Trioul Bonfilio-Mor-Audiger, la „NEAMŢ MUSIC FESTIVAL”, OPUS 2, DUALITY

0

A doua zi de Festival va programa vineri, 13 septembrie, la Rubik Hub (Ştrandul Tineretului), ora 19:00, evenimentul denumit JEANS CONCERT.

Protagonişti vor fi pianiştii Pietro Bonfilio (care va evolua în prima parte, denumită CLASIC, interpretând lucrări compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Dmitry Kabalevsky, Pierre Audiger, Maurice Ravel) şi Omri Mor (care va cânta în partea a doua, denumită JAZZ, programul cuprinzând piesele: „Jazz standards”, „Caravane”, „Someone Watch Over Me”, „Love for Scale”).

PIETRO BONFILIO

PIETRO BONFILIO a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano și a obținut diploma de master la Conservatorul Regal din Scoția. În timpul studiilor, a avut șansa de a-și aprofunda educația muzicală cu muzicieni renumiți precum Vincenzo Balzani, Victor Sangiorgio, Jean-Marc Luisada, Michele Campanella, Giuseppe Andaloro și Lang Lang.Pietro concertează în mod regulat în Italia și în străinătate. A avut apariții în SUA (Carnegie Hall din New York, NYU si Universitatea Cornell din Ithaca), Londra (Pușkin Casa), în diferite orașe din Suedia, Luxemburg (Conservatoire de la Ville), Scoția (Stevenson Hall și în Concertul Regal Hall of Glasgow), Honk Kong (Teatrul Tineretului), România (Neamț Piano Festival), Mexic (Centro Bicentenario Cultural în Mexico City), Cambodgia (Phnom Penh Piano Festival Meta House), Tailanda (Piano Festival Bangkok, Siam Ratchada Auditorium), Turcia (sala Milli Reasurans).Pe parcursul anilor de studiu, Pietro a câștigat mai multe competiții, precum: Marele Premiu la Ibla, ediția XXV, ediția a XII-a a competiției internaționale Monterosa Kaway, ediția a XX-a a concursului Riviera della Versilia care a avut loc la Viareggio, ediția a II-a concursului Agimus a avut loc la Florența, Ediția XI a concursului național Riviera Etrusca, care a avut loc la Livorno, ediția a VI-a a competiției Lissonum Young Performers, care a avut loc la Milano și ediția a IX-a a concursului internațional New Horizons desfășurat la Arezzo.Cele mai importante ziare și reviste musicale italiene, cum ar fi Corriere della Sera, La Repubblica, La Nazione, Amadeus și Suonare News, i-au oferit recenzii strălucitoare, iar RAI TV News (TG1) l-au intervievat. A cântat live de mai multe ori pentru Serviciul Național Radio Rai 3 și Radio Classica.

OMRI MORE


  OMRI MORE este pianist, compozitor și aranjor. Repertoriul său muzical se întindede la muzica clasică și jazz, la muzică arabo-andaluză. Concertează frecvent cu trio-ul basistului Avishai Cohen și, recent, a lansat albumul său de debut, “It’s About Time!”.Născut în Israel în 1983, Omri a început să învețe pianul la vârsta de șapte ani reușind să reproducă melodii favorite, urmând să ia primele lecții la vârsta de unsprezece ani. Inițial, antrenamentul său muzical a constat în experimentarea proprie, chiar și a celor mai complicate partituri precum sonatele lui Beethoven. În jurul vârstei de paisprezece ani, Omri a întâlnit trei influențe muzicale majore. A început să studieze muzica clasică sub îndrumarea profesorului Benjamin Oren. Aproape simultan, s-a alăturat clasei saxofonistului și educatorului de muzică jazz, Arnie Lawrence. În decurs de un an, Lawrence l-a invitat pe Omri să i se alăture într-un concert săptămânal la o cafenea locală. În timp ce Omri și-a continuat educația clasică și de jazz, el s-a întâlnit cu cântărețul și multi-instrumentalistul Nino Bitton, un maestru al stilurilor Arabo-Andaluz și a stilului algerian Chaâbi. Omri urma să-l viziteze pe Nino zilnic pentru lecții care începeau după-amiază și se puteau întinde până dimineața devereme. De îndată ce a acoperit repertoriul, Omri s-a alăturat trupei lui Nino, interpretând și înregistrând alături de el.Albumul de debut al lui Omri Mor, “Este timpul!”, vine într-un moment în care limbajul său muzical unic este în forță. Compozițiile pline de expresivitate sunt îmbogățite de diversitatea referințelor muzicale și de virtuozitatea performativă. Alături de el, în album, sunt prezentate și cateva dintre cele mai importante personaje muzicale de pe scena muzicală de astăzi: basistul Avishai Cohen, bateristul Karim Ziad, basistul Michel Alibo, bateristul Donald Kontomanou si Maâlem Abdelkébir Merchane.

PIERRE AUDIGER


Compozitorul, pianistul şi actor al şcolii de actorie Jean-Laurent Cochet din Paris, Pierre Audiger este prezent la Festival pentru al treilea an consecutiv. Compune de la vârsta de 17 ani și a absolvit studiile de pian de la Conservatorul Regal din Scoția sub tutela compozitorului David Fennessy. Descrisă ca o “muzică de foc și imaginație”, cu “personalitate” și cu “o afișare impresionantă a caracterului “, opera sa de compoziție este apreciată de critici și de public.În 2015, Pierre a câștigat premiul memorial Walter & Dinah Wolfe pentru compoziție cu piesa “Not A Clown”, interpretată în premieră de violonistul Ilya Gringolts la RCS. Premiatul pianist Daniel Ciobanu i-a comandat o piesă de tip encore “Parafraza pe cel de-al 23-lea concert de pian al lui Mozart”, care a avut de asemenea premiera în 2015. În același an a avut loc și premiera operei ‘Moremi Ajasoro Opera Storytelling’ pentru care Pierre a scris muzica, în timp ce April Koyejo-Audiger a scris scenariul și a semnat direcția artistică. Bazată pe viața reginei nigeriane Moremi Ajasoro, opera fost jucată la Londra în 2018.Alte evenimente recente notabile includ premiera compoziției sale “Piano and Flute Sonata”, interpretată împreună cu flautistul Graham Dickson și Piano Concerto interpretat ca duet cu pianistul Sinae Lee la Conservatorul Regal din Scoția. Opera sa “Dove Town”, scrisă pentru The Nicholson Duo a avut premiera în 2017. Pierre a fost de asemenea compozitor în rezidență atât la prima ediție a Neamt Piano Festival în 2017 și cât și la Neamt Music Festival în 2018, lucrările sale fiind interpretate de artiști renumiți precum Petras Geniusas, Luiza Zan, Ksenia Fedoruk și Anna Dmytrenko, Bogdan Ciobanu și Pietro Bonfilio.În prezent Pierre lucrează la primul său spectacol de comedie cu pian, care va avea premiera în septembrie 2019 la Paris. Printre alte producții de teatru, Pierre așteaptă cu nerăbdare să participe la piesa de teatru “Ouest End” a lui Caroline Darnay din Paris.

  • Informații furnizate de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate