Sfântul Cuvios Mucenic Nicon și cei 199 de ucenici ai săi

0

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon și cei 199 de ucenici ai săi sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 23 martie.
Sfântul Cuvios Nicon s-a născut la Neapole, din tată păgân şi mamă creştină și a fost ofiţer în armata împăratului Deciu (249-251).nic12
Se spune că, în timpul unui aprig război, Sfântul Nicon a făcut semnul Sfintei Cruci şi a rostit tare numele Lui Hristos, ţinând seama de sfaturile mamei sale. În acel moment, a simţit în el o putere neobişnuită cu ajutorul căreia a reuşit să-i alunge pe duşmani. După război, Nicon a ajuns la Cizic, unde a primit botezul din mâna Arhiereului Teodosie, episcopul creştin al locului. După ce a devenit creştin, s-a retras într-o mănăstire unde s-a dedicat cu totul studiului şi ascezei. La scurt timp, Sfântul Nicon a fost hirotonit preot, apoi episcop.

După moartea mamei sale, Sfântul Cuvios Nicon s-a retras în Insula Sicilia, unde a predicat Evanghelia Lui Hristos. Nicon a reuşit să strângă în jurul său nu mai puţin de 199 de monahi. În acea vreme, însă, a început prigoana împotriva creştinilor.

Marele dregător Quintianus l-a prins pe Sfântul Nicon împreună cu ucenicii săi şi i-a supus la chinuri. Mai apoi, cei 199 de ucenici ai Sfântului Nicon au fost omorâţi prin decapitare.

Trupul Sfântului Nicon a fost descoperit în urma vindecării minunate a unui păzitor de turme. Acesta avea duh necurat şi, când s-a atins de trupul sfântului, s-a tămăduit. Vindecat în acest fel, bărbatul a vestit minunea, iar creştinii au luat trupul Sfântului Nicon şi l-au îngropat cu cinste.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate