24 de ore pe bază de ordonanță de retinere.

2. La data de 30.11.2010, în jurul orelor ora 05.30, pe DJ 207 A, în afara loc. Bîra, jud. Neamț, în timp ce căruțașul Paulică A. de 40 de ani din com. Boghicea, jud. Neamț se deplasa cu un vehicul cu tracțiune animală, a fost surprins și accidentat de o autoutilitară care a părăsit locul evenimentului. La fața locului, s-au deplasat mai multe echipaje de poliție rutieră și specialiști criminaliști, iar în urma investigațiilor complexe desfășurate, autorul accidentului a fost identificat în mun. Iași, în persoana numitului C. Alexandru

Sebastian de 18 ani din com. Boghicea, jud. Neamț. Autorul a fost prezentat instanței de judecată, iar instanța a emis mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 zile.

În conformitate cu prevederile art. 89 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 rep., părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulatie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integritătii corporale ori a sănătătii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fără încuviintarea politiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani. Cu aceeași pedeapsă se sanctionează si fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integritătii corporale ori a sănătătii uneia sau mai multor persoane, făra acordul echipei de cercetare la fata locului.

În baza art. 77 din O.U.G. 195/2002 rep., conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulatie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integritătii corporale ori a sănătătii unei persoane este obligat să ia măsuri de anuntare imediată a politiei, să nu modifice sau să steargă urmele accidentului si să nu părăsească locul faptei. De asemenea, orice persoană care este implicată sau are cunostintă de producerea unui accident de circulatie este obligată să anunte de îndată politia si să apeleze numărul national unic pentru apeluri de urgentă 112.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate