În urmă cu 27 de ani românii cereau reintroducerea pedepsei capitale

3

abolirea-pedepsei-cu-moartea

La 12 ianuarie 1990, la București avea loc un miting în care se cerea reintroducerea pedepsei capitale (abolită după executarea soților Ceaușescu) – pentru a fi pedepsiți ucigașii din decembrie 1989.
Mulțimea strânsă în Piaţa Victoriei a cerut, pe lângă reîntroducerea pedepsei capitale, adevărul despre teroriști, despre numărul celor uciși, interzicerea PCR și distribuirea patrimoniului între partidele nou-înființate, printre care și cele istorice: PNȚ, PNL și PSD (Sergiu Cunescu) și alegeri libere, fără comuniști. Zeci de mii de oameni au strigat atunci „Moarte pentru moarte“.

Sub presiunea mulţimii, Consiliul Frontului Salvării Naţionale a decretat scoaterea în afara legii a Partidului Comunist Român şi organizarea, în data de 28 ianuarie 1990, a unui referendum cu privire la pedeapsa cu moartea. În închisorile din România, la acea dată, se aflau încarceraţi zeci de lideri comunişti, trimişi în judecată pentru omor deosebit de grav (infracţiune pasibilă de pedeapsa cu moartea conform Codului Penal existent înainte de 1989).

Cu zece zile înainte ca Referendumul să aibă loc, CFSN a decis anularea acestuia, împreună cu anularea decretului prin care PCR fusese scos în afara legii. Conducerea CFSN, prin vocea lui Ion Iliescu, a recunoscut atunci că ideea referendumului a fost o greşeală politică. Constituţia din 1991 a garantat dreptul la viaţă şi a dispus clar interzicerea pedepsei cu moartea.

Potrivit cotidianului Adevărul, abolirea pedepsei capitale a fost anunțată de Ion Iliescu în noaptea de Anul Nou (31 decembrie 1989) : ”Pentru a sublinia caracterul profund popular şi umanist al noului regim care a luat naştere, Consiliul Frontului Salvării Naţionale a decis abolirea pedepsei cu moartea, în consens cu propunerile venite din partea maselor şi cu gândul exprimat de un grup de studenţi: «cei doi dictatori au fost ultimele persoane care meritau această soart㻓.
În România, în timpul regimului Ceaușescu, au fost executate peste 100 de persoane. Ultimele persoane condamnate la moarte și executate au fost soții Ceaușescu, în 25 decembrie 1989.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. hitler spune

    ,,Constituţia din 1991 a garantat dreptul la viaţă„ si la libertate a hotilor care aveau de gand sa devalizeze Romania!

  2. Dirin spune

    Cred ca unica frica pt unii oameni este pedeapsa capitala !

  3. Laria spune

    Ce bine ar fi ca MINCIUNA,CRIMA sa fie pedepsite cu executarea la zid.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate