622 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Neamț

0

Tg-Neamt-Cetatea-Neamtului-6280Astăzi, 2 februarie, se împlinesc 622 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Neamț- monument istoric de o inestimabilă valoare.

Datele geografice situează această cetate medievală la marginea de nord vest a orașului Târgu Neamț, pe stânca Timus de pe Culmea Pleșului, la o altitudine de 480 metri și la o înălțime de 80 metri față de nivelul apei Ozanei. Pentru târgnemțeni este mai mult decât atât. Este un simbol, un motiv de mândrie locală.

Nu se știe cu exactitate când a început construcția Cetății Neamț, însă cel mai probabil a fost ridicată în timpul domniei lui Petru I (1375 – 1391). Prima mențiune documentară propriu-zisă a fortificației de pe Ozana datează din 2 februarie 1395 când, aflat într-o campanie împotriva lui Ștefan I, care avea ca scop destrămarea legaturii moldo-polone, regele maghiar Sigismund de Luxemburg semna un act în care se localiza “înaintea Cetății Neamț” (ante castrum Nempch). Se afla, probabil, în tabara de la Hindau, de unde fusese nevoit să facă – în cele din urmă – cale întoarsă, fiind înfrânt de oștile moldovene și fără a mai vedea fortificația proaspăt înălțată.

Epoca de glorie a cetății medievale de la Neamț corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), organizatorul și conducătorul militar de exceptie, care întelegând bine rolul fortificațiilor pentru creșterea capacitătilor de aparare a țării, a întărit cetătile moătenite de la înaintașii săi și a construit altele noi, întreaga Moldovă fiind străjuită de un puternic sistem defensiv.

Lucrările intreprinse în vremea sa au constat în supraînălțarea vechilor ziduri ale cetății, ridicarea celor patru bastioane ale curții exterioare și construirea podului în forma de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatră. Astfel intărită, în anul 1476 cetatea Neamț a făcut față asediului impus de Mohamed al II-lea, după lupta de la Valea Alba-Războieni.
Pe masura inăspririi dominației turcești și a progresului realizat în tehnica de luptă, rolul cetătilor moldovene va scădea începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea. După distrugerea parțială a unor construcții interioare în vremea lui Alexandru Lăpușneanu (1564) și refacerile ordonate de Ieremia Movila.

În anul 1600 Cetatea Neamț își va deschide porțile în fața armatelor celui care a realizat prima unire politică a tuturor românilor: Mihai Viteazul. Prefăcută în mănăstire de Vasile Lupu (1646) și apoi distrusă parțial de Dumitrașcu Cantacuzino în 1675, Cetatea Neamț va mai avea forța de a scrie o nouă pagină de eroism în 1691, când, apărată de un mic grup de plăieși, va rezista asediului armatei polone condusă de Regele Ioan Sobietski. După distrugerea ordonată de Mihai Racoviță în 1717, Cetatea Neamț îți pierde total importanța militară.

Din anul 1718, Cetatea Neamț, un obiectiv istoric deosebit de important pentru orașul Târgu Neamț și județul Neamț, a rămas în paragina si a fost distrusă de către vreme sau de către localnici care foloseau piatra de la cetate în construcții. Se interzice luarea pietrei din cetate, în anul 1834, de către Departamentul pricinilor dinlăuntrul Moldovei. În anul 1866 este declarată monument istoric și abia între anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Ștefan Bals au început lucrările de reconsolidare a zidurilor. Din lipsa unor informații precise s-au executat doar unele terase necesare vizitării în bune condiții a acestui obiectiv istoric, urmărindu-se doar conservarea și menținerea monumentului fără reconstrucția părților dispărute.

Restaurarea cetății a continuat și după anul 1992 în cadrul programului UNESCO de restaurare și de renovare a monumentelor istorice în care s-a continuat restaurarea cetății și a zidurilor. Între anii 2007-2009 Cetatea Neamț a fost închisă fiind supusă unor lucrări de reabilitare și restructurare realizate cu fonduri europene. După doi ani de muncă grea, vechea cetate a renăscut din propria cenușă astfel încât vizitatorii pot admira diferitele Săli ale cetății, vechiul paraclis, bucătăria, monetăria și dormitoarele. Avem astfel un obiectiv istoric deosebit, situat în orașul Târgu Neamț: cetatea medievală de la Neamț sau Cetatea Neamț cum o numesc localnicii.

Mai multe imagini aici.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate