31 august, o zi deosebită pentru cei care vorbesc şi simt româneşte

0

S-ar putea crede că întreaga natură a ostenit la zidirea Limbii Române. (Grigore Vieru)

În data de 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române, moment special pentru cei care vorbesc și simt româneşte.

Pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională, ziua de 31 august a fost instituită prin legea 53/2013 –  Ziua Limbii Române.


Ziua Limbii Române se sărbătorește odată cu „Limba Noastră”, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Limba română (limbă latină prin excelență) este cea mai apropiată de limba care se vorbea la Roma în urmă cu 2000 de ani și face parte (împreună cu limbile franceză, italiană, portugheză și spaniolă) din grupa limbilor romanice.

Limba română este predată în ţări est-europene unde există comunități semnificative româneşti, dar şi în instituţii de învăţământ din 43 de ţări ale lumii, unde limba română este învăţată ca limbă străină.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate