Jumătate dintre polițiștii de la Rutieră din Piatra-Neamţ, reținuți

43

Conform unui comunicat emis de DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2016, a inculpaților:

ANDRONIC VIOREL, comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale),

CIOLPAN IULIAN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (49 acte materiale),
– 4 infracțiuni de fals intelectual,

GREACA MARIUS-LAURENȚIU, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (50 acte materiale),
– dare de mită în formă continuată (2 acte materiale),
– 3 infracțiuni de fals intelectual,

NEAMȚU CONSTANTIN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),
– dare de mită în formă continuată (2 acte materiale)

MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),

COVASAN DRAGOMIR-LOREDAN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (23 acte materiale),
– 2 infracțiuni de fals intelectual,

BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (18 acte materiale),
– 3 infracțiuni de fals intelectual

Inculpații Andronic Viorel, Ciolpan Iulian, Berbec Ionuț-Alexandru, Neamțu Constantin, Miziligeanu Bogdan –Eugen, Covasan Dragomir-Loredan și Greaca Marius-Laurențiu urmează să fie prezentați la data de 10 noiembrie 2016, Curții de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 9 noiembrie 2016, față de inculpații:
GĂLUȘCĂ IOAN ALEXANDRU, INIMOSU – BOTCĂ IOAN, MUNTEANU MARIUS – IOAN, POPESCU IONUȚ, CHIFU VASILE LUCIAN și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, toți agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, iar BUGA NICOLAE-CRISTIAN pentru luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, nominalizați anterior, au fost desemnați să efectueze activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză.
Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfășura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale).
În acest context, lucrătorii de poliție, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei și 400 lei de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.
Inculpații Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurențiu, Covasan Dragomir – Loredan și Berbec Ionuț-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii.
La datele de 25.04.2016 și 29.04.2016, inculpații Greaca Marius-Laurențiu și Neamțu Constantin au remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificați inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuțiile acestuia de coordonare a activității Biroului rutier și controlul asupra agenților din cadrul biroului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Gălușcă Ioan Alexandru, Inimosu – Botcă Ioan, Munteanu Marius – Ioan, Buga Nicolae-Cristian, Popescu Ionuț, Chifu Vasile Lucian și Zaharia Adrian Ovidiu, trebuie să respecte următoarele obligații:
– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemați,
– să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău și organul de poliție desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinței,
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori sunt chemați,
– să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar,
– să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârșit fapta,
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților Gălușcă Ioan Alexandru, Inimosu – Botcă Ioan, Munteanu Marius – Ioan, Buga Nicolae-Cristian, Popescu Ionuț, Chifu Vasile Lucian și Zaharia Adrian Ovidiu li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Tuturor celor 14 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
43 Comentarii
  1. Jon spune

    Mi-e un pic mila de ei, dar numai un pic pentru ca au luat spagi pentru lucruri care se abat grav de la regimul circulatiei si pot pune in pericol integritatea fizica a celorlalti participanti la trafic, ca nu cred ca luau ei spagute marunte pentru 10km/h in plus la limita legala. Spagile s-au luat sigur pentru dunga continua, pentru viteze cu 40-50km/h peste limita legala, aia-i problema majora. Decat sa le dau spaga aleg sa nu semnez PV daca am aceasta posibilitate. Oricum, raportat la venitul mediu al unui roman, din orice colt al tarii ar fi, amenzile sunt mult prea mari.

  2. Leonard Balasoiu spune

    Îmi pare rău pentru ei, dar atâta timp cât noi românii ne-am obișnuit din vechile timpuri să dăm această spaga, ca să ne rezolvam problemele, de ce noi cetățenii acestei țări nu luăm o atitudine față de acest fenomen care se numește spaga. În primul rând ar trebui noi să ne educăm să numai mergem cu banii în buzunar pregătiți pentru spaga, să ne asumăm vină pentru că am greșit sau nu.Si eu fac de multe ori drumul Bacău -Piatra Neamț și am luat amenzi de 3 ori și mi le-am plătit ca asta este am greșit.Dupa acea m-am învățat minte si merg cu mașina regulamentar.O părere personală poate ar trebui să schimbe unpic limita de viteză în localități de la 50 la 60 iar în zona Dumbrava Roșie , Săvinești, unde sunt 4 benzi să mergi cu 50 eteroare,dar asta estepoatese gândesc să ridice la 70.Toti greșim asa cum si noi șoferii încălcăm legile asa proaste cum sunt făcute asa si ei sunt predispuși să greseasca, acest flagel spaga

  3. maria spune

    nu trebuie data spaga si nici luata !

  4. Carmen Ciurla spune

    Atata timp cat bugetarii primesc salarii cat un ajutor social pe Europa si cat o alocatie de copil in tarile vestice fiecare incearca sa supravietuiasca.

    1. Mircea spune

      nu ii obliga nimeni sa munceasca la stat daca cred ca au un salariu prea mic. si asa sunt prea mari salariile la bugetari fata de particulari. vezi statisticile cu salariu mediu al celor doua categorii.

  5. ALEX spune

    Ma bucur nespus pentru domnii Buga si Covasan , le urez sedere placuta si sapun alunecos!!! 🙂

  6. paul spune

    Dacă un polițist a comis aștept 30 de acte materiale pentru luare de mită, aștept să fie cercetați și cele 30 de persoane care au dat mita…nu e corect ca cel care care a luat să facă pușcărie iar cel care a dat să fie liber😉

    1. hantar spune

      bolnavul de cancer cu zile numarate,trebuie sa fie arestat pentru ca a dat mita medicilor care trebuiau sa-i administreze medicamentele , – fiind si ASIGURAT- pe care el (bolnavul) e obligat sa le cumpere?mai reflectati d-le paul. unul care a dat mita 10 lei din cei 30 pe care ii avea,a ramas cu 20 lei pentru 10/20 de zile.politistul ar fi putut sa aiba 400 intr-o zi. eu am platit 4 șpăgi pe traseul piatra neamt-falticeni in aceeeasi zi ,doar pentru faptul ca trebuia sa-i duc mamei mele urgent doza de insulina de care avea nevoie.nu am scapat cu probe prezentate , decat cu mita.cărui polițist i-a păsat ca mama mea nu avea acest medicament de urgenta necesitate?va pot(la cerere)da si detalii asupra pretului medicamentului procurat cu interventie(mita) si pretul platit ca șpagă celor 4 politisti. eu impreuna cu mama trebuie sa facem puscarie alaturi de cei patru politisti dupa parerea dvs?

      1. Mircea spune

        ai cumva impresia ca a dat spaga sa i se faca dreptate sau sa nu primeasca amenda de la politia rutiera dupa ce a incalcat legea? nu compara bolnavul de cancer su un sofer care comite ilegalitati si pentru a scapa plateste spaga.

    2. geo spune

      Poate au fost obligati sa dea mita in caz contrar politeisti trebuiau sa faca flagrant asa scapau de dna,oricum cutitul era in mana politistilor….

    3. Gabriela spune

      Eu am platit chitante an regula pt scoala de soferi am facut si ore de condus cu masina ca era si instructorul.cand o trebuit sa ma prezint la examen comandantul de la politie ma chemat la telefon si mi-a zis ca a rezolvat tot.ca pot sa ma antorc in italia ca ami trimite toate actele in plic.dupo o saptamana chem am tara sa antreb de permis mi-a zis ca trebuie sa dau 1500€ la baiatul care mi l aduce.vazand ca el (politaiul a rezolvat tot ecc.)

      Eu pe ani am condus cu carnet fals ca nu am stiut.ca platesc amenda de 5000€ pentru ce a facut politaiul.

  7. paul spune

    Astept

  8. alla spune

    Ok..au luat mita!!!….oricine ar fi luat in locul lor…sa fim seriosi…la cat de mari sunt amenzile…prefer sa dau mita decat sa le umflu bugetul dobitocilor de la conducere cu sume exorbitante…toti soferii din tara asta au dat mita.. Daca s.ar fi aplicat legea ar fi fost mau dur pentru noi oamenii de rand.

    1. Mircea spune

      nu ai de ce sa te plangi de amenzi. daca nu incalci reguile de circulatie nu iti da nimeni amenda. tu insa alegi sa le incalci.

      1. Roxana spune

        Daca tu sustii ca nu încalci regulile de circulație, te rog sa imi spui si mie câte zile conduci pana la Timișoara sau pana la Constanța?
        E greu sa nu încalci regulile, ținând cont ca nu avem condiții.
        Dar aștept cu nerăbdare sa ii ridice si pe medici, a căror fapte după părerea mea sunt mult mai grave.

  9. Loredan spune

    Domnule Loredan, acum sa te opreasca si pe tine lumea „fara motiv”, doar ca intr-o alta institutie ….!

  10. yrys spune

    E de necrezut !!! Numai partea rea o vedeti! !! Sa vedem pe cine pun in strada sa mentina ordinea !!! Altii fac crime si nu-i leaga nimeni !!! E ridicol !!! Cei care au depasit viteza ce patesc ? Puteau sa faca moarte om … dar au fost opriti la timp…

  11. Vukovik spune

    BAi TATi CAMPANIE ORI NU ! CIneva a stat cu geana pe ei . Nici NU e Foarte GREU sa FACi Legaturi , Conexiuni in Spetas de FATA , DAca unii aveau acum ceva timp niste Auto mai Comune ,,Modeste ,, Dupa o bucata de Timp , Masinile au fost Inlocuite cu altele in Tendinta ,, Rasini ,, Si cu Nr pe Alte Judete .ACUM se fac CONCURSURI , Angajari din Sursa Externa ,interna , Faci Echipaj Cu cei Tineri Veniti , In timpul Serviciului , mai faci o ,, Fereastra ,, treci pe acasa , vede colegu ,casuta , te intorci din misiune ,iti iei masina din parcarea de la 2 m de Institutie , Se uita CEL Tanar ,NOU Venit Si se Intreaba : OARE EU CUM SA FAc , sa Ma Ajung ,, Pricopsec ,, ca si Colegul ,Sefu meu !?? DIN SALAR ? NUUU ,Din banutii pe Echipament ,norma de Hrana ? NICI macar Altceva Tre Sa fac , Sa ma Implic Ori sa Ma apuc de VANZARI de 19 ,Colaborator ,Si uite asa maine , poimaine Schimb si gradul , Functia , Restu ca am sa Pic si eu Messa E altceva , mai agonisesc cate ceva intr e timp .

  12. Eugen Bostan spune

    Asta se stie, ca iau mita!

  13. Diana spune

    Ce o sa i mai cauta lumea cand o sa le saltă permisele si n o sa mai poata da spaga la nimeni …..acum toata lumea zice sa opriți corupția dar de fapt marea corupție a in alta parte si mai sus

  14. Gino spune

    Toți acești polițiști s-au născut după Revoluție. De unde,naiba,au luat acest nărav tinerii ,,frumosi și liberi,, !?!

  15. Ene spune

    Bravo! Niste nenorociti care se credeau mai presus de noi ceilalti.

  16. Lena Marian spune

    Coruptia e tot mai mare! De joooos si piiina suuus, de tot!

  17. Elena Cojocaru spune

    Cine stinge lumina altora ,nu înseamnă că va străluci mai mult.

  18. Gianina spune

    Sunteti niste prefacuti cei care spuneti ca asa le trebuie.Daca va prindea in trafic si v-ar fi luat permisul atunci nu mai ziceati asa.V-ati fi rugat ca la sfinti de ei sa va ierte.Asa li se întampla mereu oamenilor buni.

  19. Marius Ghiurca spune

    Ce-i mai plâng unii! Erau pusi acolo sa respecte legea nu sa accepte spaga. Gresesti, plătești. Simplu.

  20. Andrada Stefania spune

    Cine nu a greșit niciodată pe drumuri !!!????…sa arunce cu piatra!!!!….Îmi pare rău pentru acești oameni….!

  21. Geanina Munteanu spune

    Ce frumoss…

  22. Valentin Miron spune

    Corupția

  23. Florin Marin spune

    Urmeazã alegerile parlamentare ! :-))))

  24. Elena Cojocaru spune

    Dacă le luau carnetul sau plăteau amenda era mult mai bine poate nu se ajungea aici ,nu cred că ,,politia ,,a zis ” dami spaga” si te iert .

    1. Grigoras Ioan spune

      Isi meritau soarta cu virf si indesat, iar cu COVASAN am avut un proces pt abuz si am cîstigat totusi in instanță, ma pus pe drumuri ma pus,si am amenzi date de ei 130 mil lei vechi,ca urmare lor lea păsat de fan mostră NU.ISI MERITA SOARTA CU VRF .DE CIND ASTEPT CLIPA ASTA SĂ LE E SE PE NAS..

  25. Razvan spune

    Foarte Bine !!! Sa ii lege pe toti !!! Eu nu am dat in viata mea mita si nu voi da niciodata. De fiecare data cand am fost „prins” ca am gresit. Am preferat sa platesc amenda decat sa dau mita unor ” oameni de nimic ” !

    1. legio spune

      Razvane si eu am procedat la fel ca tine decand am permis de conducere . Am gresit , am platit ,in rest nici nu stau de vorba cu ei. Acesti indivizi prosti ,aroganti ,multi dintre ei fatati in familii de militieni care au mostenit obiceiurile, nu se recomanda ,nu au ecusoane ,nu au insigne cu numarul lui matricol, asa poate aparea ca politist orice interlop care face rost de o uniforma .Cred ca este normal ca sa am si eu dreptul sa-i cer legitimatia si ordinul de serviciu , sa vad daca face o actiune legala , ce parere aveti ? Ce ma deranjeaza in mod special la unii comentatori ,este faptul ca incearca sa-i scuture de mizerii pe acesti pseudo politisti,care nu fac altceva decat stau la panda la boscheti. Mai mare eficienta ptr reglementarea circulatiei ar avea daca ar sta intr-o intersectie sau intr-un punct mai nevralgic (exemplu intersectia de la Girov sau in alt punct ) echipajele deplasandu-se prin mai multe puncte de acest fel dar acestia prefera caldura din masina si dosul boschetilor ,ca de acolo iese malaiul,vilisoara ,autoturismul de lux si altele .

  26. Ana Maria Eugeniu spune

    Asteptam sa se intample un rau sa putem arunca cu pietre,urat vb.despre oamenii statului!!!De ce nu va puneti in pielea lor?La ce riscuri se supun ,in strada,salariile sunt mizerii ca in toate sistemele,sa pleci de acasa si sa nu stii daca te mai intorci la familie!Nu va bucurati de rau ,iertati ca Dumnezeu multe iarta !!!Daca nu poti sa spui o vorba buna mai bine taci !!!!

    1. Elena Cojocaru spune

      Ar trebui să suporte consecințele si cei ce au dat mită .

    2. Andrei Catana spune

      Oamenii legii nu iau șpagă, aplica legea!! Si eu plec de acasă cate 2-3 luni si nu ma mai plâng!! Si crede-ma ,sunt mult mai expus la pericole decât ei.

    3. Andrei Lucian spune

      Pai si sa acceptam ca baietii iau mita? :))

    4. Valentin Miron spune

      Oamenii statului ne-au adus în situația actuală,nu oamenii de rând !!!! Majoritatea așteaptă spaga, în toate instituțiile statului se rezolvă problemele cu spag. Risc este la orice loc de muncă ,nu doar în poliție!

    5. Ana Maria Eugeniu spune

      Dl Alex,sa stiti ca stiu cum e viata fara permis ,dar asta nu inseamna ca noi suntem super corecti si ei ne iau permisele ,iar despre spaga nu cred ca a bagat nimeni mana in buzunarul cuiva si …..Sistemele sunt varza ,Sanatate ,Invatamant si MAi sunt varza !!Acesti politisti ne asigura siguranta pe strazi ,si majoritatea nu traiesc in case de lux ,nu au masini de lux,si nu au acele sporuri de care tot se vb.ca sunt de trei ori cat salariul!Suntem oameni si gresim dar e bine sa fim buni ,daca putem sa facem un bine sa.l facem ,daca putem sa spunem un lucru bun sa spunem ,Dumnezeu sa ne ajute si sa ne ierte!!Nu suntem demini sa judecam pe nimeni doar Cei in masura si Dumnezeu !E urat sa aruncam cu vorbe grele si sa ne bucuram de ce sa intamplat!!

    6. legio spune

      Auzi Ana Maria si mai nu stiu cum ai dreptate ,chiar imi vine sa plang de mila lor si cand ma gandesc la riscurile la care se supun (sa fie prinsi cand iau spaga ) chia imi vine sa urlu de grija lor ,imi vine sa dau pantalonii jor sa nu ma scap pe mine de durerea lor. Auzi salarii de mizerie, cred ca minim pe economie , familie grea ,nu stii daca te mai intorci acasa (daca gasesti o tipa bine care a calcat legea ). Ai dreptate cu iertatul ,asa ne rugam si cu iertarea lui Teofan de la Constanta ,ca si el la randul a iertat multe ptr ochiul dracului care i-a intrat in buzunarul larg, ce zici ANA si MARIA ?

  27. Constantin Roman spune

    Pai de ce nu pe toți ??

  28. Radu Pricope spune

    Era si timpul!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate