30 martie 2011 – 23 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Nicolae Steinhardt

0

Nicolae Steinhardt (Nicu-Aurelian Steinhardt), jumatate evreu, jumatate roman, s-a nascut la inceputul secolului al XX-lea, in comuna Pantelimon de langa Bucuresti.Mostenirea de sange pe linie paterna l-a supus discriminarii anti-semite in perioada  miscarilor fasciste din Romania, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Intre 1919 si 1929 a studiat in Bucuresti si a fost remarcat prin scrisul sau  la cenaclul Sburatorul, fondat de Eugen Lovinescu. Sub pseudonimul Antisthius, unul dintre Caracterele lui La Bruyere, si-a publicat prima carte, romanul parodic “In genul …tinerilor”(Cioran, Noica, Eliade).

A fost redactor la Revista Fundatiilor Regale, insa, in perioada celui de-al doilea razboi mondial (1940-1944) cand au avut loc epurarile entice sub Garda de Fier a miscarii legionare si de sub guvernarea Antonescu-Sima, si-a pierdul locul de munca. In ciuda disputelor pe care Steinhardt le-a avut cu Ion Antonescu, Steinhardt l-a iertat si chiar si-a exprimat recunostinta fata de Antonescu pentru salvarea a catorva sute de mii de evrei dupa o discutie care a avut loc fata in fata cu Hitler si Berchtesgarden.

In perioada regimului comunist a fost acuzat de crime impotriva ordinii sociale si condamnat la 13 ani de munca fortata. Si-a ispasit pedeapsa in inchisorile de la Jilava, Gherla, Aiud si alte inchisori comuniste.

In perioada cat a stat in inchisoare a fost botezat ca si crestin ortodox, pe 15 martie 1960, de colegul de inchisoare Mina Dobzeu, un calugar basarabean. Martori ai momentului au fost Alexandru Paleologu, doi preoti romano-catolici, doi preoti greco-catolici si un preot protestant. Mai tarziu, Steinhardt a afirmat ca botezul sau a avut un caracter ecumenic, idee care a stat la baza operei sale unice in literatura romana, Jurnalului Fericirii. Prima editie a Jurnalului Fericirii a fost confiscata de Securitate in 1972 si restituita in 1975, dupa interventia cenzurii. Steinhardt a editat mai  multe versiuni ale cartii, dintre care una a ajuns in mainile lui Virgil Ierunca si ale Monicai Lovinescu din Paris. Monica Lovinescu este cea care a distribuit continutul cartii in episoade difuzate la Radio Europa Libera. Dupa eliberarea sa din 1964, acesta a avut o cariera de translator si publicist. Viata sa va capata, insa, noi valente dupa acceptarea sa de a vietui la Manastirea Rohia, in 1980. In perioada cat a stat acolo, a fost bibliotecarul manastirii si si-a dedicat viata scrisului. S-a stins la varsta de 77 de ani, pe 30 martie 1989.

In continuare, doua clipuri realizate in memoria lui Nicolae Steinhardt si pentru a pune in valoare Jurnalul Fericirii.


Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate