619 ani de la prima atestare documentara a Romanului

1

Anul acesta, pe 30 martie se implinesc 619 ani de la prima atestare documentara a orasului Roman. Unul dintre cele mai importante documente de la sfarsitul secolului al XIV-lea este documentul din 30 martie 1392 dat de Roman I Musat, un hrisov de danie. Acest document de ordin intern atesta  Romanul, orasul care a imprumutat numele voievodului Roman I Musat. Anul 1392 este un an de reper in istoria Moldovei, deoarece Roman I Musat se autointitula “Domn al Tarii Moldovei de la munte pana la marea cea Mare”.

Sursa foto

Sarbatorirea zilei Romanului este un obicei recent, initiat in anul 1992, cand s-au implinit 600 de ani de la prima atestare documentara. Cetatea de Pamant sau Musatina, cel mai vechi monument istoric si de arhitectura este numit pentru prima data in documentele emise de cancelaria voievodului Roman I Musat.  Cetatea a fost probabil construita in perioada domniei lui Petru I Musat (1375-1391), avand forma unei potcoave si fiind ridicata din barne de lemn si pamant.

Odata cu domnia lui Alexandru cel Bun care a luat masuri pentru consolidarea statului feudal, rolul  cetatii a fost cu mult diminuat. Studiile atesta faptul ca de la inceputul secolului al XV-lea, Cetatea Musatina a fost abandonata, pe locul sau aflandu-se prezentul complex episcopal de la Roman.

619 ani de la prima atestare documentara a Romanului

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. curios spune

    „Cetate cu rol de fortificatie”?!
    O asemenea tautologie n-am mai citit de multa vreme

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate