ITM Neamt, auditat de reprezentanti UE

1

Statelor membre le revine responsabilitatea pentru implementarea legislaţiei Uniunii Europene referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă (S.S.M.).
Uniunea Europeana urmareste să se asigure că legislaţia este aplicată şi implementată efectiv şi eficient de către statele membre.
S.L.I.C. (Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii) încurajează implementarea consistentă şi efectivă a legislaţiei ce stă la baza Comunităţii Europene. În acest scop, statele membre au stabilit principii comune de inspecţie şi un sistem de auditare reciprocă pe bază de consimţământ, prin care sistemele de inspecţie sunt evaluate conform „Principiilor Comune pentru organismele naţionale de inspecţie a muncii (ONIM) privind inspecţia securităţii şi sănătăţii la locul de muncă” ale SLIC. Este recunoscut că procesul de evaluare furnizează beneficii considerabile atât celor evaluaţi, cât şi celor care efectuează evaluarea (de ex., transferul de cunoştinţe, o privire asupra diverselor abordări etc.).
România a fost auditată în cursul primei săptămâni din luna septembrie a acestui an. Echipa de evaluare a fost condusă de Franţa şi a avut în componenţă membri din Bulgaria, Danemarca, Grecia şi Letonia. Auditul s-a desfasurat in trei judete selectate Dolj, Sibiu si Neamt.
Astfel in perioada 2 – 4 septembrie 2012 I.T.M. Neamt a fost evaluat conform “Principiilor Comune pentru organismele nationale de inspectie a muncii ( O.N.I.M. ) privind inspectia securitatii si sanatatii la locul de munca” ale SLIC de catre o echipa formata de reprezentanti ai Letoniei si Bulgariei, respectiv:
– Renars LUSIS – Inspectoratul de Stat al Muncii din Letonia, Director;
– Nenko SALCHEV – Agenţia Executivă a Inspectoratului General al Muncii Jurisconsult, Direcţia de Inspecţie a Muncii Sofia.
In cadrul procesului de evaluare a fost auditat Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, asupra modului de organizare, functionare, pregatirea si formarea personalului, capacitatea administrativa de a impune respectarea Directivelor Europene privind securitatea si sanatatea in munca, respectarea Codului Etic de catre inspectoriii de munca, asigurarea unui management performant, asigurarea securitatii si sanatatii in munca a inspectorilor de munca care efectueaza activitati de control.
De asemenea, echipa de audit impreuna cu inspectorii de munca, au efectuat vizite la unitati economice de pe raza judetului Neamt, care isi desfasoara activitatea in domeniile: constructii civile, transporturi rutiere, fabricarea mobilei, silvicultura si exploatare forestiera, activitati specifice zonei vizitate.
In urma vizitei de evaluare, echipa de audit a apreciat in mod deosebit activitatea desfasurata de Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, in special urmatoarele:
– modul de organizare si functionare a institutiei;
– managementul implementat de catre conducerea institutiei pentru realizarea obiectivelor acesteia, stabilite in lege;
– modul de organizare si desfasurare a activitatii de control la nivelul institutiei;
– profesionalismul inspectorilor de munca implicati in activitatea de control ;
– modul de implementare a legislatiei nationale care transpune legislatia comunitara (Directivele UE) in domeniul securitatatii si sanatatatii in munca;
– promovarea dialogului social si a bunelor prectici in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
– modul de utilizare a sistemului informatic, existent in cadrul inspectoratului, de catre inspectorii de munca.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mitik spune

    Mari indoieli se nasc din ce in ce mai mult, cu privire la „bunele practici europene”: discriminarea, impunerea unor obligatii de austeritate etc In realitate observ k avea dreptate cineva prin anii ’90 cand spunea sa nu credem ca este mare diferenta intre ce-a fost(puterea est-comunista)si ce va fi…democratie…s.c.Fiekre stat sau grup de influienta si putere isi urmareste interesele proprii. Da cred k aceeasi ipocrizie generala mai mult sau mai putin vizibila imbracata in limbaj ademenitor,politic,de plastic…dak cel comunist era de lemn.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate