A început proiectul gazoductului care va traversa județul Neamț. La Gherăești, stație de comprimare

0

Având în vedere necesitatea îmbunătăţirii alimentării cu gaze naturale a regiunii de nord-est a României şi ţinând seama de perspectiva oferită de conducta de interconectare dintre România şi Republica Moldova (Iaşi–Ungheni), de a oferi capacităţi de transport gaze naturale spre/dinspre Republica Moldova, Transgaz face o serie dezvoltări în sistemul românesc de transport gaze naturale astfel încât să poată fi asiguraţi parametrii tehnici adecvaţi cerinţelor de consum din regiunile vizate.

În zona Moldovei, proiectul Transgaz e împărțit în două. E vorba de construcţia de a două gazoducte (Oneşti-Gherăeşti şi Gherăeşti-Leţcani) şi a două staţii de comprimare în România la Onești (Bacău) și Gherăești (Neamț).

Prin realizarea acestui proiect, va putea fi asigurată presiunea necesară şi capacitatea de transport gaze naturale de 1,5 mld. mc/an în punctul de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale ale României şi Republicii Moldova.

Ca la orice lucrare de asemenea anvergură, nu lipsesc specialiștii în descărcări de sarcină arheologică. Aici Complexul Muzeal Național Neamț are un rol extrem de important.

Pe lângă proiectele de reabilitări de monumente istorice, instituția noastră a fost inclusiv anul acesta implicată în lucrări de investiții de infrastructură din Neamț.

De la începutul lunii martie a demarat proiectul de realizare a gazoductului Onești-Gherăești-Lețcani. Pe teritoriul județului Neamț se va face o stație de comprimare a gazelor la Gherăiești și, de asemenea, conducta de transport gaze naturale va traversa județul Neamț de la Buhuși până dincolo de Gherăești la granițele cu Bacău și Iași.

Este un proiect foarte amplu, beneficiar este Transgaz. Proiectul cel mai complex este stația de comprimare gaze noi care se va face la Gherăești și care se realizează cu cele mai moderne tehnologii conform ultimelor standarde din domeniu.

Instituția noastră este implicată în aceste proiecte, fie că sunt pe fonduri europene sau guvernamentale, practic numeroase lucrări de infrastructură trebuie să aibă făcute cercetări arheologice.

Varianta optimă este aceea de a cerceta și valorifica și patrimoniul cultural din epocile anterioare la care să adăugăm patrimoniul pe care îl creăm acum. Astfel de utilități de infrastructură au rolul de a crește calitatea vieții acestor comunități. Se atrag și bani în județul Neamț. Doar cele în care este implicat Complexul Muzeal Național Neamț au valori de zeci și sute de milioane de euro anual. Sunt și alte proiecte care nu afectează situri arheologice sau monumente și nu au nevoie de cercetare de specialitate.”, a declarat Constantin Preoteasa, cercetător științific în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, într-un interviu acordat Turn TV.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate