589 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamţ

0

Astăzi, 31 iulie, se împlinesc 589 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamţ.

Piatra-Neamţ este menţionat pentru prima oară în actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel Bun a dăruit Mănăstirii Bistriţa două prisăci şi o „casă a lui Crăciun de la Piatra”.

Până în anul 1859, aşezarea de la poalele Pietricicăi s-a numit „Piatra”, după care i se adaugă cuvântul „Neamţ”.

Primele mențiuni despre oraşul Piatra-Neamţ se datorează „Cronicii ruseşti″ (1387 – 1392) şi documentul emis de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cu ocazia expediției acestuia în Moldova la sfârșitul lui ianuarie 1395, fiind înfrânt de oștirea moldoveană la începutul lui februarie, același an, atât la Cetatea Neamț, cât și la Hindău-Ghindăoani.

Târgul Piatra capătă o importanță deosebită datorită constituirii aici (1468-1475) a unei Curți Domnești (menționată ulterior în mai multe rânduri – 1552, 1570, 1594), de către Ștefan cel Mare.

Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea și  începutul secolului al XIX-lea, orașul devine cel mai important centru urban și comercial al ținutului Neamț, iar treptat construcțiile încep să acopere și terasele mai joase ale Bistriței și Cuejdiului.

De asemenea, la mijlocul secolului al XIX-lea sunt incluse în perimetrul orașului și satele Mărăței și Dărmănești.

Aşezarea de la poalele Pietricicăi s-a numit „Piatra” până în anul 1859, când se adaugă cuvântul „Neamţ”. A  devenit astfel Piatra-Neamţ, completarea a fost necesară, pentru a deosebi oraşul de alte localităţi care purtau numele de „Piatra”.

Pentru mai multe informații relevante, click AICI

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate