Cum e cu listele permanente de votanti ?

2

Legea referendumului prevede că acesta este valabil dacă la urne participă 50% + 1 din alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente. Pentru definirea termenului „liste electorale permanente”, legea referendumului face trimitere la definiţia din legea alegerii parlamentului, care spune că în listele electorale permanente se înscriu doar cetăţenii cu drept de vot de pe teritoriul naţional.


Curtea Constituţională vine cu o interpretare interesanta şi în paragraful de care aminteam spune: „În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”. În Legea 370/2004 (de alegere a preşedintelui României), mai precis în OUG 95/2009, se dă următoarea definiţie: „Liste electorale permanente – listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv”. Adica pe listele electorale permanente la referendum „intră” şi cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Cu ce este pacalit poporul ingnorant care isi merita soarta ? Legea referendumului este foarte clara : se utilizează definiţia listelor electorale permanente dată de Legea alegerilor parlamentare, dar se utilizează definiţia dată de Legea alegerii preşedintelui (340/2004),  numai când un referendum se defăşoară în paralel cu alegerile prezidenţiale. Deci nu este valabil si in cazul de fata .

Ion Ion

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. ionutz spune

    vine base inapoi

  2. JB spune

    Bai fratilor, au inteles pana si gainile alor mei cum e cu listele alea, ajunge atata tevatura, idea e una singura, mai ramane sau trece pe mana justutiei baselu si se vor descoperi toate „manariile” firmelor americane in tara noastra,asta este dilema

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate