A început tăierea castanilor bătrâni de pe Ștefan cel Mare și Eroilor

0

La începutul anului 2021, în luna februarie, Primăria Piatra-Neamț a anunțat că a solicitat  ROMSILVA – Direcției Silvice Neamț marcarea arborilor uscați și eliberarea autorizației privind tăierea acestora.

Motivul a fost acela că în urma gradului de îmbătrânire avansat și a stării fitosanitare precare, în timpul vântului puternic din data de 04.02.2021, din mai mulți castani amplasați în aliniamentele stradale din  zona bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor din Piatra-Neamț, s-au desprins și rupt elemente importante de lemn, care au afectat siguranța traficului pietonal și rutier.

„Luând în considerare vârsta maximă de 150 de  ani, la care poate ajunge un castan în condiții ideale, anul plantării lor (în jur de 1895), acțiunile paraziţilor (înroșirea frunzelor și infestării cu acarieni – boli cu o frecvenţă foarte mare în Sud Estul Europei după anii 2000), în anul 2011 instituţia noastră a luat decizia înlocuirii castanilor existenți cu platani.”, a transmis primăria.

FOTO: februarie 2021

Aceeași primărie anunța în februarie că „În locul castanilor tăiați, în perioada martie – aprilie 2021 se vor planta platani cu o înălțime de 3- 4 m.”

FOTO: aprilie 2018

Suntem la jumătatea lunii iulie și abia ieri procesul de tăiere a castanilor bătrâni a fost început pe Strada Ștefan cel Mare și Eroilor. Motivarea primită de la Societatea URBAN este aceea că procesul de obținere a autorizațiilor a durat foarte mult și că echipele au fost prinse în această perioadă cu tăierea ierbii.

Toți castanii de pe strada Ștefan cel Mare și Eroilor au fost marcați cu motivarea că prezintă un pericol pentru situația traficului pietonal și rutier. În momentul vijeliilor, s-au rupt bucăți din arbori care au căzut pe stradă și pe trotuar. Se pare că din cauza bătrâneții, castanii au devenit casanți și în momentul impactului cu trotuarul lemnul se crapă.

Potrivit URBAN, toată masa lemnoasă va merge la Brantner. Deșeul vegetal va fi compostat, lemnul de foc și de lucru va fi sortat, iar Consiliul Local va decide ce se va întâmpla cu acesta.

FOTO: iulie 2021

Potrivit municipalității, specia de platan ( Platanus hybrida) a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive: rezistenţă mare la poluare, înrădăcinare puternică, ritmul mare de creştere, capacitatea platanului de purificare a aerului, aspect decorativ, adaptarea speciei la condițiile climatice actuale și, nu în ultimul rând, experimentul reușit din anul 2007 când s-a înființat aliniamentul stradal plantat cu platani în bulevardul Decebal din Piatra-Neamț – zona Miorița.

FOTO: platani Decebal 2017
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate