Cu pisica la spital

1

Ca si cum situatia de la spitalul din Piatra Neamt nu ar fi destul de dezastruoasa, un fenomen destul de neplacut incepe sa scape de sub control. Vedem din ce in ce mai multe pisici prin curtea acestei unitati sanitare.
Desigur ca nu avem nimic cu bietele animale care se pare ca sunt hranite deopotriva de pacienti, dar si de cadrele medicale, care, in unele situatii, le faciliteaza intrarea in zone destinate bolnavilor si asta in special cand conditiile atmosferice sunt neprielnice micilor feline.

Aparent suntem tentati sa spunem ca nu este nicio problema si asta din cauza lipsei unei culturi medicale sanatoase. De ce suntem noi asa porniti pe cei care faciliteaza prezenta acestor animale nevinovate? Va vom explica in cele ce urmeaza. Pe langa bolile traditionale pe care le poate aduce orice animal de casa, sarmana pisica are trecuta in CV functia de principal transmitator al toxoplasmozei la om.
Ce este toxoplasmoza? Toxoplasmoza este o boala cauzata de catre un protozoar parazit numit Toxoplasma gondii sau, mai pe intelesul oricui, aceasta boala odata instalata la om nu deranjeaza cu absolut nimic, nu are simtome deosebite si e posibil ca cel infectat sa traiasca linistit toata viata cu acest parazit in corp. Daca e vorba de o femeie care vrea sa nasca sau este insarcinata, situatia devine monstruoasa pentru fatul care ia instantaneu acest parazit de la mama:
– 10% dintre copiii infectati sunt avortati, mor in mama sau la nastere
– 12% dintre copiii infectati  mor la scurt timp  dupa nastere
– restul copiilor care supravietuiesc sufera de retard mental progresiv sau de alte deficiente neurologice.


Pentru a realiza riscul enorm pe care il prezinta o pisica in curtea unui spital cu maternitate va aratam o statistica facuta in tarile civilizate unde nu se vede picior de pisica prin apropierea spitalelor: Se apreciaza ca sansele unei femei de varsta fertila sa vina in contact cu parazitul sunt cuprinse intre 25 si 99% sa vina in contact cu parazitul (Paris 25%, Bruxelles 47%, vestul Scotiei 75%, SUA 85%, Oslo 99%). Riscul general mediu pentru o femeie sa faca o infectie acuta cu Toxoplasma gondii in timpul sarcinii este cuprins intre 20 si 50%. Aceste diferente apar din cauza diferitelor conditii socio-culturale si geografice (obiceiuri de alimentatie, animalele din regiune, temperatura etc.).
Daca in tarile civilizate riscul in timpul sarcinii este cuprins intre 20 si 50%, va lasam pe dumneavoastra sa calculati gradul de risc in contactarea toxoplasmozei la spitalul din Piatra Neamt.
Si ca sa va nelinistiti total, va spunem ca 99,99% din pisicile din Piatra Neamt nu au fost niciodata consultate pentru a se vedea daca sunt sau nu purtatoare de toxoplasmoza, deoarece acest parazit nu are nicio manifestare clinica, iar analizele pentru determinarea prezentei la animal sunt exagerat de complicat de facut.
Oare sa fie asta o explicatie pentru unii dintre copii cu retard mental din Neamt?
Era sa uitam ce e cel mai important. Nu exista niciun vaccin impotriva toxoplasmozei destinat oamenilor.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. motanul danila spune

    ia, sa-i iau gatu jigodiei, ca, oricum, nu mai am nimic in frigider, ne mai umple si de toxoplasmoza, la gratar cu ea..
    blana o vand, de-un rachiu tot fac

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate