6 Ianuarie, Botezul Domnului

1

Binecredinciosii crestin-ortodocsi nemteni sarbatoresc in fiecare an, pe 6 ianuarie, Boboteaza, sarbatoarea Botezului Domnului infaptuit de Inaintemergatorul Ioan Botezatorul. Sarbatoarea este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de aproximativ 30 de ani. Intrucat in aceasta zi Iisus s-a prezentat pentru prima data in lume, sarbatoarea se mai numeste si Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului.

Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Matei ne relateaza ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan unde boteza Ioan Botezatorul, cerand sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine?” (Matei 3, 14), iar la raspunsul lui Iisus ca asa se cuvine, a fost botezat in cele din urma de catre Ioan. Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Duhul Sfant se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer Il declara ca fiind Fiul sau.

Sfintirea cea mare a apei are loc intr-un loc public, afara pentru a asista cat mai multi credinciosi. In anumite locuri se obisnuieste sa se faca si o cruce din gheata. Cand se porneste spre locul de sfintire a apei, preotul impreuna cu cantaretii canta troparele “Glasul Domnului peste ape striga graind: Veniti de luati toti Duhul intelepciunii…”, “Astazi se sfinteste firea apelor…”, “Ca un om ai venit la rau, Hristoase Imparate”, “Catre glasul celui ce striga in pustie:gatiti calea Domnului”…si “In Iordan botezandu-Te, Tu Doamne…”.
Dupa slujba de sfintire a apei, fiecare credincios ia aghiasma pentru a o pastra in decursul intregului an. Aghiasma Mare are putere sfintitoare si tamaduitoare si se intrebuinteaza la numeroase ierurgii. Credinciosii pot bea din Aghiasma Mare timp de 8 zile incepand din ziua de Boboteaza pana pe 13 ianuarie. Ulterior, Aghiasma Mare pote fi luata numai dupa dezlegarea de la Spovedanie, inainte de anafora.

Emilian Zaharia

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
 1. diogene spune

  IN ACEASTA SFANTA ZI,CAND IMPLINEA 97 ANI A FOST INMORMANTATA LA VARATEC O ADEVARATA LEGENDA VIE A CULTURII ROMANESTI,DOAMNA PROFESOARA VERONICA VICOL…
  FIICA DE PREOT CU O ALESA EDUCATIE CULTURALA SI SPIRITUALA,AVAND O TRAIRE CU ADEVARAT CRESTINA,DOAMNA PROFESOARA,DUPA UN PARCURS DE CARIERA DIDACTICA DEOSEBIT,DUPA CE A RAMAS VADUVA DE TANARA,LA PENSIE S-A RETRAS IN SATUL VARATEC,UNDE A CUMPARAT O CASA CARE A LASAT-O PRIN TESTAMENT MANASTIRII.AICI A FOST VIZITATA DE MULTI FOSTI ELEVI SI CUNOSTINTE CARE AVEAU COPII CU NEVOIE DE FORMARE,DAR SI DE TINERI SARACI CU MINTI LUMINATE,PE CARE DANSA I-A ADUNAT,I-A MEDITAT SI I-A CALAUZIT FARA NICI O PRETENTIE.MAI MULT,LE OFEREA SI CAZARE SI MASA SI O HRANA SPIRITUALA DE ORIGINE CRESTIN-ORTODOXA CE NU SE MAI GASESTE IN ZIUA DE AZI DECAT LA UNELE MANASTIRI DIN CE IN CE MAI RAR LA MOMENTUL DE FATA.
  CEI CARE AU TRECUT PE LA DOAMNA PROFESOARA DE 50 DE ANI INCOACE AU NUMIT LOCUINTA DANSEI DE ACOLO ,,ACADEMIA DE LA VARATEC”.
  FIINDCA L-A AVUT DUHOVNIC PE RENUMITUL PARINTE CONSTANTIN VOICESCU DIN BUCURESTI,SFINTIA SA O VIZITA DES LA VARATEC PE DOAMNA,DANSA REGRETAND FOARTE MULT TRECEREA LA CELE VESNICE A PARINTELUI DIN ANUL 1997…
  IN ULTIMII 7-8 ANI DE VIATA,DEOARECE O LASASE VEDEREA,DOAMNA VERONICA A DEVENIT FOARTE CUNOSCUTA ATAT IN SAT CAT SI IN LOCALITATILE VECINE, PENTRU ACTIUNILE CARITABILE PE CARE LE REALIZA IN ZONA.TOT IN ACEASTA PERIOADA, ASCULTA EMISIUNILE RADIO TRINITAS, PE CARE LE COMENTA CU MARE PLACERE CU CEI CARE O VIZITAU INCA.A FOST DE UN PATRIOTISM IESIT DIN COMUN,CERAND SA FIE INMORMANTATA CU O BANDA TRICOLORA.A FOST ATAT DE CREDINCIOASA INCAT A MURIT CU PREOT LANGA DANSA,SPOVEDITA,IMPARTASITA FARA SA FIE IMOBILIZATA LA PAT MAI MULT DE O ZI.MAI MULT,ISI DOREA CA ATUNCI CAND I SE VA DESPARTI SUFLETUL DE TRUP SA AUDA COCOSUL CANTAND.SI ASA A SI FOST…
  SUNT CONVINS CA DACA PESTE ANI SI ANI VA VREA DUMNEZEU SE VA DESCOPREI CA A FOST O SFANTA.
  DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA SI SA II ASEZE SUFLETUL ACOLO UNDE II ESTE LOCUL,PRINTRE SFINTII SAI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate