Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu

0

Sfântul Cuvios Alexie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 17 martie, s-a născut la Roma, în vremea împăraților Arcadie (395-408) și Onoriu (395-423), din părinți creștini, foarte bogați, Eufimian și Aglaida.

Aceștia erau cunoscuți pentru bunătatea lor. Dacă se întâmpla într-o zi alexismanofgodsă facă prea puțină milostenie, iar la masa sa să vină prea puțini săraci, atunci tatăl său, căzând la pământ înaintea lui Dumnezeu, zicea: „Nu sunt vrednic să umblu pe pământul Dumnezeului meu” (Viețile Sfinților).

Părinții au dorit ca tânărul Alexie să se căsătorească, prin urmare, i-au găsit la vârsta cuvenită o logodnică de neam împărătesc.

În noaptea nunții Alexie a fugit în taină pe o corabie care pleca în zori spre Laodiceea (Frigia, Asia Mică). A trăit necunoscut de nimeni, vreme de 17 ani la Edesa, în Siria.

În acest timp părinții au trimis oameni să îl caute peste tot. Au ajuns chiar până la biserica închinată Maicii Domnului din Edesa, dar nu au știut că unul din săracii din pridvorul bisericii este cel căutat, așa că i-au dat milostenie și s-au întors acasă.

Pentru că i-a fost descoperită viața sa cea sfântă și a început să fie cinstit de oameni, Sfântul Cuvios Alexie a plecat din acel loc și din pronie dumnezeiască a ajuns, în urma unei furtuni pe mare, din nou la Roma. Aici a hotărât să meargă la casa părinților ca un necunoscut.

Tatăl său l-a primit ca pe un om sărac și străin, iar pentru faptul că și fiul său se înstrăinase, a poruncit să i se ridice o căsuță chiar în fața porților, ca să fie întotdeauna în fața ochilor săi.  Fiind cunoscut de nimeni, își petrecea viața în rugăciune zi și noapte, răbdând plânsul mamei sale, îndurerate de pierderea fiului, pentru marea dragoste pe care o avea pentru Dumnezeu.

Când a simțit că i se apropie sfârșitul, a cerut o bucată de hârtie pe care a scris cine este, dar și toată viața sa, consemnând unele taine știute numai de părinți, iar după ce a terminat de scris această scrisoare a trecut la Domnul, fiind găsit a doua zi de părinți și slujitorii casei.

Aceștia, au luat trupul Cuviosului Alexie și l-au îngropat pe muntele Aventin. Moaștele Sfântului au fost găsite în anul 1216. Astăzi, se păstrează într-o biserică din Roma, zidită în cinstea Sfântului Bonifaciu și a Sfântului Alexie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate