Revista presei nemtene 22 noiembrie

0

Știri TV

  • Administrativ

Târgul producătorilor agricoli

O noua ediție a târgului producătorilor agricoli a început astăzi la Piatra-Neamț. Manifestarea devenită deja tradiție reunește producători din județele Argeș, Satu Mare, Buzău, Vrancea și Neamț. Târgul se organizează, de regulă, în preajma sărbătorilor religioase. De această dată este ocazionat de sărbătoarea creștină Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Târgul producătorilor agricoli este organizat de camera de comerț și industrie Neamț, în parteneriat cu primăria și consiliul local Piatra-Neamț și compania municipală de investiții Urban.

Sursa: 1 TV

Din suflet, pentru copii

Cei 780 de elevi care învață la școala Nicu Albu din Piatra-Neamț beneficiază, începând de astăzi, de un cabinet medical dotat la standarde europene. Inaugurarea acestuia s-a facut în prezența tuturor celor care au sprijinit acest proiect, printre care se numară și deputatul Alianței România Dreaptă, Mihaela Stoica.

Sursa: 1 TV

Afaceri pe bază de referințe

Oameni de afaceri din Neamț și Iași s-au întâlnit astăzi la Piatra-Neamț în cadrul unui eveniment de promovare a rețelelor de afaceri pe bază de recomandare. Evenimentul a fost găzduit de Camera de Comerț și Industrie Neamț. BNI este o organizație internațională, fondată în anul 1985 extinsă în prezent în 45 de țări, care reunește oameni de afaceri din domenii diverse. Principiul de funcționare al rețelei este recomandarea reciprocă a membrilor în fața partenerilor de afaceri, ca modalitate de promovare.

Sursa: 1 TV

Donație pentru Maternitate

Maternitatea din Piatra-Neamț a primit astăzi cu titlu de donație un incubator performant și o masă de resuscitare. Donația în valoare de 110.000 lei a fost făcută de Organizația Salvați Copii România în cadrul proiectului „Fiecare copil contează”. Echipamentele au fost achiziționate cu sprijinul unei firme private precum și cu ajutorul donațiilor făcute în cadrul campaniei „Bun venit pe lume”.

Sursa: 1 TV

Spital de categoria a III-a

Urgențele medicale ale pacienților din județul Neamț vor fi tratate la Spitalul Zonal Bacău de anul viitor. Acest lucru este prevăzut într-un ordin al Ministerului Sănătății, care a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, spitalele de urgență din țară au fost reclasificate în funcție de competente, dotări și personal, iar în noua listă spitalele de urgență din Neamț, cel din Roman și Piatra-Neamț, sunt considerate doar de interes local.

Sursa: EST TV

E oficial, permis pentru moped

E oficial. Din 19 ianuarie, mopedurile sunt considerate autovehicule, iar pentru a conduce pe drumurile publice este necesar ca toți posesorii acestor mopeduri să dețină permis de conducere categoria AM. Vârsta minimă pentru obținerea carnetului de conducere pentru această categorie este de 16 ani, iar cei interesați, mai au la dispoziție doar două luni. Practic, după această dată, numai bicicletele vor putea fi conduse fără carnet.

Sursa: EST TV

Bani de ambulanță

Ambulanța Neamț a făcut un gest de-a dreptul șocant. A refuzat o finanțare mai mare de la Ministerul Sănătății, mulțumindu-se doar cu o sumă care să îi acopere strictul necesar pentru aceasta perioadă. 200 de mii de lei erau programați să ajungă de la Ministerul Sănătății la serviciul de ambulanță Neamț. Cei de aici au făcut însă un gest incredibil. Au returnat jumătate din aceasta sumă.

Sursa: EST TV

Întâlnire la bibliotecă

Bibioteca județeană a fost pentru câteva ore, punctul zero al învățamântului primar din Neamț, deoarece aici s-a desfășurat cercul pedagogic al învățătorilor din școlile Gârcina, Negrești, Bodești, Dobreni și din școală Nicu Albu din Piatra Neamț.

Sursa: EST TV

  • Social

Atmosferă de sărbatoare

Atmosfera de sărbătoare începe să se simtă în fiecare colț din oraș și în majoritatea spațiilor comerciale. În unul din marile centre comerciale din Piatra-Neamț s-a deschis, pe 15 noiembrie, Târgul decorațiunilor de Crăciun. Prețurile variază în funcție de magazin și de producator. Spre exemplu un glob de Crăciun costă între 5 și 10 lei, o lumânare decorativă între 6 și 9 lei, un brăduț pentru birou gata împodobit între 20 și 25 de lei, un set de ceramică pentru masa de Crăciun între 40 și 50 de lei.

Sursa: 1 TV

Lansare de carte la “Gaudeamus”

Cea mai recentă carte a scriitorului nemțean Adrian Aluigheorghe „Contribuții la estetica umbrei” va fi lansată săptămâna aceasta în cadrul târgului internațional de carte Gaudeamus de la București. Alături de autorul lucrării, vor mai reprezenta județul la târg alți 3 scriitori nemțeni (Adrian G Romila, Constantin Munteanu și Vasile Baghiu).

Sursa: 1 TV

Ziare

  • Politic

Vis al muscelenilor, îndeplinit de Elena Udrea

Un proiect privind construirea unei cruci ortodoxe pe cel mai înalt deal al satului Muscel, din comuna Ion Creangă, proiect care zăcea în sertarele primăriei din 2004 va fi îndeplinit pe 6 decembrie de Elena Udrea. Aceasta a avut o singură rugăminte la preoți, ca monumentul să poarte numele Sf. Neculai, în memoria tatălui său care a decedat acum câțiva ani. Valoarea monumentului se ridică la aproximativ 400 milioane de lei.

Sursa: Monitorul

Războiul afișelor electorale în colegiul 4

Primarul Laurențiu Leoreanu amenință PNL cu amenzi pentru afișajul electoral în alte locuri decât cele stabilite legal. Acesta mai spune că în cursul acestei săptămâni se va trece la curățarea locurilor în care s-a afișat ilegal, iar „factura” va fi trimisă la sediul formațiunii politice. Liberalii recunosc că echipele de voluntari au mai afișat și în alte locuri decât cele permise, dar au declarat că au atras atenția celor care împart material electoral să respecte legea. În schimb, susțin aceștia, la piață, pe gardul clădirii unui membru al PNL, echipa ARD a lipit peste noapte afișe ale Elenei Udrea peste cele ale lui Liviu Brătescu.

Sursa: Monitorul

Crin Antonescu și Victor Ponta vin la Roman

Liderii Uniunii Social Liberale (USL) – Crin Antonescu și Victor Ponta – se vor afla sâmbătă la Roman, în cadrul unui miting electoral organizat de USL în centrul orașului. Intenția USL de a organiza mitingul electoral în fața Casei de Cultură – fapt care presupune blocarea circulației pe artera rutieră principală a municipiului – nu a fost încă aprobată de administrația locală.

Sursa: Ziarul de Roman

Crucea din satul Muncelu, ridicată cu sprijinul Elenei Udrea

Crucea va fi ridicată printr-o donație făcută de deputatul Elena Udrea. Crucea va avea hramul Sfântul Nicolae și va fi sfințită pe 6 decembrie. La slujba de sfințire a locului unde se va înălța simbolul credinței au participat deputat Elena Udrea, candidat din partea ARD pentru Colegiul 4, autorități locale și locuitori ai comunei.

Sursa: Ziarul de Roman

Fără afișe electorale pe stâlpi

Participanții la campaniile electorale nu au voie să lipească afișe electorale pe stâlpii care aparțin rețelei de distribuție a energiei electrice. Companiile de distribuție E.ON nu au avizat montarea de materiale electorale pe componente ale sistemelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale.

Sursa: Ziarul de Roman

Cursuri de observatori profesionişti pentru alegeri

Asociaţia Pro Democraţia Club Tîrgu Neamţ organizează, în perioada 23-25 noiembrie, cursul de formare a Corpului profesionist de observatori voluntari. Cursul face parte din proiectul „Corp profesionist de observatori voluntari”, finanţat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe. Membrii acestui corp vor participa la toate procesele electorale care vor urma, începând cu alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Sursa: Ceahlăul

  • Administrativ

Schimbare la conducerea Hidroserv

Surse bine informate declară că în locul directorului Doru Vasile Berea va fi numit Toma Suru, actualul director adjunct de la Sucursala Hidroelectrica Bistrița.

Sursa: Monitorul

Soțul „Elodiei“, după gratii

Fostul soț al Georgianei Pruteanu, tânăra din Tașca dispărută în condiții suspecte, a fost reținut de procurori. Narcis Țuțuianu este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de tâlhărie, dare de mită și fals în declarații. El este acuzat că i-ar fi sustras tinerei, prin violență, o brățară și un telefon mobil. Individul a înstrăinat imobilul, bun comun, declarând în fals în fața notarului că nu este căsătorit. La testarea cu poligraful, Țuțuianu i-a oferit bani expertului criminalist pentru a falsifica rezultatul în favoarea sa.

Sursa: Monitorul

Peste 2.000 de firme au dispărut în acest an

Numai în ultima lună încheiată au tras oblonul peste 200 de agenți economici. Alte 112 firme sunt la un pas de faliment. Anul trecut lucrurile au stat ceva mai bine. Conform statisticii publicate lunar de Oficiul Național al Registrului Comerțului de la începutul anului în curs și până la data de 1 noiembrie 2012 un număr de 2.106 de patroni au decis suspendarea de activitate, dizolvarea sau radierea firmei.

Sursa: Monitorul

Spitalelor li se ia „cașcavalul“ din mână

Spitalele nu vor mai putea face din 2013 achiziții de aparatură și medicamente. Ministerul Sănătății vrea să se facă astfel de achiziții centralizat. Se dorește astfel să se facă economii și să se prevină frauda.

Sursa: Monitorul

Școlile au învățat să caute profesori

Legislația din educație le permite școlilor să își caute singure cadre didactice care să ocupe posturile vacante. De la începutul anului, în județ s-au organizat circa 20 de astfel de concursuri.

Sursa: Monitorul

Cursuri pentru observatori profesioniști ai alegerilor

APD Tîrgu Neamț organizează în perioada 23-25 noiembrie un curs pentru formarea unui corp profesionist de observatori voluntari.

Sursa: Monitorul

Soarta spitalelor Roman și Piatra-Neamț, la mâna lui Arafat

DSP a finalizat evaluarea unităților sanitare și a trimis documentația la București. Ca urmare a acesteia, s-a recomandat clasificarea spitalelor ca spitale de urgență. Din păcate, un ordin al ministerului a trecut unitățile nemțene în eșalonul trei.

Sursa: Monitorul

Cardul de sănătate pregătit de start

De joi, 22 noiembrie și până luni, 26 noiembrie, sistemul informatic SIUI va fi oprit. Medicii vor prescrie rețete doar pe hârtie. Oprirea este justificată de pregătirile pentru introducerea cardului.

Sursa: Monitorul

Inspectoratul Școlar vrea mai multă siguranță pentru copii

Pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice, având în vedere existența unor situații cu risc victimal cu care s-au confruntat unii elevi din județ, conducerile unităților de învățământ vor avea în vedere asigurarea securității elevilor pe perioada deplasării în vecinătatea unităților de învățământ, asigurarea securității elevilor pe perioada deplasării cu autobuzul școlar sau cu mijloacele de transport ale unității școlare.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Sprijin în valoare de 110.000 lei pentru Maternitatea din Piatra Neamţ

Organizaţia Salvaţi Copiii donează secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ echipamente medicale performante în valoare de 110.000 lei, cu scopul de a contribui la reducerea mortalităţii infantile din judeţ. În 2011, rata mortalităţii infantile din Neamţ a fost de 10,6/1000, peste rata medie a ţării.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

“Fiecare Copil Contează” – un proiect care ne arată că nu mai suntem oameni

Organizația Salvați Copiii a prezentat astăzi proiectul “Fiecare Copil Contează”, proiect care va ajuta în special partea de neonatologie a spitalului din Piatra-Neamț. Din această prezentare am înțeles că o mână de oameni cu suflet se implică pentru ca în Piatra-Neamț să moară mai puțini copii, iar acest lucru m-a facut să intru în pământ de rușine pentru că fac parte din aceasta comunitate numită Piatra-Neamț. Este inadmisibil ca în acest județ, unde se fură pe rupte, autoritățile să nu găsească resursele necesare pentru a face tot ce este omenește posibil ca în acest județ să nu mai moară copiii cu zile. Este aproape complicitate la crimă să nu dotezi maternitatea cu tot ce este nevoie pentru a reduce mortalitatea infantilă.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Olimpicii Neamțului vor fi premiați de Moș Nicolae

Olimpicii județului Neamț și profesorii care i-au pregătit vor fi premiați în cadrul unei festivități organizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț pe 5 decembrie, în ajun de Moș Nicolae. Vor fi premiați 25 de elevi care au obținut premii la individual și patru echipe, alături de 30 de profesori, premiile pe care și le propun organizatorii fiind de 500 de lei pentru cei care au obținut premiul I, 400 de lei pentru cei care au obținut premiul II, 300 de lei pentru cei care au obținut premiul III și, de asemenea, 300 de lei pentru fiecare profesor. Premiile colective vor fi de 600 de lei pentru prermiul I, 500 de lei pentru premiul II și 400 de lei pentru premiul III.

Sursa: Ziarul de Roman

O mie de copii s-au întors să învețe în țară

Județul Neamț este al doilea din țară ca număr de copii reînscriși în școli după ce au plecat în străinătate. Între 10 și 15% dintre aceștia prezintă risc semnificativ de a nu se putea adapta.

Sursa: Ziarul de Roman

Tichele sociale de sărbători pentru 4000 de romașcani

În perioada 1 – 20 noiembrie, pensionarii și persoanele cu handicap care au venituri lunare de până la 700 de lei au putut depune la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Roman documentele necesare pentru a primi ultima tranșă de tichete sociale din acest an, acordate pentru achiziția de medicamente și alimente.

Sursa: Ziarul de Roman

O nouă clasificare pentru spital

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a finalizat evaluarea celor două spitale de urgență din județ, respectiv Spitalul Municipal de Urgență Roman și Spitalul Județean Neamț. În urma acestei evaluări, comisia a recomandat Ministerului Sănătății să încadreze cele două unități sanitare în categoria spitalelor de urgență, urmând să fie dat un ordin de ministru în acest sens. Potrivit medicului Dan Morenciu, director executiv al DSP Neamț, evaluarea a început pe 13 noiembrie și s-a finalizat pe 20 noiembrie, urmărindu-se întreaga activitate medicală a instituțiilor sanitare. “Este vorba de un nou ordin al ministrului Sănătății, care stabilește gradul de urgență al fiecărui spital. În funcție de serviciile medicale oferite, pacienții cu diferite afecțiuni care se prezintă în spital vor fi trimiși doar la spitalele care tratează acele afecțiuni”, a precizat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.

Sursa: Ziarul de Roman

Spitalul are stoc de medicamente până anul viitor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a decis să facă rezerve de medicamente pentru a preîntâmpina eventualele probleme cu aprovizionarea, în special în perioada sărbătorilor. Astfel, spitalul și-a asigurat stocul de medicamente și materiale sanitare inclusiv până în luna ianuarie 2013.

Sursa: Ziarul de Roman

Spitalul are de plată 280.000 de lei pentru energia electrică

De câteva luni, Spitalul Municipal de Urgență Roman se războiește cu E.ON din cauza unor facturi considerate mult prea piperate. Potrivit medicului Mircea Coadă, managerul instituției sanitare, facturile uriașe nu vor fi plătite până când distribuitorul de energie nu va explica de unde provin sumele uriașe pe care spitalul le are de plătit, nefiind exclusă nici o soluționare a problemei în instanță.

Sursa: Ziarul de Roman

O firmă de construcții blochează lucrările la Pediatrie

Lucrările de reabilitare de la secția Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman au intrat în impas. Firma care a câștigat licitația pentru renovarea toalelelor din cadrul acestei secții nu a respectat contractul, astfel că unitatea sanitară a fost nevoită să-l anuleze și să caute o altă societate care să ducă lucrarea la bun sfârșit. Potrivit medicului Mircea Coadă, managerul spitalului, celelalte lucrări de reabilitare se vor finaliza până la sfîrșitul anului.

Sursa: Ziarul de Roman

Piatra Șoimului: probleme vechi, proiecte noi – interviu cu primarul Neculai Nicorescu

„Cele mai presante și mai stresante erau problemele de infrastructură, de protecție împotriva inundațiilor. S-a făcut o treabă gospodărească, s-au pus gabioane pentru întărituri de maluri și pentru protecția podurilor.”, a declarat pentru Mesagerul primarul Neculai Nicorescu.

Sursa: Mesagerul

Vînători Neamț, baie europeană pentru romi

Săptămâna trecută, comunitatea de romi din Vînători Neamț a primit cadou european, inaugurând baia publică special făcută pentru membrii săi. Investiția s-a realizat în cadrul unui proiect cu finanțare FRDS și s-a ridicat la aproape 143.000 de euro.

Sursa: Mesagerul

Dări de aproape 800 milioane de lei achitate de afacerişti

Agenţii economici nemţeni au achitat la buget aproape 792 milioane de lei în cele zece luni ale anului, cu 30 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Încasări mai consistente s-au înregistrat la bugetul de stat, aproape jumătate din totalul veniturilor fiind plăţile în contul taxei pe valoare adăugată şi a impozitelor pe profit şi pe venit. Restul încasărilor au fost din viramentele contribuabililor către bugetele asigurărilor sociale de pensie şi de sănătate, precum şi la cel de şomaj.

Sursa: Ceahlăul

An agricol deficitar, nu falimentar!

„A fost un an agricol deficitar, nu falimentar,” este de părere Valentin Chiperi, director la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. După care a şi explicat de ce: “Preţurile au fost cele care l-au ajutat pe agricultor. Şi nu numai. Anul nu a fost falimentar pentru că producţiile obţinute au acoperit cheltuielile. Normal, dacă luăm în calcul şi banii care vor veni de la APIA Neamţ. Apoi, nu este nici un agricultor care să fi avut numai o singură cultură. Dacă una a fost mai bună şi alta mai rea, pe total a ieşit bine.”

Sursa: Ceahlăul

Echipamente de 110.000 lei pentru Maternitate

Organizaţia “Salvaţi copiii” a lansat, ieri, la Piatra Neamţ un proiect de anvergură, prin care şi-a propus să contribuie la reducerea mortalităţii infantile în judeţul nostru, situată, în prezent, peste rata medie pe ţară. La demararea proiectului “Fiecare copil contează” a fost prezentă şi Amalia Năstase, ambasador al organizaţiei, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, o mână de oameni de afaceri interesaţi să facă donaţii pentru ajutorarea comunităţii locale şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Donația constă într-un incubator, masă radiantă mobilă cu modul de resuscitare, pulsoximetru, senzori pentru pulsozimetrie şi tensiometru neonatal.

Sursa: Ceahlăul

Directorul spitalului luptă pentru gradul de urgenţă

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, din 2013 urgenţele medicale din Neamţ ar urma să fie direcţionate spre un spital zonal din Bacău. Astfel, spitalul nostru judeţean nu ar mai avea aceleaşi competenţe, fiind reclasificat pe o treaptă inferioară, devenind doar de interes local. Dr. Ioan Lazăr este, însă, hotărât să lupte până în pânzele albe pentru gradul “de urgenţă” al Spitalului Judeţean Neamţ şi a cerut, în acest sens, sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ pentru a-i susţine demersul la Ministerul Sănătăţii.

Sursa: Ceahlăul

Bicaz: prima urgenţă – reabilitarea termică a blocurilor

Convorbire cu primarul Nicolae Sălăgean.

„Lucrăm la proiectul privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, refacerea faţadelor şi a acoperişurilor, îmbunătăţirea eficienţei termice. Am început cu auditul termic, urmează expertiza termică, apoi proiectul. Am contactat specialişti, fiecare în domeniul lui. Ei deja lucrează la auditul termic, în cel mult o lună va fi finalizat.”

Sursa: Ceahlăul

Bani pentru fermierii care vor să fie şefi!

Fondurile europene nerambursabile sunt acordate acelor fermieri care încep pentru prima oară o activitate agricolă ca şefi de exploataţii. Ei trebuie să aibă vârsta sub 40 de ani, să deţină sau să se angajeze să dobândescă, pe plan profesional, competenţele şi calificările necesare activităţii pe care vor s-o desfăşoare, să fie membri ai unei famiii de fermieri, să fi lucrat cel puţin 12 luni într-o fermă şi să prezinte un plan de afaceri. Sprijinul financiar va fi acordat sub formă de primă, plătită în două tranşe. Valoarea alocată este cuprinsă între 10.000 şi 40.000 euro, în funcţie de dimensunea economică a exploataţiei agricole.

Sursa: Ceahlăul

Mihai Fărcăşanu pierde definitiv Consiliul Judeţean

Aleşii judeţului se vor pronunţa astăzi asupra propunerii de respingere a plângerii formulate de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Mihai Fărcăşanu, care considera că demiterea sa din funcţie şi desemnarea Emiliei Arcan nu sunt legale. În şedința extraordinară din 25 octombrie, 20 de consilieri judeţeni au aprobat eliberarea sa din funcţie, iar pentru alegerea Emiliei Arcan în funcția de vicepreședinte au fost exprimate 21 de voturi. Astfel, conducerea CJ cere respingerea plângerii prealabile ca neîntemeiată.

Sursa: Ceahlăul

Poliţia – în „război” cu Pompierii

Oamenii legii susţin că imaginea le este afectată de faptul că ISU anunţă ziariştii, prin SMS, înaintea lor, de evenimentele petrecute. Ei îi învinuiesc şi pe jurnaliştii care ajung, înaintea poliţiei, la locul accidentelor sau crimelor, şi îi acuză că distrug probele. Poliţiştii vor ca unele evenimente să nu fie făcute publice. Singurele judeţe în care nu există astfel de probleme sunt Alba, Gorj şi Prahova.

Sursa: Realitatea

Cartierul Poligon în impas

Tinerii pietreni care şi-au pus speranţele că în curând vor avea o casă a lor, în viitorul cartier ANL Poligon, au început să-şi ia gândul de la promisiunile autorităţilor. La începutul anului trecut, Primăria Piatra-Neamţ anunţa construcţia unui nou cartier de locuinţe pe un fost teren al Armatei, situat pe strada Izvoare. Terenul a fost folosit în trecut drept poligon. De altfel, „Poligon” urma să se şi numească noul cartier ANL, cu 400 de locuinţe. Sute de tineri cu dosare în aşteptare la Primăria Piatra-Neamţ se interesează săptămânal de stadiul proiectului, însă primesc mereu acelaşi răspuns. „Aşteptăm aprobarea finanţării de către ANL, prin hotărâre de guvern, pentru demararea lucrărilor la acest cartier, motiv pentru care nu putem preciza data începerii lucrărilor”, transmite Serviciul Comunicare din cadrul Primăriei Piatra-Neamţ.

Sursa: Realitatea

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor”: Demarează cea mai mare investiţie de mediu din Neamţ

Lucrările de construcţie la depozitul de deşeuri nepericuloase de la Girov sunt pe punctul de a începe. Ieri, în prezenţa preşedintelului Consiliului Judeţean Neamţ – Culiţă Tărâţă şi a reprezentanţilor firmelor de construcţie, Victor Mihalachi – administratorul SC Victor Construct SRL şi Gheorghe Asmarandei – administratorul SC Asiri International SRL a fost predat amplasamentul pe care va fi construit depozitul. Este vorba de o suprafaţă de nouă hecatare, situată în comuna Girov, tarlaua Ilişeşti, pe care se va ridica prima celulă care va avea o durată estimată de viaţă de cinci ani. Depozitul ecologic va fi alcătuit din trei celule, independente în funcţionare, care se vor eşalonat pe măsură ce se vor închide cele active.

Sursa: Realitatea

Luna trecută, patru nemţeni au prejudiciat statul cu peste un milion de lei

Comisarii Gărzii Financiare Neamţ au întocmit, luna trecută, sesizări penale pe numele a patru nemţeni care au prejudiciat statul cu suma de 1.074.365 de lei prin eludarea taxelor şi impozitelor. Cei patru au fost daţi pe mâna anchetatorilor iar acum dau socoteală pentru faptele de evaziune fiscală pe care le-au săvârşit.

Sursa: Realitatea

70.000 pe acțiuni culturale și sportive de la executivul nemțean

Ședința de pe data de 22 noiembrie cuprinde nu mai puțin de 5 proiecte de hotărâre în care se propun asocieri în urma cărora se vor aloca sume de bani pentru diferite acțiuni „de interes județean”, cum ar fi premierea elevilor olimpici și a cadrelor didactice îndrumătoare, premierea celor mai buni sportivi, antrenori, tehnicieni și cluburi sportive din județul Neamț, precum și organizarea Festivalului Concurs Interjudețean de Interpretare Vocală și Instrumentală a Folclorului Românesc „Doruri Mușatine”.

Sursa: Realitatea

Maternitatea va fi inaugurată luna viitoare

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Județean de Urgență a precizat că Maternitatea va fi inaugurată luna viitoare, fapt confirmat și de managerul firmei care a executat lucrările de reabilitare în cadrul acestei secții.

Sursa: Realitatea

Soarta Spitalelor de Urgență în mâinile Ministerului Sănătății

Cele două spitale de urgență din județ au fost evaluate de echipele de control ale Ditecției de Sănătate Publică. Oficialii de la București vor ține cont de calitatea serviciilor medicale acordate, dotarea cu aparatură a unităților sanitare, dar și competența cadrelor medicale. Șefii Sănătății nemțene au dat de înțeles că vor lupta pentru a menține cele două spitale în categoria celor de urgență.

Sursa: Realitatea

Direcția Silvică Neamț scoate la vânzare 1.500 de pomi de iarnă

Instituția practică cele mai mici prețuri. Un pom de Crăciun costă între 10 și 30 de lei, în timp ce brăduții la ghivece costă între 50 și 100 de lei.

Sursa: Realitatea

Echipă specială pentru urmărirea exploatării prin muncă

Aleșii județului vor discuta, în această dimineață, un proiect în care se propune înființarea Echipei Intersectoriale Locale Neamț în domeniul prevenirii/intervenției/monitorizării cazurilor de exploatare prin muncă a copilului.

Sursa: Realitatea

  • Social

Bunici şi nepoţi în dialog, la biblioteca judeţeană „G. T. Kirileanu”

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ” vă invită joi, 22 noiembrie 2012, de la ora 16.00, în Sala „Teatrul de Joacă”, la o seară dedicată Amintirilor cu bunicii de la ţară, pigmentată şi cu spectacolul „Joi sărbătoare” oferit de Atelierul de teatru-lectură coordonat de Dan Iacob.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Închinăciune la program fix

Singura biserică văzută frecvent cu ușile deschise este cea de la Gară, cu hramul „Pogorârea Sf. Duh”. În fiecare dimineață, prin rotație, preoții arată că au înțeles că sunt credincioși care au nevoie de Dumnezeu în fiecare zi. Este una dintre puținele biserici din oraș care are întocmit un program liturgic pentru fiecare zi și care program, culmea, este respectat. „Nu se pune problema ca un preot să nu-și acopere numărul de ore conforme cu legislația în muncă. De cele mai multe ori, un preot depășește numărul de 8 ore.”, părintele protopop Valentin Tofan.

Sursa: Mesagerul

Petru Rareș în sărbătoare

Deși există o anumită tensiune generală în societate care se răsfrânge și asupra elevilor și asupra profesorilor, tradiția nu poate fi înfrântă. Colegiul Național „Petru Rareș” este pregătit de sărbătoare. Cei 143 de ani de existență vor fi marcați vineri, 23 noiembrie, cu patru zile mai devreme. Activitățile care se vor desfășura sunt diverse și fac apel la multe dintre aptitudinile și abilitățile elevilor.

Sursa: Mesagerul

Vasile Baghiu a primit premiul “Liviu Rebreanu”

Scriitorul Vasile Baghiu a fost unul din laureații ediției cu numărul 30 a Colocviilor “Rebreanu” de la Bistrița, din 15 și 16 noiembrie 2012. Autorul din Piatra Neamț a primit din partea organizatorilor premiul “Liviu Rebreanu” pentru proză, pentru romanul “Planuri de viață”, recent apărut la Editura Polirom. Manifestările au avut ca temă, în prima zi, ”Ficţiune şi nonficţiune în romanul românesc şi în proza românească”, iar a doua zi au putut fi auzite conferinţe despre Rebreanu şi opera lui, şi au fost lansate câteva cărţi.

Sursa: Ceahlăul

Arăturile de toamnă, pe aproape 40.000 ha

Până în momentul de faţă, la nivelul întregului judeţ, arăturile de toamnă au fost executate pe aproape 40.000 ha, ceea ce înseamnă cam o treime din suprafaţa arabilă totală. Însămânţările de toamnă sunt realizate în procent de 84,5 la sută din suprafaţa preconizată a fi ocupată cu diverse culturi. S-au semănat aproape 21.100 ha cu grâu şi secară,1625 ha- triticale, 1950 ha- orz, 900 ha – orzoaică de toamnă, 6700 ha – rapiţă.

Sursa: Ceahlăul

Festivalul Naţional de Muzică pentru Copii şi Tineret „Cântec de Stea”

Asociaţia Children Forever Piatra-Neamţ organizează, la Piatra-Neamţ, în perioada 7-9 decembrie, cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional de Muzică pentru Copii şi Tineret „Cântec de Stea”. Concursul-spectacol reuneşte muzică uşoară şi tradiţională, cu specific de iarnă, interpretată de copii cu vârstele cuprinse între 5 şi 16 ani, care au obţinut rezultate remarcabile fiind premianţi naţionali şi internaţionali.

Sursa: Ceahlăul

Wireless la staţia CFR Târgu Neamţ, din cauza hoţilor

Sistemul de telecomunicaţii al staţiei CFR din Tîrgu Neamţ a fost avariat, marţi dimineaţă, de doi hoţi care au smuls un cablu din pământ. Lucrătorii CFR au sunat imediat la 112 şi mai mulţi poliţişti au ajuns în zonă la timp pentru a-i surprinde pe hoţi.

Sursa: Ceahlăul

V.A. Urechia – cel dintâi ministru al învăţământului pus de Cuza

Judeţul Neamţ a dat ţării mulţi oameni de seamă şi în secolul al XIX-lea din mileniul trecut. Unul dintre ei este V.A. Urechia, un mare cărturar şi om politic, al cărui nume îl mai poartă azi doar o stradă din centrul municipiului capitală de judeţ. Vasile Alexandrescu-Urechia s-a născut la 15 februarie 1834, în Piatra-Neamţ şi a trecut în eternitate la 22 noiembrie 1901, în Bucureşti. A fost istoric, scriitor, om politic, membru fondator al Academiei Române.

Sursa: Ceahlăul

Sâmbătă, premieră la TT – Tape

O nouă premieră din această stagiune, spectacolul cu piesa „TAPE”, de Stephen Belber, în regia lui Răzvan Muraru,

va avea loc vineri, 23 noiembrie, ora 19, la Bells Gastropub. Premiera va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie, ora 19, la sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Următorul spectacol va avea loc duminică, 25 noiembrie, ora 19, la sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Din distribuţia piesei fac parte: Cezar Antal, Dragoş Ionescu, Corina Grigoraş şi Nora Covali.

Sursa: Ceahlăul

Campanie la București pentru copiii din Ruginoasa

Sub sloganul “Donează o carte, dăruiește o speranță”, Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane din București, în parteneriat cu Clubul Studenților din Universitatea Româno- Americană, desfășoară o campanie de colectare de cărți pentru bibliotecile slab dotate din mediul rural. În cadrul acestei campanii, o parte dintre cărțile primite ca donație vor ajunge în biblioteca Școlii gimnaziale din comuna Ruginoasa.

Sursa: Ceahlăul

Amintiri cu bunicii

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ vă invită joi, 22 noiembrie 2012, de la ora 16, în Sala „Teatrul de Joacă”, la o seară dedicată Amintirilor cu bunicii de la ţară, pigmentată şi cu spectacolul „Joi sărbătoare” oferit de Atelierul de teatru-lectură coordonat de Dan Iacob. În galeria cu bunici îşi vor expune poveştile elevi din cadrul Şcolii „Nicu Albu” încurajaţi de profesoarele Elena Ivanov şi Litiana Bolohan, iniţiatoarele acestui dialog între generaţii.

Sursa: Ceahlăul

Pădurarul de Grinţieş rămâne încă o lună în arest

Pădurarul de Grinţieş, Paul Caraze şi gateristul Dumitru Galanton au aflat ieri că mai stau o lună de zile în arest preventiv. Imediat, amândoi au declarat recurs împotriva hotărârii Tribunalului Neamţ, aşa că zilele următoare se vor prezenta din nou în faţa magistraţilor băcăuani. Paul Caraze şi Dumitru Galanton au fost arestaţi la finele lunii octombrie la cererea DIICOT Neamţ, care îi cercetează în dosarul tăierilor ilegale din pădurile Grinţieşului.

Sursa: Ceahlăul

Zoe Petre va conferenția la Piatra-Neamț

Profesorul universitar doctor Zoe Petre, de la Universitatea București, va conferenția vineri la Piatra-Neamț. Ea este invitată de onoare a Inspectoratului Școlar Județean Neamț și a Bibliotecii Județene la Conferința „Democrație și Unitate în viziunea istoricilor români”, dedicată Zilei naționale a României, 1 Decembrie.

Sursa: Ceahlăul

Bloguri

Punct de lucru al Vămii, deschis la Roman

Agenții economici din Roman vor avea, cel mai probabil de la început anului următor, posibilitatea de a face schimburi economice cu alte țări direct la Roman, fără să fie nevoie să meargă în alte orașe. Această variantă vine în urma discuțiilor purtate de primarul Laurențiu Leoreanu cu reprezentații vamali și care oferă posibilitatea deschiderii unui punct de lucru vamal la Roman. “Suntem într-un stadiu avansat de discuție. Se ține cont de faptul că multe din societățile din Roman lucrează cu exteriorul, mai multe decât în Piatra Neamț, plus faptul că orașul se situează pe E85. Cu aceste avantaje, un punct vamal la Roman este mai justificat decât la Piatra Neamț”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Sursa: News Roman

Amenzi pentru afișajul electoral ilegal

Cele 14 zone de afișaj permise de lege par insuficiente pentru unii candidați pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie din Roman. Afirmația aparține edilului orașului care afirmă că, în ultimele zile, mai mulți stâlpi de iluminat public sau pe pereții unor blocuri, au fost lipite afișe electorale ale unor candidați. Primarul Laurențiu Leoreanu spune că nu va mai permite “murdărirea” orașului și facturile pentru curățenie vor fi trimise către partidele “vinovate”.

Sursa: News Roman

Proiectele europene ale ApaServ, în sfârșit deblocate

După câteva luni de așteptare, lucrările de modernizare ale Stației de Epurare de la Roman și cele de realizare a rețelei de canalizare în trei cartiere se apropie de demarare. Licitațiile s-au ținut încă de la începutul anului, însă contestațiile au amânat termenul de pornire a lucrărilor. Săptămâna trecută, Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a respins ultimele contestații. “Urmează ca, în termen de zece zile, să se semneze, chiar la Primăria Roman, contractul de lucrări pentru redimensionarea și modernizarea stației de epurare a apei de la Roman. Proiectul este de aproape 15 milioane de euro”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Sursa: News Roman

Mușatinii din urbea mușatină

Sunt peste o sută, nu primesc bani, nu primesc note mai bune la școală, dar fac voluntariat pentru că au înțeles, poate și după modelul american, că orice experiență într-un proiect și mai ales implicarea în viața comunității pot aduce la fel de multe recunoștințe ca un job oarecare. Ei sunt membrii Asociației Mușatinii, un ONG activ dinainte de a primi atestarea legală. Îndrumați de profesorul de istorie Ovidiu Albert, elevi din mai multe licee din Roman s-au unit în același țel – a face ceva bun pentru comunitate.

Sursa: News Roman

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate