15 august – Adormirea Maicii Domnului

0

În data de 15 august creştinii de pretutindeni sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Această sărbătoare este cea mai importantă a perioadei estivale. Este ultimul praznic împărătesc din parcursul anului bisericesc, care începe la 1 septembrie şi se termină la 31 august.

Tradiţia Sfintei Biserici relatează faptul că Fecioara Maria, Mama Domnului Iisus Hristos, a fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că va trece din lumea aceasta pământească în cea cerească. Astfel, Maica Domnului şi-a pregătit „plecarea”, lăsând în urma ei pace şi binecuvântare. Se mai spune, iarăşi, că Apostolii, fiind plecaţi la propovăduire în lume, au fost aduşi în mod minunat, purtaţi pe nori, până la locul în care trupul Fecioarei Maria era aşezat pentru slujba înmormântării. Tot soborul apostolesc şi preoţesc a petrecut-o pe Maica lui Iisus Hristos la locul de veşnică odihnă.

Iudeii, având ciudă pe „mama răstignitului”, au vrut să o necinstească şi s-au năpustit asupra patului unde era aşezată, însă au fost loviţi de orbire şi unuia dintre ei, care ajunse cu mâinile pe pat, i s-au retezat mâinile şi au rămas lipite de veşmântul ce acoperea patul. După rugăciuni şi lacrimi de pocăinţă, cei loviţi de aceste pedepse au fost vindecaţi.

Tradiţia spune că Apostolul Toma a ajuns mai târziu decât ceilalţi, iar trupul Fecioarei Maria fusese deja aşezat în mormânt.Toma fiind încercat din nou de necredinţă, a cerut ca să fie dată piatra la o parte de pe mormânt ca să poată vedea cu ochii lui trupul Maicii Domnului. Însă, atunci când au luat piatra, toţi au rămas uimiţi, observând că trupul Fecioarei Maria nu mai era acolo, ci numai giulgiul cu care fusese înfăşurată şi toţi au preamărit pe Hristos, Care a ridicat trupul Maicii Sale la ceruri.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este precedată de două săptămâni de post, în care credincioşii se pot spovedi şi împărtăşi. În ajunul sărbătorii, seara, se cântă la Biserică slujba prohodului Maicii Domnului. În ziua praznicului, femeile aduc flori pe care le aşează la Icoana Maicii Domnului, iar la sfârşitul slujbei se face pomenirea celor adormiţi şi se împart fructe, în special struguri. Tot această sărbătoare deschide şi sezonul nunţilor care ţine până în noiembrie, la începutul postului Crăciunului.

Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea vorbește de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului “adormit”, întelesul care il asociază cu Învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: “Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

În  zona Moldovei, Sfânta Maria Mare este considerată „a morților”, fiind pomeniți toți cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei și doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) sunt sărbătoriți cei care poartă acest nume.

În România, foarte multe biserici şi mănăstiri au hramul Adormirii Maicii Domnului. Cele mai cunoscute dintre ele sunt: Mănăstirea Celic Dere (Tulcea); Mănăstirea Bistriţa (Vâlcea); Mănăstirea Frăsinei (Vâlcea); Mănăstirea Hodoş-Bodrog (Arad); Mănăstirea Humor (Suceava); Mănăstirea Moisei (Maramureş); Mănăstirea Nicula (Cluj); Mănăstirea Putna (Suceava); Mănăstirea Rohia (Maramureş); Mănăstirea Tismana (Gorj); Mănăstirea Vladimireşti (Galaţi). În judeţul Neamţ, Mănăstirea Văratec are hramul Adormirii Maicii Domnului. În Piatra-Neamţ acest hram îl poartă Biserica Precista veche, precum şi Biserica din satul Vânători,  aflată în vecinătatea oraşului.

De asemenea, în Neamț, de Ziua Marinei, care se sărbătoreşte tot pe 15 august, au loc la Bicaz diverse manifestări festive, concerte, plimbări cu vaporaşul pe lacul de acumulare, manifestări ce atrag pe toţi amatorii de distracţii,  chiar şi pe  turiştii care sunt în vizită în județul nostru. 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate