Rezultatele actiunii Politiei Rutiere din perioada 15 – 17 iunie

0


În perioada 15 – 17 iunie 2012, politistii Serviciului Rutier Neamt au actionat pentru combaterea indisciplinei conducătorilor auto în ceea ce priveste neacordarea prioritătii de trecere pietonilor angajati în traversare regulamentară, respectiv a indisciplinei pietonilor angajati în traversare prin loc nepermis.


Actiunile au avut drept reducerea numărului accidentelor rutiere si a consecințelor acestora, determinate de încălcarea normelor rutiere în ceea ce priveste neacordarea prioritătii de trecere pietonilor respectiv, traversarea neregulamentară a pietonilor, precum și constientizarea opiniei publice asupra dinamicii si consecintelor accidentelor rutiere.

Astfel, în cadrul acțiunii, au fost aplicate 190 de sancțiuni contravenționale, din care 104 pentru traversare neregulamentară și au fost reținute 31 de permise de conducere pentru neacordare de prioritate pietonilor. Reamintim principalele norme rutiere aplicabile pietonilor, prevăzute de Codul rutier :

– pietonii sunt obligati să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în directia lor de mers. Când si acostamentul lipseste, pietonii sunt obligati să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părtii carosabile, în directia lor de mers.

– pietonii au prioritate de trecere fată de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajati în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

– traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităti, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

– pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligatii stabilite de normele rutiere, poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în conditiile în care conducătorul vehiculului a respectat prevederile legale privind circulatia pe acel sector de drum.

Nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 140 și 210 lei. Serviciul Rutier Neamț recomandă pietonilor să respecte aceste reguli prevăzute de legislația rutieră, în vederea prevenirii producerii de evenimente rutiere.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate