A început operațiunea „Pepenele românesc” pentru controlul pesticidelor

0

În perioada 8 iulie – 31 august, Autoritatea Națională Fitosanitară lansează programul tematic de control „Pepenele Românesc”. Prin acest program va crește cu 120% numărul probelor programate pentru a fi analizate prin Programul Național de Monitorizare (ajungând la un total cumulat de 186 de probe). Scopul acestei acțiuni este de a se asigura că pepenii sunt fără riscuri pentru consum. În această perioadă pepenele verde și pepenele galben sunt printre fructele cele mai consumate, inclusiv de către copii mici.

Astfel, ANF preia și analizează probe de pepene verde și pepene galben din piețe pentru a depista eventuale urme de rezuduuri de pesticide peste limita maximă admisă.

Este important de menționat că Autoritatea Națională Fitosanitară are competențe doar pentru analizarea produselor românești.

Comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale întreprinde toate măsurile necesare prin care să asigure aprovizionarea populației cu o gamă largă de legume și fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calității și conformității cu standardele de comercializare, cât și din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Având în vedere volumul crescut de legume și fructe din producția autohtonă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, a intensificat acțiunile de control pentru determinarea reziduurilor de pesticide în vederea asigurării respectării prevederilor legale în domeniu.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe și legume pentru anul 2024, a suplimentat cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă ce vor fi verificate în perioada 20 mai – 31 august, față de aceeași perioadă a anului 2023.

În plus, față de această suplimentare, ANF a planificat mai multe controale tematice la fructele de sezon care urmăresc respectarea legislației în vigoare și sancționarea abaterilor.

Ulterior acțiunii „Cireașa și Căpșuna” desfășurată în perioada 30 mai – 5 iulie, ANF va demara o nouă operațiune de control tematic numită „Pepenele românesc”, care se va derula în perioada 08 iulie – 31 august.

Astfel, numărul de probe prelevate prin Programul Național de Monitorizare (84 de probe) va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate, iar eșantioanele vor fi colectate atât din piețele bucureștene, cât și din fiecare reședință de județ, în vederea analizării acestora. 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate