Noile pachete medicale, valabile de la 1 aprilie

1

Atat pacientii asigurati, cat si cei neasigurati beneficiaza de la 1 aprilie de mai multe servicii medicale, se mentioneaza intr-un act normativ care modifica pachetele medicale. Astfel, numarul consultatiilor efectuate de medicul de familie la domiciliul pacientilor se dubleaza. De asemenea, gravidele au dreptul la o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si la o consultatie in primul trimestru de dupa nastere.

Gravidele au dreptul la o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina. In baza pachetului minimal, la supravegherea sarcinii si a lauziei, pacientele beneficiaza de o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si de o consultatie in primul trimestru de dupa nastere.

Pentru fiecare situatie de urgenta pentru care se da primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se acorda o consultatie pe persoana, indiferent daca aceasta este sau nu inscrisa pe lista unui medic de familie. Totodata, medicii de familie pot acorda o consultatie preventiva (conform normelor de aplicare pentru 2015, aceasta examinare se acorda o data la trei ani).

Pentru serviciile acordate pacientilor neasigurati, in regim de spitalizare continua si de zi, biletul de internare nu va fi necesar. In acelasi timp, internarea in spitalizare de zi se va face atat in cazul urgentei medico-chirurgicale, cat si in cazul epidemiologic (pentru bolnavii ale caror afectiuni nu necesita izolare).

Spre deosebire de regulile aplicabile pana acum, din 1 aprilie se face si examinarea pentru constatarea mortii, cu sau fara eliberare de acte medicale. In cazurile suspecte, in care este necesara o expertiza medico-legala, medicul nu poate sa elibereze certificatul de deces.

Persoanele neasigurate trebuie sa suporte in totalitate costurile investigatiilor paraclinice recomandate, tratamentul prescris de medicii de familie si activitatile de suport (exceptand, aici, examinarea pentru constatarea mortii si eliberarea certificatului de deces).

Medicii merg mai des acasa la pacienti. Pana ieri, medicii de familie puteau acorda la domiciliu cel mult 21 de consultatii pe luna, pentru persoanele care beneficiaza de pachetul de baza, insa de astazi acest numar se dubleaza. Astfel, medicii acorda maximum 42 de consultatii pe luna, insa nu mai mult de trei consultatii pe zi. Aceste examinari se pot acorda asiguratilor nedeplasabili din cauza ca sunt invalizi, asiguratilor cu boli cronice (cu evolutie lenta) sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor care au cel mult un an, copiilor cu varsta de pana la 18 ani cu boli infectocontagioase (ce se raspandesc usor) si lauzelor.

La fel ca in cazul pachetului minimal, noile prevederi introduc servicii de supraveghere a sarcinii si lauziei: o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere.

Referitor la examinarile pentru serviciile de planificare familiala, in afara de consilierea femeii privind planificarea familiala si indicarea unei metode contraceptive, pe lista sunt incluse evaluarea si monitorizarea statusului genito-mamar si tratamentul complicatiilor.

La fiecare urgenta pentru care se acorda primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se acorda o singura consultatie pentru fiecare persoana, insa, prin exceptie, copiii de pana la 18 ani pot beneficia de cel mult doua. Totodata, consultatia medicala pentru afectiunile acute si subacute (dar si acutizarile bolilor cronice) cuprinde, pe deasupra, biletul de trimitere pentru investigatii paraclinice.

Examinarile pentru afectiunile cronice cresc, de asemenea. Mai exact, pentru evaluarea clinica si paraclinica, prescrierea tratamentului si urmarirea evolutiei asiguratilor se acorda cel mult patru consultatii/trimestru, in limita a doua pe luna, fata de o consultatie pe luna/trimestru, cum era pana la 31 martie.

Spirometria (stabilirea functiei si capacitatii respiratorii a plamanilor cu ajutorul unui aparat special de masurare) a fost introdusa pe lista serviciilor medicale aditionale pe care le pot oferi medicii de familie, conform documentului mentionat, pe langa cele deja existente (efectuarea si interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate, ecografia generala de abdomen si pelvis).

In plus, pacientii asigurati pot apela la medicul de familie, in timpul programului de lucru in cabinet, pentru administrarea de medicamente (intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil).

Pe lista serviciilor diagnostice si terapeutice au fost introduse, conform HG nr. 205/2015, recoltarea de material bioptic, tratamentul postoperator al ranilor abdominale, interventiilor chirurgicale dupa cezariana, sarcinei extrauterine operate, histerectomiei (indepartarea chirurgicala a uterului), endometriozei si sfatul genetic. In acelasi timp, sunt incluse psihoterapia pentru copii/adulti si kinetoterapia pentru copiii cu autism.

Noul act normativ mai prevede si introducerea unor servicii precum ecografia transrectala, examenul radiologic al articulatiilor sacro-iliace, examenul radiologic al coloanei vertebrale/segment, CT buco-maxilo-facial nativ, CT sinusuri, RMN sinusuri, RMN abdominal cu substanta de contrast si colangio RMN.

Situatiile in care biletul de internare nu este necesar au fost reorganizate in urma modificarilor aduse de noua hotarare a Executivului. Astfel, de la 1 aprilie acestea sunt urmatoarele:

  • pentru spitalizare continua:
    • nastere;
    • urgente medico-chirurgicale;
    • boli cu potential endemoepidemic, care necesita izolare si tratament;
    • bolnavi aflati sub incidenta art. 109, 110, 124 si 125 din Codul penal si in cazurile dispuse prin ordonanta a procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, care necesita izolare ori internare obligatorie, si tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanta de judecata a dispus executarea pedepsei intr-un penitenciar-spital, precum si tratamentul pacientilor din penitenciare ale caror afectiuni necesita monitorizare si reevaluare in cadrul penitenciarelor-spital;
    • pentru bolnavii care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani);
    • cazurile care au recomandare de internare intr-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv;
    • transferul intraspitalicesc in situatia in care se schimba tipul de ingrijire;
    • transferul interspitalicesc;
    • pacientii din statele membre ale Uniunii Europene/din Spatiul Economic European/Confederatia Elvetiana beneficiaza de servicii medicale spitalicesti programate si acordate cu autorizarea prealabila a institutiilor competente din statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana, respectiv de servicii medicale spitalicesti acordate pe baza cardului european de asigurari sociale de sanatate emis de unul dintre statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana, precum si de servicii medicale spitalicesti pentru pacientii din statele cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, care au dreptul si beneficiaza de servicii medicale acordate pe teritoriul Romaniei;
  • pentru spitalizare de zi, daca se acorda servicii de:
    • urgenta medico-chirurgicala;
    • chimioterapie;
    • radioterapie;
    • administrare de medicamente pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti constituite la nivelul CNAS;
    • monitorizare a bolnavilor cu HIV/SIDA;
    • evaluare dinamica a raspunsului viro-imunologic;
    • monitorizare si tratament ale bolnavilor cu talasemie;
    • monitorizare a bolnavilor oncologici;
    • administrare a tratamentului pentru profilaxia rabiei;
    • monitorizarea sifilisului genital primar si sifilisului secundar al pielii si mucoaselor;
    • rezolvare a cazurilor care au recomandare de internare intr-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate;
    • pacientii din statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana beneficiaza de servicii medicale spitalicesti programate si acordate cu autorizarea prealabila a institutiilor competente din statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana, respectiv de servicii medicale spitalicesti acordate pe baza cardului european de asigurari sociale de sanatate emis de unul dintre statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana, precum si de servicii medicale spitalicesti pentru pacientii din statele cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, care au dreptul si beneficiaza de servicii medicale acordate pe teritoriul Romaniei.

De la 1 aprilie, persoanele asigurate in sistemul medical autohton isi pot schimba medicul de familie cu ajutorul cardului de sanatate, mai dispune HG nr. 205/2015.

Mai exact, acest lucru poate fi facut, dupa cel putin sase luni de la momentul inscrierii pe lista medicului, in baza cardului de sanatate si a unei cereri de inscriere prin transfer. Persoanele care n-au card de sanatate din diverse motive justificate (refuza folosirea din motive religioase/de constiinta, au sub 18 ani, nu li s-a emis cardul, urmeaza sa li se emita un duplicat) isi pot schimba medicul de familie doar in baza cererii de inscriere prin transfer. Schimbarea medicului de familie in mai putin de sase luni de la inscrierea pe lista acestuia se poate face daca acesta moare, nu se mai afla sub contract cu casa de sanatate sau praxisul sau este preluat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mickey999 spune

    Ah, da! E si aicisha paketele din astea.

    1. Paketzelul minimal-animal: consta intr-o consultatie gratuita fatza-dos ochiometric, rinjet ca de calutz, asigurare ca totul e okay, muls …..de lovele si tai-tai ca atit te tin saielele.

    2. Pachetul animal biped-lux: consta in examinare relativ atenta a despicaturii ( daca e dama cu lovele) fustei, stetoscop plamini cu dezbracare obligatorie.
    In cazul de animal biped cu limbaj articulat cu lovele, se da „buna-ziua” pe ton oarecum respectuos, cu intrbari despre familie si afaceri, apoi stetoscop, oftat pentru sublinierea importantei celor ce urmeaza, propuneri oarecum confidentiale de re-examinare in alt spital caci , se stie, „am un medic bun prieten la spitalul din Cluj, etc, etc”

    3. Paketul javra-VIP ce consta in : intimpinare cu plecaciune, purtare de discutii cu compasiune pentru intreaga familie inclusiv pentru dragutul si cunoscutul animal de casa care e batrin si „sa speram ca totul va fi bine cu el „, discutii despre formidabilul rol jucat de familia grobianului biped ales de popor in societatea romaneasca, examinare a pulsului media inregistrat de grobian, daca e satisfacator pentru urmatorii 5 ani se merge la pachetul plus cu bineinteles recomandare calduroasa a unui spital/medic/grup de medici de peste hotare.

    Si inca intreb: cine ar trebui sa beneficieze de tratament antirabic gratuit???

    🙂 🙂 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate