15 mai – Ziua Latinității

0

Ziua Latinităţii este sărbătorită la 15 mai, în jurul acestei date fiind organizate diferite manifestări pentru „a promova conştiinţa identităţii culturale comune popoarelor de origine latină” şi a medita asupra valorilor culturale şi lingvistice proprii întregii comunităţi latine, potrivit site-ului oficial al Uniunii Latine (www.unilat.org).

Al XIX-lea congres al Uniunii Latine, întrunit la Paris în zilele de 13 şi 14 decembrie 2000, a decis să aniverseze convenţia constitutivă a Uniunii Latine, semnată la Madrid la 15 mai 1954.

Astfel, cele 36 de state membre ale organizaţiei au ales să declare data de 15 mai ca Zi a Latinităţii. Această dată „marchează începutul unei perioade în care statele latine au creat mecanisme care să permită protejarea bogăţiei culturale a lumii latine, ale cărei moştenitoare sunt, pentru a o proiecta mai eficient în viitor”, arată sursa citată.

Guvernele, organismele internaţionale, organizaţiile neguvernamentale care împărtăşesc valorile latinităţii se asociază la această festivitate.

Uniunea Latină, organizaţie internaţională fondată în 1954, reuneşte 36 de state membre care militează pentru diversitate culturală şi multilingvism.

Prima Zi a Latinităţii a fost marcată în România în 2001. Cu acest prilej, la 15 mai, s-a desfăşurat, în Aula Academiei Române, o sesiune solemnă, organizată de Academia Română şi Uniunea Latină. AGERPRES


Sursa: StiriNationale.eu

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate