1913-2013: Un secol de Ape – 100 de ani de la înființarea primului Departament de Ape din România

0

S-au împlinit 100 de ani de când, în cadrul Ministerului Agriculturii și Domeniilor, a fost înființat primul Departament de Ape din România. Cu această ocazie, Administrația Națională ”Apele Române” a organizat la Palatul Parlamentului un eveniment în cadrul căruia a fost omagiată întreaga activitate de gospodărire a apelor. Evenimentul s-a bucurat de prezența multor personalități din domeniu, printre care Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, Ambasadorul Olandei la București, Matthijs van Bonzel, prof. univ. dr. ing. Petre Roman, Directorul General al Administrației Naționale ”Apele Române”, Vasile Pintilie, foști miniștri ai mediului și foști directori ai AN Apele Române, academicieni, moderator fiind Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD și fost conducător al Consiliului Național al Apelor.
Sub diverse denumiri şi formule organizatorice, Apele Române au desfăşurat o activitate remarcabilă chiar de la începutul secolului XX. Activitatea de gospodărire a apelor are un istoric bogat și pe teritoriul bazinului hidrografic Siret. Printre preocupările gospodarilor de apă din secolul XIX se menţionează în special măsurătorile hidrometrice efectuate pe principalele cursuri de apă. Primele staţii hidrometrice care au început să funcţioneze în acest bazin au fost Siret pe râul Siret, Vicovul de Jos pe râul Suceava şi Gura Humorului, pe râul Moldova (toate în anul 1886), Iţcani, pe râul Suceava (1894), Cârlibaba şi Dorna Giumalău, pe râul Bistriţa Aurie (1895) şi altele. Între 1902 şi 1925 s-au mai înfiinţat încă 35 staţii hidrometrice.
Până în anul 1925, la staţiile hidrometrice nu se efectuau decât observaţii asupra variaţiilor de niveluri. După anul 1925, când s-a înfiinţat Serviciul Hidrografic din Direcţia Generală a Apelor, începe centralizarea materialelor hidrometrice şi efectuarea măsurătorilor de debite. În anul 1933 la nivelul întregii ţări exista un fond de peste 300 măsurători de debite, dintre care 148 în bazinul hidrografic Siret.
După Primul Război Mondial, preocupările privind gospodărirea apelor şi amenajarea cursurilor de apă se intensifică şi se diversifică. Au rămas de referinţă lucrările deosebit de laborioase, de bine fundamentate şi chiar de actualitate, elaborate de Dimitrie Leonida (1924) – un proiect pentru hidrocentrala de la Bicaz de pe râul Bistriţa – valorificat în 1960.
După cel de al II-lea război mondial s-au intensificat preocupările pentru problema utilizării resurselor de apă. Dezvoltarea economică de ansamblu a impus şi o valorificare mai complexă a resurselor de apă din ţară şi din bazinul hidrografic Siret. Cerinţele de apă pentru industrie (răcire, spălare, materie primă), pentru populaţie şi pentru irigaţii au crescut ritmic, iar după anul 1950, acestea au înregistrat o creştere substanţială datorită relizării unor mari sisteme hidroenergetice.
În perioada anilor 1952 – 1966 s-a realizat întregul complex hidroenergetic de pe râul Bistriţa: 9 acumulări cu un volum total de 1270 milioane metri cubi şi 12 hidrocentrale cu o putere instalată totală de 455 MW. Acumulările de pe râul Bistriţa şi în special acumularea Izvorul Muntelui au un rol deosebit de important în atenuarea viiturilor şi apărarea împotriva inundaţiilor. În acumularea Izvorul Muntelui pot fi stocate volumele a 4 viituri mari (cu probabilitatea de depăşire de 1%). Tot în această perioadă (1950 – 1965) a crescut mult numărul folosinţelor de apă. La nivelul anului 1965 funcţionau în întregul bazin hidrografic Siret 440 captări de apă potabilă şi industrială, 839 terenuri irigate, 100 iazuri, câteva haituri pentru plutărit pe râul Bistriţa Aurie, 104 mori, 3 darace, 11 fierăstraie, 2 pive, 3 instalaţii diverse şi 10 hidrocentrale din salba de pe Bistriţa.
În anul 1976 şi-a început activitatea Direcţia Apelor Siret, înfiinţată prin Decretul 156/1975 emis de căre Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Apelor, Direcţiilor Apelor şi Oficiilor de Gospodărirea Apelor.
În prezent, vorbim de Administrația Națională Apele Române, instituție publică de interes național care are în subordine unsprezece Administrații Bazinale, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor precum și Exploatarea Complexă Stânca Costești.
În cifre, Administrația Bazinală de Apă Siret înseamnă o suprafaţă de 28.116 km2, 735 de cursuri de apă codificate, cu o lungime a reţelei hidrografice de 10.415 km, 16 acumulări (13 permanente şi 3 nepermanente), cu un volum total de peste 210 milioane metri cubi, 52 de îndiguiri însumând 249,63 km, 96 de apărări de maluri cu o lungime de 104,45 km, 110 regularizări de albii cu o lungime de 321,59 km și 3 derivații cu o lungime totală de 21,76 km. Dincolo de cifre, Administrația Bazinală de Apă Siret înseamnă devotament, profesionalism și compasiune pentru semeni. În semn de recunoștință, mulțumim tuturor celor care și-au adus și își aduc aportul în domeniul gospodăririi apelor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate