160 de ani de la Unirea Principatelor Române – omagiu adus de profesorii din Neamț

0

Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, a găzduit marți, 22 ianuarie, o acțiune dedicată omagierii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, Primăria Municipiului Piatra-Neamț, Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț.

Printre invitați, alături de profesorii din Neamț, s-au aflat primarul Dragoș Chitic, conf. univ. dr. Cristian Ploscaru de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (invitat special) și reprezentantanți ai Asociației „Cultul Eroilor” din Neamț.

Activitatea desfășurată în cadrul muzeului a fost și un moment de bilanț, o trecere în revistă a manifestărilor dedicate Centenarului, organizate de profesorii de istorie, cu sprijinul partenerilor educaționali.

„Este o activitate complexă în care punem punct unor proiecte educaționale care au sprijinit Anul Centenar. Vă mulțumesc și vă admir pentru toată osteneala depusă în slujba țării și în slujba românismului.”, a precizat în deschiderea evenimentului inspectorul școlar pentru disciplina istorie, Elena Preda.

Manifestarea a continuat cu o prelegere dedicată omagierii Unirii Principatelor Române, susținută de istoricul Cristian Ploscaru, originar din Bălțătești, care a vorbit despre aspecte inedite și mai puțin cunoscute ce au stat la baza unirii Moldovei cu Țara Românească.

Cel mai important moment al zilei l-a reprezentat lansarea albumului istoric „Centenar Piatra-Neamț – 2018”.  Volumul cuprinde numeroase articole și fotografii  care prezintă activitățile și modul prin care Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit în școlile din municipiu.  Albumul face parte dintr-un amplu proiect  coordonat de prof. de istorie Luminița Dorina (Colegiul Național „Petru Rareș”),  în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Piatra- Neamț. Proiectul „Centenar Piatra-Neamț – 2018”, realizat la sfărșitul lunii noiembrie 2018, a cuprins un concurs de istorie și un spectacol desfășurate la Cinema Dacia, în   care au fost angrenați  elevi de gimnaziu și de liceu.

De asemenea, în cadrul manifestării au fost înmânate diplome partenerilor educaționali și  participanților la proiectul dedicat Centenarului.

La final, Asociația profesorilor de Istorie Neamț și-a prezentat raportul de activitate și și-a ales noua conducere.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate