A treia Duminica din Postul Mare: Duminica Sfintei Cruci

0

Duminica din 27 martie 2011 este a treia duminica a Postului Mare, numita si Duminica Sfintei Cruci. In aceasta Duminica slujba religioasa include o randuiala speciala care pregateste credinciosii pentru Saptamana Patimilor. In aceasta duminica, la mijlocul Postului Mare, crucea sta in mijlocul bisericii spre inchinare, nu numai pentru a aminti de sacrificiul lui Hristos, ci si pentru a accentua spusele Mantuitorului “Cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.“ (Matei 10:38), caci crucea lui Hristos reprezinta “puterea lui Dumnezeu şi înţelepciunea lui Dumnezeu.“ (1 Cor 1:24).

Randuiala bisericii ortodoxe este una speciala prin rugaciunile care se fac  in aceasta Duminica atunci cand preotii se roaga succesiv pentru conducerea poporului si a Bisericii, pentru armata, pentru elevi, pentru bolnavi si pentru toti credinciosii. Exista un obicei ca Sfanta Cruce care se scoate in mijlocul bisericii sa fie impodobita cu o coroana din busuioc, simbolizand coroana de spini ce va fi purtata de Mantuitorul in Saptamana Patimilor.

Biserica ne invata ca salvarea sta in puterea Crucii lui Hristos. Toata aceasta randuiala este infaptuita tocmai pentru a actualiza invatatura bisericii si a incuraja credinciosii in perioada Postului Mare.

Crucea nu trebuie privita numai din punctul de vedere al unui obiect de tortura, generator de chinuri cumplite si moarte, ci si ca un simbol al biruintei, mantuirii si intelepciunii dumnezeiesti. „Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (I Corinteni 1, 19-21).

Ortodocsii venereaza crucea din mai multe motive. Unul este cel al aducerii aminte ca Dumnezeu si-a trimis Fiul sa ne mantuiasca de caderea in pacat a cuplului primordial: Adam si Eva, pacat care a adus moartea si caderea din Eden. „Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustie,  aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului, Ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” (Ioan 3, 16).

Scoaterea Sfintei Cruci in mijlocul bisericii la mijlocul Postului ii intareste pe crestini pentru a parcurge si cealalta parte a postului. Crucea le reaminteste ca Hristos a dus-o pana la capat, adica pana la sacrificiul suprem. Crestinul foloseste acest moment din Duminica a treia a Postului Mare pentru a medita la crucea „personala” pe care fiecare este dator sa o poarte in ciuda suferintelor si a necazurilor care atarna de ea.

Atat timp cat crezi in Hristos si il marturisesti, trebuie sa marturisesti viata, invatatura si patimile Sale. In acest sens, incheiem cu un citat din Sfantul Ioan Gura de Aur “Căci nu fără pricină au curs aceste izvoare, sângele şi apa, ci fiindcă amândouă au alcătuit Biserica… şi de aici îşi au izvorul Sfintele Taine. Încât când te apropii de înfricoşătorul Potir, aşa să te apropii ca şi când ai bea din coasta Domnului” (Omilia 85 la Ioan).

Iosub Mihaela

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate