Rezultatul verificarilor ITM in luna iunie

0

I. Potrivit Planului Comun de Actiuni, incheiat de Inspecţia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română şi Garda Financiară in  perioada 01.06.2011 -30.06.2011 , a continuat ,,Campania Nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata precum si verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca la unitatile ce au ca obiect de activitate – constructii, textile, confectii, pielarie si incaltaminte, prestari servicii: spalatorii si vulcanizari auto, activitati ale centrelor de fitness, activitati de jocuri de noroc si pariuri, alte domenii specifice zonei, campanie organizata si in judetul Neamt.

Urmare  verificarilor in teren, efectuate de echipe mixte de control formate din inspectori de munca si lucratori ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Neamt, Inspectoratului Judetean de Politie Neamt si ai Garzii Financiare Neamt,  au fost constatate urmatoarele neconformitati:

  • in  domeniul relatiilor de munca:
    • primirea la munca a unei persoane fara a avea incheiat contract individual de munca in forma scrisa, anterior inceperii raporturilor de munca;
    • netransmiterea modificarilor intervenite in completarea registrului salariatilor in forma electronica ;
    • nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la obligatia de a tine o evidenta a orelor prestate de fiecare salariat ;
    • nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la repausul saptamanal;
    • nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la regulamentul intern;


Cu aceasta ocazie, au fost verificate 221 de unitati. Au fost identificate 801 neconformitati pentru care s-au dispus 801 masuri. Au fost sanctionati 44 angajatori.          S-au aplicat 62 sanctiuni contraventionale in valoare de 315.000 lei.

De asemenea au fost depistati 24 angajatori la care lucrau 38 persoane fara forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale a fost de 313.000 lei. 20 angajatori au fost sanctionati pentru incalcarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.

In cazul unui angajator, au fost identificate un numar de 6 persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare, drept pentru care s-a inaintat catre organele de cercetare penala documentatia necesara pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de  art.264, alin.3 din Legea nr.52/2003 republicata.

  • in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
    • lipsa dispozitivelor de protectie impotriva pericolelor mecanice;
    • nerespectarea reglementarilor de securitate şi sănătate în munca privind prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intreţinerea şi repararea instalaţiilor şi a echipamentelor electrice, precum şi pentru prevenirea efectelor electricitatii statice şi ale descarcarilor atmosferice;
    • nerespectarea reglementărilor privind organizarea activitatii de securitate si sanatate in munca;
    • nerespectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în munca privind  evaluarii riscurilor la locurile de munca;
    • nerespectarea reglementarilor de securitate şi sănătate în munca privind asigurarea unor conditii de munca-microclimat corespunzator;
    • neasigurarea de materiale necesare instruirii si informarii lucratorilor;
    • nerespectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în munca privind instruirea lucratorilor – instructiuni necomplete;
    • lipsa de supraveghere a starii de sanatate a lucratorilor prin controale medicale periodice;

 

Cu prilejul actiunii au fost controlati un numar de 127 angajatori. Au fost identificate 137 de neconformitati pentru care s-au dispus 140 de masuri. Au fost sanctionati 73 de angajatori. S-au aplicat 80 sanctiuni contraventionale,  din care 23 amenzi  in valoare totala de  115.000 lei.

 

  1. II. Rezultate centralizate,  pentru perioada 01.06.2011- 30.06.2011:

 

Au fost controlati 221 de angajatori, constatandu-se  938 de neconformitati pentru care s-au dispus 941 de masuri. Au fost sanctionati 117 angajatori,   aplicandu-se  142 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 430.000 lei, atat in domeniul relatiilor de munca cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

La un numar de  25 angajatori au fost depistate 38 de persoane fara forme legale de angajare, pentru care au fost aplicate amenzi contraventionale in cuantum de 313.000 lei.

 

In perioada 01.06.2011-30.06.2011, in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic, au fost inregistrate de catre angajatorii de pe raza judetului Neamt, un numar de 3.473 contracte individuale de munca.

 

III. Referitor la aplicarea  Legii nr.52 din 2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, de la data intrarii in vigoare, respectiv 23.04.2011, au fost solicitate un numar de 134 de registre de evidenta a zilierilor, si au fost depuse la sediul I.T.M. Neamt, in termenul legal, un numar de 30 de registre.

Potrivit art.7 din lege, beneficiarul va înainta lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă, certificata “conform cu originalul”. Nerespectarea dispozitiilor art.7, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda  de 6.000 lei

Pe aceasta cale aducem la cunostinta eventualilor beneficiari, urmatoarele:

– nu este permisa utilizarea de zilieri in activitatea curenta a persoanei juridice, aceasta urmand a se desfasura, ca si pana in prezent cu salariati, folosirea zilierilor fiind permisa numai pentru activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru domeniile de activitate mentionate in art. 11 din Legea nr.52 din 2011.

– nu este permisa transformarea salariatilor persoanei juridice  in zilieri, avand in vedere faptul ca activitatea desfasurata de zilieri nu confera acestuia calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor de somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Utilizarea de zilieri in alte conditii decat cele precizate anterior conduce la sanctionarea angajatorului pentru munca fara forme legale de angajare, in conditiile art. 260 alin.1 lit. e din Legea nr.53/2003 republicata, cu amenda contraventionala in cuantum de 10.000 – 20.000 lei/persoana, sau, dupa caz, constituie infractiune prevazuta si sanctionata cu inchisoare de la unu la 2 ani sau amenda penala,  in conformitate cu art. 264 alin. 3 din acelasi act normativ.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate