25 octombrie, ziua Armatei Romane

1

Astazi, 25 octombrie, este ziua Armatei Romane, zi care aminteste de victoria finala pentru eliberarea Transilvaniei de Nord aflata sub ocupatie hortista (25 octombrie 1944).

25 Octombrie este ziua in care tara si poporul işi sarbatoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt in slujba ei. Atunci, la 25 octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia hortista, incununand astfel lupta si jertfa zecilor de mii de combatanti pentru eliberarea Ardealului, lupta inceputa in Carpatii Orientali, chiar in noaptea de 23/24 august 1944. Astfel s-a eliberat intreg teritoriul de 43.492 km patrati, ocupat prin Dictatul de la Viena, refacandu-se in partea de Vest adevaratele hotare de stat ale Romaniei. Si asta prin jertfa a 49.744 de militari (morti, raniti şi disparuti), a caror oase odihnesc in Monumentul de la Carei. În cursul luptelor au fost eliberate 872 de localitati intre care 8 oraşe.

Astazi, in jurul orei 10, la Cimitirul Eroilor din Piatra Neamt va avea loc o slujba de pomenire a eroilor cazuti la datorie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. dihorul spune

    Glorie Eterna! celor cazuti sub drapelul Romaniei.Popotarii de atunci o duc bine si azi cand se numesc”logistica”.Dar curajul era manat de la spate cu pistolul de popa si de jandarm.Asa mi-a povestit tata care a luptat la Cotul Donului, la Stalingrad, la Kerci,si la Odessa.Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace! pe eroi si sa aiba grija de urmasii lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate