Începe săptămâna Petru Rareș 150

1

Acțiunile programate pentru sărbătorirea a 150 de ani de atestare documentară a Colegiului Național „Petru Rareș” încep în această dimineață, la ora 9:00, la sediul colegiului și se încheie pe 30 noiembrie. Programul manifestărilor dat publicității a suferit deja unele modificări și e posibil să intervină și altele.

Profesorul Mihai Mancaș, director în funcție la aniversarea de 100 de ani, nu mai ajunge din Franța, din motive de restricții de zbor cu avionul, după cum a confirmat directorul Grigoruță Oniciuc în cursul zilei de duminică, ceea ce va stârni sincere regrete. Și dacă ajungea, programul personal i-ar fi fost dat peste cap cu totul fiindcă miercuri, pe 27, de ziua oficială colegiului, este programată înmormântarea distinsului său coleg Vasile Ardeleanu (promoția 1952), fost director tehnic de prestigiu la Hidrocentrale Bistrița, trecut la cele veșnice în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Din program a dispărut, însă fără regrete comparabile, și IPS Teofan al Moldovei și Bucovinei.

Vin reprezentanții centenarilor

Una dintre organizațiile despre care se vorbește doar ocazional, din păcate, este Alianța Colegiilor Centenare, fondată în 2008. Are o legătură foarte specială cu Casa Regală fiind înființată sub Înaltul Patronaj al Regelui Mihai I al României. Colegiul nostru sărbătorit are calitatea de membru fondator și a fost cândva reprezentat în Consiliul Director, prin fostul director Mihai Obreja. O poveste de inimă și performanță stă mărturie în Mesagerul de Neamț . Datează din… 2014, de la finala Concursului Național „Hai în viitor!”, organizată și găzduită de CNPR.

Prof. George Cazacu

Echipa anunțată a Alianței, care va saluta rareșiștii, este formată din următorii directori: Daly Marciuc (CN „Mihai Eminescu”, Satu Mare), Liviu Cotfasă (CN „Elena Cuza”, Craiova), Gabriel Hachman (CN „Ștefan cel Mare”, Suceava), Liliana Grigoriu (CN „Unirea”, Focșani) și Dorin Frâncu (CN „Doctor Ioan Meșotă”, Brașov). Sunt conduși de președintele Alianței, prof. George Cazacu, fost director al CN „Sfântul Sava”, București.

Cristian Grețcu a intrat în cantonament

După cum s-a aflat între timp, Gala Festivă de miercuri, de la Teatrul Tineretului, îl aduce la conducerea „ostilităților” pe rareșistul Cristian Grețcu (promoția 1979). Nu mai are nevoie de vreo prezentare suplimentară.

Cristian Grețcu

În operațiunile de pe scenă va fi asistat eleva Ilinca Leșovschi, din clasa a XI-a D, profilul matematică-informatică. Sunt motive ca numele ei să aibă o anume sonoritate. E fiica Alexandrei Leșovschi (Clubul de dans sportiv „Lia Art”) și nepoata mult mai celebrului Dumitru Leșovschi, fost director în vechiul sector de activitate comercială din Piatra-Neamț.

Programul galei, o mare provocare, a fost gândit tot de o rareșistă, absolventă apoi de UNATC, pe numele ei Alina Grigore. Provocarea se traduce, în principal, prin a vedea dacă programul are legătură cu istoria și valorile de la Petru Rareș sau îi scoate în prim-plan pe norocoșii contemporani.

În schimb nu sunt deloc emoții în privința programului Balului Alumni, de vineri, 29 noiembrie, unde Cristian Grețcu își va face numărul alături un alt greu din istoria Grupului Divertis, nimeni altul decât Florin Constantin, reprezentant de seamă și al fenomenului Republica Electro din Codrescu, Iași.

Credit foto „Petru Rareș de Piatra-Neamț: Puterea Educației”: Cristina Pașcu Tulbure (Anglia)

Revenim pe parcursul zilelor următoare cât de des se poate. Nu ratați emisiunile radio dedicate sărbătorii și balului, pe Jurnal FM (92 MHz), în fiecare zi, cel puțin de la ora 14.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. TANTA ALISTAR spune

    – A fost o seara din si de poveste ! Multe lacrimi, bucurii si emotii cu carul…E de scris un roman stufos. Greu de evaluat si exprimat in cuvinte trairile momentului festiv, al revederilor cu profesorii dragi si inimosi al Raresului, cu acei dascali a caror stralucita cariera didactica a fost harazita sa modeleze, sa indrume si sa promoveze valoarea in randul liceenilor raresului catre cariere de rasunet.Multumiri tuturor din toata inima si sincera recunostinta! Da,copiii au nevoie de modele autentice si repere pentru zbor catre inaltimi.La Colegiul Petru Rares astea se gasesc pe deplin.Vivat academia! Vivant professores! Gaudeamus Igitur !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate