30 de bebeluși au murit pe o listă de așteptare. Strigătul de ajutor al unui medic s-a lăsat cu controale

0

Inspecţia Sanitară de Stat şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii au început de miercuri, 14 octombrie, o acţiune de evaluare a modului de gestionare a activităţii la nivelul Spitalului „Marie Curie”, inclusiv la Secţia ATI, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.

Măsura vine ca urmare a informației că 30 de bebeluși au murit în ultimul an, fiind pe o listă de așteptare, pentru că medicii de la „Marie Curie” din București nu au avut cu ce să îi trateze. Semnalul de alarmă a fost tras de medicul Cătălin Cârstoveanu.

„Este clar, sunt știute de foartă multă vreme, dar este foarte bine că un corp de control sau domnul ministru, dacă vine personal, cred că va înțelege mai bine lucrurile cum sunt, care nu sunt de azi, de ieri, sunt de multă vreme și sunt semnalate. În momentul acesta avem încărcare pacienți 110 la sută. Acum a venit unul în UPU foarte critic și n-avem unde să-l punem și a trebuit să facem ceva de urgență. Și ne mai vine încă unul de la Iași peste cei 110 la sută grad de internare”, a declarat medicul Cătălin Cîrstoveanu, miercuri, la Digi24.

„Există document oficial la Ministerul Sănătății în care se atestă. Sunt peste 150 de morți la nivelul 2. Un alt număr de pacienți, la nivelul 3, mor fără să primească îngrijirea corespunzătoare, adică fără operații. Nu e normal să se întâmple lucrul acesta”, a mai spus medicul, care a precizat că nu mai sunt bani pentru acest sfârşit de an.

Specialistul a dat exemplul unui caz de săptămâna trecută, când un copil cu o afecţiune foarte gravă a fost operat şi trebuia să iasă pe circulaţie extra-corporeală. „Tot ceea ce înseamnă această circulaţie extra-corporeală s-a cumpărat pe caiet, pentru că nu avem bani”. a explicat doctorul Cârstoveanu.

Referitor la informaţiile prezentate în spaţiul public de către dl dr. Cătălin Cîrstoveanu, şef de secţie TINN (terapie intensivă nou-născuţi) şi coordonator al Programului TINN din cadrul spitalului MS Curie, conducerea spitalului a precizat:

„- poziţia exprimată de doctorul Cîrstoveanu este personală şi nu angajează conducerea spitalului MS Curie.

– cei 30 de nou-născuţi decedaţi de la începutul acestui an, la care se referă dr. Cîrstoveanu, nu au fost internaţi în spitalul nostru, ci se aflau pe o listă de aşteptare conform afirmaţiilor dr. Cîrstoveanu.

Secţia condusă de dr. Cîrstoveanu, una de excelenţă în domeniul terapiei intensive neonatologice din România, este suprasolicitată şi nu poate interna toate urgenţele.

– în legătură cu finanţarea acordată programului TINN de către Ministerul Sănătăţii, precizăm că sumele alocate până azi însumează 1,3 milioane lei; în cursul zilei de azi s-au mai primit 800.000 lei.

***

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “M. S. Curie” este o instituție de interes public național, în domeniul public al statului, în administrarea și subordinea Ministerului Sănătății, având ca obiect de activitate asistența medicală, cercetarea științifică și învățământul medical de specialitate, o bogată tradiție recunoscută pe plan național și internațional și un personal universitar de înaltă ținută științifică. Misiunea sa este de a oferi servicii de sănătate specifice care să rezolve problemele de sănătate ale pacienților în cel mai bun și eficient mod posibil. Spitalul este o donație a statului polonez pentru copiii din România, construit de firma poloneză BUDIMEX . Funcționeaza din anul 1984. Obiectul de activitate al Spitalului este asistența medicală de specialitate pentru copii, cu adresabilitate întregii populații a țării, asigurând prin personalul său înalt calificat:

– Servicii de urgență;

– Servicii curative;

– Servicii profilactice.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate