Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului; Sf. Cuv. Ștefan, făcătorul de minuni

0

Sfântul Cuvios Ilarion este pomenit în calendarul creștin ortodox la 28 martie. A trăit pe vremea lui Leon Isaurul (717-741) și a fiului său Constantin Copronim (741-775).sfantul_cuvios_ilarion_cel_nou_egumenul_pelechitului_1 (1)Cuviosul Ilarion s-a călugărit din tinereţe la Mănăstirea Pelichit de lângă Helespont, Asia Mică. Pentru viaţa sa curată s-a învrednicit de darul preoției şi apoi a fost ales stareţ al acelei mănăstiri.
În timpul prigoanei împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820) împotriva cinstitorilor de icoane, un grup de ostași a pătruns în mănăstire și i-a chinuit pe monahi, pe unii dintre ei chiar omorându-i.
Sfântul Cuvios Ilarion și alți 42 de monahi, după ce au fost torturați, au fost exilați în Efes. Sfântul Ilarion a murit în acea temniță, mărturisind dreapta credință.

Astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Ștefan, făcătorul de minuni (sec. IX), care a fost stareț la Mănăstirea Triglia (lângă Constantinopol). Tot în timpul împăratului Leon Armeanul, a fost obligat să renunțe la dreapta credință și la cinstirea sfintelor icoane. Sfântul Ștefan s-a împotrivit și pentru aceasta a fost supus la chinuri, după carea fost  exilat. A trecut la cele veșnice în exil.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate