Comuna Tarcau

1
Comuna Tarcau
Comuna Tarcau

Comuna Tarcau este situata in partea de S-V a judetului Neamt, in zona de confluenta a paraului Tarcau cu raul Bistrita, la o distant de 23 km fata de municipiul Piatra Neamt si la o distant de 4 km fata de orasul Bicaz. La nord se invecineaza cu orasul Bicaz, la est cu comunele Pangarati, Piatra Soimului, Borlesti si Tazlau, la sud cu judetul Bacau iar la vest cu comunele Tasca, Bicazu Ardelean, Damuc si judetul Harghita.
Valea Tarcaului reprezinta o importanta zona turistica al carei potential este inca insuficient valorificat. Frumusetea si tihna locurilor, puritatea aerului si lipsa unor curenti puternici sunt elemente favorizante pentru petrecerea unor clipe de neuitat.
Drumul spre Ardeluta (DC 135) in lungime de 23 Km se intersecteaza adesea cu drumuri forestiere, a caror lungime totala depaseste 350 km, care fac accesibile cele peste 40.000 ha padure care reprezinta principala resursa economica a comunei Tarcau inca din cele mai vechi timpuri.
Soseaua Tarcau – Ardeluta se avanta printre casele satului Cazaci, apoi spre Brates si Schitu Tarcau pana in poienile fascinante ale satului Ardeluta. La iesirea din Brates, splendida stransoare a muntilor ne apropie si mai mult de albia umbroasa a paraului Tarcau.
Astazi comuna Tarcau este compusa din satele Tarcau, Straja, Cazaci, Brates, Schitu Tarcau si Ardeluta.
Comuna Tarcau are o populatie de peste 3.032 locuitori împartita astfel: satul Tarcau 1.648 locuitori, satul Straja 602 locuitori, satul Cazaci 457 locuitori, satul Brates 269 locuitori, satul Schitu Tarcau 32 locuitori si satul Ardeluta 34 locuitori.
Suprafata teritoriului administrativ a comunei Tarcau este de 40.054 ha din care: suprafata agricola 2813 ha, suprafata arabila 157 ha, suprafata paduri 36231 ha si alte terenuri 189 ha.
Obiective turistice in comuna Tarcau sunt: Pensiunea Linia Verde – Frasin, Rezervatia peisagistica Gosman, Rezervatia naturala Cocos Munte Tarhaus, Schitul Tarcau 1834, Muzeul Iulia Halaucescu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Margineanu Gabriel spune

    Stiu ca prin anii 1893 – 1895 s-a construit o linie forestiera de la gura raului Tarcau pana la Schitul Tarcau. De la aceasta linie s-a facut legatura cu linia de la Piatra Neamt la Straja prin construirea unui pod peste Bistrita in apropierea paraului Capra. Mai sunt urme ale acestui pod ? Dar a liniei forestiere de la Tarcau la Ardeluta ?
    Calea ferata normala din zilele noastre trece peste raul Bistrita si intra in localitatea Tarcau ? Eu am trecut prin zona cu masina dar fiind si la volan, nu am observat cum era.
    Am mai consultat informatiile de pe internet despre aceste lucruri dar nu am intalnit informatii certe. Doresc sa scriu ceva despre linia forestiera si de aceea va deranjez cu acest mesaj.
    Cu deosebita consideratie,
    ing. Gabriel Margineanu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate