5 preparate prin care Franța s-a transformat în capitala mondială a gastronomiei rafinate

0

Sursa foto: www.finebar.ro

Franța nu este cunoscută doar pentru Paris, Tour Eiffel sau pentru casele de modă celebre. Înainte ca Hexagonul să devină un punct de atracțiea turistic important, Franța s-a remarcat pentru gastronomia rafinată, un statut pe care și l-a câștigat de-a lungul a secole de perfecționare a artei gastronomice.

De exemplu, în timpul Revoluției Franceze, cum mulți dintre bucătarii consacrați au rămas fără slujbe, aceștia și-au deschis propriile restaurante, astfel încât preparatele să fie accesibile publicului larg.

În secolul al XIX-lea, legendarul Auguste Escoffier și-a adus contribuția în simplificarea și organizarea bucătăriei și crearea unui sistem de clasificare a rețetelor și tehnicilor de gătit. Mai presus de inovațiile din arta culinară, Franța a avut un rol cheie și în evoluția serviciilor de ospitalitate. Conceptul de ”haute cuisine” (cu accent pe calitatea și prezentarea artistică a mâncărurilor) și-a găsit originea în Franța.

Secolul al XX-lea a fost marcat de mișcarea „nouvelle cuisine„, o abordare care promova simplitatea, ușurința și accentul pe aromele naturale ale ingredientelor. Nouvelle cuisine a pus bazele pentru multe din tendințele moderne în gastronomie, inclusiv pe folosirea ingredientelor locale și de sezon.

Printre cele mai reprezentative preparate din Hexagon se numără:

Coq au Vin

Coq au Vin este un preparat rustic, care își are rădăcinile în profunzimile istoriei franceze. Am putea spune că este exemplul perfect al modului în care tradiția și rafinamentul se îmbină armonios. Preparatul, la origine, folosea un cocoș bătrân înăbușit în vin, ceapă, ciuperci și lardoane. Astăzi, Coq au Vin nu este doar un preparat, ci o poveste fascinantă despre istoria și cultura franceză, fiind asociat cu ospitalitatea.

Foie Gras

Foie Gras este un pateu fin din ficat de gâscă sau de rață, un simbol al rafinamentului și luxului în gastronomie. Pe de altă parte, acest preparat provoacă dezbateri intense din punct de vedere etic și al bunăstării animalelor, reflectând tensiunile dintre tradiție și valorile moderne.

Foie Gras este un produs al unei tehnici vechi, „gavage„, care implică alimentarea forțată a gâștelor sau a rațelor pentru a le mări ficatul. Această practică, dezvoltată și rafinată în Franța, rămâne o parte integrală a culturii culinare și a identității naționale. Este un produs protejat, fiind considerat o parte a patrimoniului gastronomic și cultural, ce se recomandă a fi savurat în compania unei băuturi rafinate, precum un pahar de Armagnac.

Ratatouille

Ratatouille este un preparat din legume coapte, ce își are originea în Provence. Acest fel de mâncare combină vinete, dovlecei, ardei, roșii și ierburi aromatice, ca o celebrare a simplității și naturaleței. Ratatouille nu este doar un fel de mâncare sănătos și viu colorat, ci și o expresie a terroir-ului francez, ce reflectă varietatea și bogăția culinară a regiunii Provence.

Bouillabaisse

Originară din portul Marsilia, această supă de pește și fructe de mare este un bun exemplu de cum resursele locale pot fi transformate într-un fel de mâncare emblematic pentru o întreagă regiune.

Supa a evoluat de la un fel de mâncare modest, pregătit pe bărci sau pe țărm, la un simbol al bucătăriei provençale și, prin extensie, al Franței. Gama variată de pești și fructe de mare, combinată cu aromele de ierburi provençale și mirodenii, conferă îi conferă supei un gust unic, inconfundabil.

Crème Brûlée

Crème Brûlée este, fără îndoială, unul dintre cele mai emblematice deserturi franțuzești. Acest preparat dulce, cu o crustă crocantă de zahăr caramelizat, este esența eleganței și rafinamentului în patiseria franceză. Nu degeaba este savurat în compania unei cafele aromate, a unui coniac de excepție sau a unor sortimente de licori pe care le poți comanda și din România, de la un magazin online de băuturi.

Originile sale sunt intens disputate, dar Crème Brûlée rămâne asociat cu Franța. Acest desert este un răsfăț pentru papilele gustative, dar mai ales o demonstrație a măiestriei în folosirea tehnicilor de patiserie franțuzești pentru a crea un echilibru între textură și gust.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate