Programul activităţilor dedicate Zilei Pompierilor din România

0

13 septembrie, ziua în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ sărbătoreşte „Ziua Pompierilor din România” şi aniversează 163 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, reprezintă un moment de bucurie pe care dorim să-l împărtăşim atât cu cetăţenii în slujba cărora ne aflăm, cât şi cu instituţiile cu care colaborăm pe timpul acţiunilor de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă.

Data de 13 septembrie 1848, va rămâne în amintirea tuturor drept un moment marcant în istoria armei. În acea zi, pompierii conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu au ţinut piept trupelor otomane venite să înăbuşe Revoluţia paşoptistă. Faptele de armă săvârşite de pompierii militari bucureşteni, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, care cu propriul sânge au făcut dovada incontestabilă a curajului şi ataşamentului nestrămutat pentru idealurile revoluţiei, marchează prima implicare majoră a pompierilor militari la lungul şir de evenimente care vor jalona istoria modernă a României.


Meseria de pompier, în care cei care au îmbrăţişat-o regăsesc semnificaţia devizei „sacrificiu şi devotament” în intervenţiile de zi cu zi, şi-a cerut de-a lungul timpului, din nefericire, tributul. Au trecut doar câteva zile de la tragicul eveniment din 28 august a.c., când colegul nostru, căpitanul postmortem Adrian Marchiş din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş s-a stins prematur, pe timpul deplasării spre un incendiu produs în localitatea Tăuţii Măgherăuş. La fel de vie este în memoria salvatorilor, semnificaţia sacrificiului făcut de cei 7 eroi pompieri căzuţi pe 24.05.2004 la Mihăileşti şi a sublocotenentului postmortem Ionuţ Ungureanu, căzut la datorie în data de 26.05.2011 la incendiul din complexul comercial Dragonul Roşu.

Activităţi

În perioada 01 – 30 septembrie a.c., pompierii militari nemţeni vor participa la campania naţională de donare de sânge, intitulată sugestiv „Din inimă pentru inimi”. Campania de solidaritate socială, iniţiată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, constă în donarea benevolă de sânge la Centrul de Transfuzie, pentru semenii noştri ale căror vieţi sunt în pericol. Solidaritatea de care dau dovadă salvatorii de vieţi şi bunuri este considerată un gest de normalitate şi este la îndemâna fiecăruia dintre noi.

În zilele de 12 şi 13 septembrie, la sediile Detaşamentelor de Pompieri Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ se organizează Ziua Porţilor Deschise. La această activitate sunt invitaţi, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ, copiii din instituţiile de învăţământ, precum şi toţi ceilalţi doritori.

În cadrul acestor activităţi, pompierii militari le vor prezenta vizitatorilor tehnica din dotare şi exerciţiile specifice fiecărei categorii de tehnică. Totodată, vizitatorilor li se vor reaminti principalele reguli care trebuie respectate pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă dar şi măsurile care trebuie respectate pe timpul producerii acestora.

Tot pentru marcarea zilei de 13 septembrie,  Ziua Pompierilor din România, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează concursul naţional de artă fotografică cu tema „Viaţă de pompier”, adresat jurnaliştilor (fotoreporteri, reporteri, redactori, etc) şi pompierilor militari pasionaţi de fotografie.

Concursul, cu tematică privind activitatea de intervenţie a pompierilor, va fi structurat pe două secţiuni, profesionişti (fotoreporteri) şi amatori.

De asemenea, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează un concurs de pictură şi desen, cu tematică privind activitatea de intervenţie a pompierilor, adresat copiilor aflaţi în centrele sociale şi de plasament din România, personalului I.G.S.U. precum şi copiilor acestora, pasionaţi de pictură şi desen. La categoria copii, concursul va avea trei secţiuni, delimitatea de criteriul vârstei participanţilor (5-9 ani, 10-14 ani, 15-18 ani), iar pentru adulţi nu există limită de vârstă.


Câştigătorii concursurilor vor fi stabiliţi de un juriu de specialitate, în funcţie de creativitatea şi calitatea lucrărilor, pe data de 13 septembrie. Lucrările selecţionate de juriu vor fi prezentate într-o expoziţie care se va organiza ulterior.

 În ziua de 13 septembrie, începând cu ora 10.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ organizează în Piaţa Ştefan cel Mare din municipiul Piatra Neamţ o serie de manifestări dedicate Zilei Pompierilor din România.

După primirea drapelului de luptă şi a oficialităţilor, se va organiza un serviciu religios şi se va prezenta semnificaţia zilei de 13 septembrie. Va urma prezentarea mesajelor şi a cuvintelor de felicitare adresate de către oficialităţi, prezentarea ordinului de avansare a cadrelor care vor fi avansate înainte de termen şi premierea câştigătorilor concursurilor sportive. Activităţile se vor încheia cu prezentarea unor exerciţii demonstrative ale forţelor de intervenţie şi defilarea personalului şi a tehnicii din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ.

 În seara zilei de 13 septembrie, începând cu ora 20.30, pompierii militari vor organiza „retragerea cu torţe”, deplasarea efectuându-se pe itinerariul Prefectură – Piaţa Ştefan cel Mare – Muzeul de Istorie – Hotel Central – Gară – sediul inspectoratului.

În perioada 10 – 13 septembrie a.c., se va organiza un punct de informare în faţa Casei de Cultură din municipiul Piatra Neamţ. Doritorii pot vedea o parte dintre autospecialele din dotare, o expoziţie de fotografie având drept tematică intervenţia în situaţii de urgenţă, dar vor beneficia şi de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, despre modul de comportare premergator, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă. Cu această ocazie vor fi distribuite pliante şi broşuri, specifice activităţii de informare preventivă.

Detaşamentul de Pompieri Roman va organiza luni, 12 septembrie, un ceremonial dedicat Zilei Pompierilor din România. Ceremonialul se va organiza începând cu ora 11.15 la sediul detaşamentului.

Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ a organizat în seara zilei de 08 septembrie, începând cu ora 21.00, “retragerea cu torţe”. Defilarea celor 2 ofiţeri, 48 de subofiţeri şi o autospecială s-a făcut pe itinerariul Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – Spitalul Orăşenesc, începând cu ora 21.00.

În intervalul 15 august – 15 septembrie a.c., în cadrul “Lunii prevenirii incendiilor”, personalul Inspecţiei de Prevenire desfăşoară acţiuni de informare a cetăţenilor asupra celor mai frecvente riscuri de incendiu, popularizarea măsurilor specifice de prevenire a acestora şi promovarea utilităţii echipării locuinţelor cu detectoare de fum şi mijloace de primă intervenţie. Tot în acest interval s-au desfăşurat acţiuni cu serviciile voluntare, serviciile private pentru situaţii de urgenţă şi comunităţile locale, în vederea cunoaşterii măsurilor de prevenire a incendiilor în gospodăriile proprii şi conştientizarea deplină a necesităţii ca apărarea împotriva incendiilor să izvorască din iniţiativă proprie şi să se bucure de încurajarea şi sprijinul autorităţilor locale.

În ziua de 13 septembrie, personalul Inspecţiei de Prevenire va organiza proiecţii de spoturi şi filme din cadrul campaniei naţionale de informare preventivă “O casă sigură, o viaţă în plus – respectaţi măsurile de prevenire” – proiectele I – III. Proiecţiile se vor organiza la Cinema Dacia – municipiul Piatra Neamţ, Casa de Cultură – Roman şi Casa de cultură – Târgu Neamţ. La Cinema Dacia, preşcolarii de la Grădiniţa “Veronica Filip” vor prezenta momentul artistic intitulat “E incendiu, ce să fac?”.

La aceste activităţi vor participa elevii din clasele I – IV, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate