Femeile rome din Neamt au o sansa

0

La inceputul acestei luni s-a taiat panglica de inaugurare a Centrului Regional pentru Femei Rome din Regiunea NE. Desi sediul acestui centru se afla in Iasi, obiectivele sale se exind si la nivelul judetului Neamt care se confrunta, la fel ca toate judetele din tara, cu aceasta problema a incluziunii sociale a romilor si mai ales a femeilor rome.


Serviciile acestui centru constau in informarea si orientarea pe piata fortei de munca, cursuri de formare profesionala autorizate CNFA s.a.  Orice persoană care doreşte să se adreseze personalului specializat al centrului în serviciile oferite este invitată să viziteze centrul sau să scrie la adresa de e-mail [email protected]. De asemenea, personalul centrului poate fi contactat la numărul de  fax 0378 105 615.  Informaţii pot fi găsite şi pe: www.incluziuneafemeilorrome.ro.

Acest centru regional este “produsul” unui proiect finantat din fonduri europene, la initiativa Asociaţiei Femeilor Rome din România, in parteneriat cu alte institutii de profil.

Problema este ca imaginea romilor este vesnic asociata cu hotia, cersetoria si cu refuzul de a munci. Vesnicile scandaluri legate de cersetoria din Franta, de repatrierea romilor nu au facut decat sa descurajeze si mai mult etniile minoritare sa creada ca pot fi si altfel decat cum sunt descrise in presa.

Romania este singurul stat care a cerut si a primit fonduri europene pentru incluziunea romilor, pentru ca desi discriminarea minoritatilor este o problema europeana, Romania a mai pus pe lista neajunsurilor si romii expulzati de statele europene care nu discrimineaza, dar nici cu vor sa se murdareasca pe maini. Totusi, criteriul expulzarii pare a fi destul de rasist, insa nu intram in detalii.

Discutam despre o organizatie care doreste sa combata discriminarea si sa promoveze incluziunea sociala, sa educe, sa formeze si sa ofere posibilitatea romilor de a fi la fel ca ceilalti.

Este o actiune de-a dreptul admirabila si care, speram, va fi un punct de inceput pentru o viziune mai pragmatica a acestei probleme cu care se confrunta Romania.

Ar ajuta foarte mult si daca legea ar fi respectata de catre autoritati. Intre timp, persoanele din Neamt care sunt interesate de serviciile oferite de Centru Regional pentru Femei Rome sunt invitate sa solicite informatii suplimentare la adresa de mail sau numarul de telefon mai sus mentionat.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate