26 aprilie 1986 – dezastrul de la Cernobil

0

Pe 26 aprilie 1986 a avut loc  catastrofa nucleara de la Cernobil.  Explozia care a avut loc la centrala nucleara din Cernobil, Ucraina, a emanat cantitati uriase de reziduuri radioactive in atmosfera, efectul fiind resimtit in URSS si Europa. Accidentul este considerat a fi una dintre cele mai mari catastrofe nucleare din istorie, alaturi de dezastrul nuclear de la Fukushima Daiichi.

Desi Cernobil este numele catastrofei, Pripiat este simbolul cel mai vizibil al acesteia. La 36 de ore dupa explozia de la Cernobil din 26 aprilie 1986, 1200 de autobuze au evacuat populatia orasului Pripiat. Accidentul de la reactorul nr.4 de la Cernobil a oprit timpul in loc.  Oamenii nu au putut lua altceva decat pe ei insisi. Totul a fost lasat in urma, mai putin efectele secundare ale radiatiilor. De asemenea, peste 360 000 de persoane au fost evacuate din zona din jurul Pripiat, Ucraina, URSS. Efectele exploziei au fost resimtite in Europa multe luni dupa aceea. Mii de victime, boli incurabile, lacrimi, amintiri negre.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002. Cu toate acestea, alte studii estimeaza ca aproape un milion de  oameni au murit de cancer cauzat de accidentul de la Cernobîl intre anii 1986-2004, venind in contradictie cu datele oficiale.

Astazi, orasul Pripiat este pustiu iar nivelul radiatiilor este atat de crescut incat este intezis accesul oamenilor mai des de o data la doua saptamani. In prezent, situl este muzeu al erei sovietice, fiind in continuare o zona ostila care nu va putea fi locuita de oameni timp de cel putin cateva secole. Oamenii de stiinta estimeaza ca vor trece in jur de 900 de ani pana cand elementele radioactive vor fi eliminate din mediu. Desi zona orasului este accesibila turistilor in anumite conditii, o potentiala industrie a turismului a esuat din cauza linistii  mormantale din oras care afecteaza majoritatea vizitatorilor.

Multi vin din curiozitate, insa chiar si cei mai curajosi nu rezista mai mult de cateva ore in Pripiat. Socul pe care il ofera vizitatorilor acest loc toxic si pustiu este o experienta care marcheaza profund pe oricine. Explozia de la Cernobil este cel mai mare dezastru nuclear al omenirii, dezastru care mai face victime si astazi, la peste 20 de ani de la tragedie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate