A patra ediție a Simpozionului internațional de acuarelă „Iulia Hălăucescu”

0

COMUNICAT DE PRESĂ

Avem bucuria să vă anunțăm cea de-a patra ediție a Simpozionului internațional de acuarelă ”Iulia Hălăucescu”, ce se va desfășura în perioada 22 Iulie 2022 – 3 August 2022, la Cabana Zorile Tarcăului, aflată lângă Schitul – Tarcău, Județul Neamț.

Inițiat în anul 2019 de către Fundația Mircea Titus Romanescu, într-un generos și rodnic parteneriat cu  U.A.T. Tarcău, proiectul și-a propus promovarea figurii ”doamnei acuarelei românești” Iulia Hălăucescu, așa cum a fost supranumită de critica vremii, prin resuscitarea și promovarea tehnicii acuarelei, în care maestra Iulia Hălăucescu, născută în Tarcău, a  excelat.

Rezultatul dorit este o recontextualizare culturală  a Tarcăului, ca reper pe traseele culturale naționale și europene. Simpozioanele au reunit acuareliști de prestigiu, din țară și străinătate, care au lucrat împreună pe locurile umblate și imortalizate de Iulia Hălăucescu, în singurul Muzeu de Artă din Țară dedicat acuarelei, aflat în localitatea Tarcău, județul Neamț, completînd prin generozitatea lor colecția de acuarelă contemporană a Muzeului.

Au participat în total 20 de artiști: Crinela ANTONESCU, Ion Alexandru ANTONESCU, Dumitru BOSTAN, Teodor BUZU, Grigore CARATĂ, Corneliu DRĂGAN Târgoviște, Iosif HAIDU, Ema HAGIU, Mirela HAGIU, Valeriu  JABINSCHI, Lucia JUNCU, Eugen MĂCINIC, Eugen  MIRCEA, Nadia  NEGRU, Valter  PARASCHIVESCU, Corina PERIANU, Arcadie RĂILEANU, Mircea Titus  ROMANESCU, Yan SU și Teodor  VIȘAN.

Numele artiștilor participanți, scolile absolvite, stiluri personale de abordare au făcut ca Tarcăul să devină un adevărat creuzet al creației în dificila și prețioasa tehnică a acuarelei. Rezultatul celor 4 ediții cumulate  va fi prezentat pentru prima dată publicului iubitor de artă cu ocazia vernisării expoziției Simpozionului Internațional de acuarelă ”Iulia Hălăucescu”,Tarcău 2019-2022, ce va avea loc la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, în data de 2 August 2022, orele 17.00.

Cuvânt de deschidere: Iulian Bucur – critic de artă, Adrian a lui Gheorghe – scriitor și Emil Nicolae-scriitor.

Expoziția va fi deschisă publicului pînă în 30 August 2022. Pe acest fond se pot face aprecieri asupra caracterului permanent al ”fenomenului acuarelei” la Tarcău, al importanței sale în relansarea și dezvoltarea tehnicii acuarelei precum și efectele în zonă în domeniul educațional-turistic sau alte domenii conexe.

Astfel trebuie menționat că în prima ediție a Simpozionului( 2019) s-au realizat mai multe ateliere cu copii din Tarcău, care au fost inițiați în tehnica acuarelei de către artiștii participanți. Un alt efect important este parteneriatul realizat cu Pensiunea POIANA SOARELUI, încununat cu două tabere de acuarelă în luna octombrie, 2020 și 2021. Cu ocazia atelierelor deschise și a  expozițiilor finale, în fiecare an au avut loc contacte directe între artiștii participanți și iubitorii de artă din zonă, pentru promovarea înțelegerii și dezvoltării gustului pentru acuarelă.

PIATRA NEAMȚ

12.07.2022

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate