Turism la Lacul Rosu versus Turism in Neamt

0

Am vizitat in acest week-end Lacul Rosu, aflat la cativa pasi de Piatra Neamt (aproximativ 50 km) . Am fost surprins sa vad ca locul era plin de turisti. Statiunea Lacul Rosu este o statiune in pragul demolarii, cu o infrastructura la pamant  si nimic altceva de vizitat in afara de lac.
Initial nu am inteles de ce acel loc in paragina  fara nimic de vizitat este plin de turisti si la noi in Neamt unde avem tot felul de facilitati turistice nu se intampla nimic.
Am inteles cum stau lucrurile imediat după ce am discutat cu cativa operatori turistici. Se pare ca in cazul Lacului Rosu autoritatile hargitene nu au facut mare lucru dar au inteles cum sta treaba cu turismul si i-a lasat pe altii sa faca daca au vazut ca ei nu sunt in stare si astfel au concesionat facilitatile si terenurile din zona unor operatori turistici sau unor intreprinzatori particulari ADEVARATI nu ca in cazul Neamtului.

lacul rosu

Oameni au venit, au amenajat ce au putut si ei si, pentru ca traiesc din turism, nu din smecherii cu autoritatile, au facut tot ce le statea in putinta ca cei care trec prin zona sa lase banii acolo. Daca analizam corect ce se intampla la Lacul Rosu vom vedea ca este un fel de bazar turistic cu oameni care se trezesc dimineata si se gandesc ce sa faca sa atraga atentia turistilor si sa-i faca sa lase banii acolo, si, credeti-ma, chiar asa fac: o toaleta publica – 2 lei, o parcare 2,5 lei, ca sa nu mai spun de tot felul de tarabe cu suveniruri.lacul rosu
Diferenta intre ei si noi este ca cei de acolo traiesc din turism, cei de la noi traiesc din smecherii, la ei te roaga sa te cazezi, la noi nu gasesti un număr de telefon unde sa rezervi ceva in Strand, la ei e deschis pentru turisti tot timpul, la noi muzeele stau cu usile inchise si, incepand cu Cetatea Neamtului si terminand cu ultimul muzeu programul, e ca la bugetari si lunea e inchis. lacul rosuLa ei concesionarea unui loc unde sa vinzi suveniruri e posibila, la noi doar daca esti “smecher”, la ei fac afaceri in turism firme cu activitate in turism de ani de zile, la noi sunt firme care au devenit experte peste noapte in turism sau, si mai rau, sunt din Cipru si infiintate acum cateva luni. La ei se roaga de tine sa iei un suvenir, la noi nu ai de unde. La ei exista harti turistice, judetul Neamt este SINGURUL JUDET DIN ROMANIA unde nu exista o harta turistica…si exemplele pot continua la nesfarsit.
Am fost extraordinar de revoltat sa merg pe un drum rupt, sa ajung intr-o statiune aproape daramata unde ai un singur lucru de vizitat si sa vad ca e plin de oameni si sa vin inapoi in Neamt unde avem cel mai mare lac de baraj natural din Europa de cel putin 5 ori mai mare ca Lacul Rosu lacul rosusi avem atractii turistice cu sutele, ca sa nu mai spun de marea lista de monumente istorice din Neamt, care cuprinde nici mai mult nici mai putin de 552 de locatii…si sa vad…ceea ce vedeti si dvs. zi de zi.
Ma intrebam oare cand o sa inteleaga autoritatile nemtene ca pentru a fi plin de turisti nu trebuie sa faca absolute nimic ci doar sa lase pe altii sa faca si acei “altii” sa aiba cel putin 5 ani de activitate turistica in spate.
Mai mult nu am ce sa va spun… Pozele facute la Lacul Rosu spun totul si puteti vedea singuri diferenta.

R.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate