Oficial NU ne merge bine

1

 

Piatra Neamt a devenit in ultima perioada un oras al disperarii. Nemtenii au ajuns la limita rabdarii si la limita saraciei. Daca in anii trecuti se mai miscau niste afaceri zonale, mai veneau ceva bani din afara tarii si lumea mai zambea pe strada, acum vedem doar frunti incruntate, oameni gata sa se ia la cearta si nimeni nu mai e interesat de nimic ce se intampla in jurul sau.


Sa vedem cateva realitati nemtene din ultima perioada:

-Sute de firme au fost inchise sau au dat faliment datorita presiunilor fiscale si bancare.

-Nivelul de trai, venitul pe cap de locuitor si resursele financiare ale nemtenilor au scazut cu 80%

-Numarul de nemteni care nu mai pot sa isi plateasca ratele la banci a crescut cu 100%

-Numarul de procese si reclamatii a crescut cu 100%

-Numarul de nunti a scazut cu 50%

-Banii cheltuiti de nemteni pe medicamente care ar fi trebuit sa fie gratuite au crescut cu 800%

-Increderea in institutiile statului a scazut cu 80%.

-Patura sociala de mijloc tinde spre 10%, cea superioara spre 1%, restul fiind oameni care traiesc la limita supravietuirii, avand nevoie de imprumuturi pentru a depasi luna sau de restrictii si auto-economii impuse in mod sever.

-Consumul de substante halucinogene a crescut in ultimii ani in Piatra Neamt cu 3000 %.

-Pretul produselor de baza a crescut cu 30%, iar media scaderii veniturilor declarate este tot de 30 %, deci avem o diminuare a calitatii vietii de 60%.

Acestea sunt cateva dintre gravele probleme cu care ne confruntam in Piatra Neamt.

Problemele de mentalitate sunt alt capitol care afecteaza grav viata psihosociala a nemtenilor. In categoria lux, nemtenii introduc: concediu anual, servitul mesei in oras, tratamente medicale gratuite, incaltamintea ce depaseste ca pret 200 lei, produsele alimentare mai scumpe de 20 lei/kg si alte lucruri cotate ca fiind lux doar in tarile subdezvoltate.

De asemenea, nemteanul considera ca nu poate obtine fara mita sau trafic de influenta: locuri de munca in sistemul bugetar, tratamente medicale de calitate, lucuinte sau loturi de teren pentru locuinte si castigarea contractelor cu unitati bugetare.

In acelasi registru, mentalul colectiv nemtean este dominat de frica de a zice ceva sau de a supara autoritatile. Nemtenii devin din ce in ce mai neincrezatori in justitie si traiesc cu teama ca sunt mai supravegheati decat inainte de ‘89.


In timp ce unii pietreni abia gasesc bani sa ia de mancare pentru a doua zi, altii  etaleaza un lux opulent cu masini, vile si multa aroganta, care in majoritatea cazurilor nu are nimic solid la temelie, nicio afacere cu vreo mare fabrica sau cu sute de locuri de munca create, nicio cariera de oameni intelectuali de success, ci doar smecherii facute din pix pe baza lacunelor legislative.

Scara de valori nemtene a ajuns intr-un grad avansat de alterare in care munca cinstita si invatatura ocupa ultimele locuri, iar smecheria, manipularea si puterea politica sunt  la loc de cinste.

Desi ar fi multe de spus, prefer sa ma opresc aici si sa va las pe dumneavoastra sa iesiti pe strada si sa priviti chipurile trecatorilor, ele spun totul.

Satocrac Vasile

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. boboc spune

    tot ce e scris aici, este adevarat! am ajuns niste legume care traim, din inertie, de azi pe maine

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate