Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul

0

Sfântul Mucenic Marcu, episcop al Aretuselor, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 29 martie.
Sfântul Marcu s-a  născut în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare (306-337) și fiind plin de râvnă a fost sființit episcop al cetății Aretusa, în Sicilia. În acel timp, prin Edictul de la Milan din 313, se acordase totală libertate de credință creștinilor. În anul 361, urcă  pe tronul împărătesc nepotul lui Constantin cel Mare, Iulian, cel care s-a lepădat de credinţa creştină și a pornit prigoană împotriva Bisericii lui Hristos.

A urmat o altă perioadă de persecuții împotriva creștinilor. Între cei care au suferit atunci a fost și Sfântul Marcu, care a fost torturat cu cruzime pentru faptul că nu a renunțat la creștinism. Mai mult, răbdarea și blândețe sa i-a înduplecat pe unii dintre călăii săi să creadă în Hristos. După moartea împăratului apostat, Sfântul Marcu a revenit în scaun episcopal dar, la scurtă vreme a trecut la cele veșnice.

Astăzi este pomenit și Sfântul Chiril diaconul, care a fost, de asemenea, torturat în vremea lui Iulian Apostatul, fiind învinuit ca în timpul împăratului Constantin cel Mare a distrus statuile idolilor din cetatea Iliopolis.
Tot astfel au pătimit şi preoţii, femeile şi fecioarele din cetăţile Ascalon şi Gaza (sud-vestul Palestinei).

sf123

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate