14 septembrie – Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci

0

Inceputul cultului public şi oficial al Crucii lui Iisus s-a petrecut in anul 335, cu ocazia sfintirii bisericii zidite de imparatul Constantin cel Mare, la propunerea imparatesei Elena, pe Golgota, locul Calvarului şi al ingroparii Mantuitorului Iisus (vestita biserica a Sfantului Mormant, sau Martirion/Martyrium, iar mai tarziu „Ad Crucem”). Conform pelerinei creştine Egeria (sec. IV), in aceasta biserica, tarnosita in ziua de 13 septembrie, a fost depusa spre pastrare cea mai mare parte a lemnului Sfintei Cruci, descoperita de putina vreme de sfanta Elena, mama lui Constantin.

Sarbatoarea liturgica a inaltarii Sfintei Cruci s-a stabilit o zi mai tarziu, pe 14 septembrie, şi aşa s-a transmis şi in Occident incepand cu secolele VII-VIII, cand la evenimentul din anul 335 s-a adaugat comemorarea redobandirii relicvei Sfintei Cruci de catre imparatul bizantin Heraclie, in anul 629.

Cu paisprezece ani mai inainte, regele persan Cosroe Parviz, cucerind Cetatea Sfanta a Ierusalimului, a luat ca prada de razboi şi racla cu lemnul Sfintei Cruci. Heraclie a recuperat Crucea prin razboi şi a depus-o in Biserica Sfantului Mormant.

Cativa ani mai tarziu, in anii 634-635, lemnul Sfintei Cruci a fost adus de la Ierusalim la Constantinopol (şi inapoi) intr-o procesiune solemna care s-a pastrat pana astazi in cultul bizantin al sarbatorii din 14 septembrie.


Partile din Sfanta Cruce care au ramas la Ierusalim s-au pierdut in anul 1187, cand a fost luata de Episcopul de Betleem şi dusa in batalia de la Hattin. Au ramas doar bucatile trimise de Sfanta Elena la Constantinopol şi la Roma. Parti din lemnul sfintei Cruci se gasesc astazi şi la Muntele Athos.

Caracteristica slujbei din cele doua sarbatori inchinate Sfin­tei Cruci este ritualul scoaterii Sfin­tei Cruci spre inchinare, ritual care are loc intre Utrenie si Liturghie. El inlocuiește și amintește ceremonia liturgica a inaltarii sau a aratarii solem­ne și a venerarii generale a Sfintei Cruci, care avea loc in vechime la Ie­rusalim, mai tarziu și la Constantinopol, in Vinerea Patimilor.

Pe langa cele doua sarbatori amintite, in calendarul ortodox mai intalnim urmatoarele sarbatori inchinate Sfintei Cruci:

Ziua de 1  august, care coincide cu inceputul postului Sfintei Marii, se numeste Scoaterea Cinstitului lemn al cinstitei și de viata  facatoarei Cruci, in amintirea eliberarii grecilor din robia saracinilor, pe timpul imparatului Manuel Comnenul (sec. XII), cu ajutorul Sfintei Cruci. Alta sarbatoare a Sfintei Cruci este la 7 mai, cand praznuim pomenirea aratarii semnului Sfintei Cruci pe  cer in timpul imparatului Constantin.

In aceasta mare zi de praznic isi serbeaza hramul Schitul „inaltarea Sfintei Cruci” (sau Poiana lui Ioan), situat la 26 de km de Targu Neamt, in muntii Neamtului și la 3 km de Manastirea Sihastria si Schitul Sfanta Cruce care este situat la 22 km NV de Targu Neamt, respectiv la 7 km stanga de comunele Brusturi-Draganesti, jud. Neamt, pe drumul Targu Neamt – Falticeni.

Ela P.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate