Sfinții Mucenici Hrisant și Daria

0

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, martiri creștini din secolul al III-lea, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 19 martie.
Sfântul Hrisant s-a născut în Egipt, fiind fiul nobilului Polemie.
Tatăl său l-a dus la Roma pentru a studia învăţăturile păgâne în timpul împăratului Numerian (283-284). Însă Hristant a îmbrăţişat învăţătura creştină şi citind Sfânta Scriptură s-a luminat. Astfel, a părăsit învăţătura păgână şi a fost botezat de Cristofor, un preot creştin care i-a explicat şi tainele credinţei creştine.
Pentru că nu a fost cu putință ca Sfântul Hrisant să fie înduplecat să părăsească credința creștină, tatăl său a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, în nădejdea că aceasta îl va convinge să redevină păgân. Tânăra Daria, preoteasă a zeiței Atena, a devenit însă și ea creștină, după căsătoria cu Hrisant, hotărând amândoi să trăiască în castitate.
După un an, Polemie a murit, lăsând toată averea fiului său. Hrisant şi Daria au zidit în Roma două case mari, două mănăstiri, una pentru bărbaţi, a lui Hrisant şi a alta pentru femei, a Dariei. În cele din urmă, Sfinții Mucenici Hrisant și Daria au ajuns în fața autorităților, care i-au dat pe mâna unui aspru persecutor, numit Claudiu. Văzând răbdarea la chinuri, dar și auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat și el, împreună cu ostașii săi.
După toate acestea împăratul a poruncit ca Hrisant şi Daria să fie scoşi în afara Romei şi închişi de vii într-o peşteră, iar Claudiu și ostașii să fi ucişi.
Moaştele Sfinților Mucenici Hrisant și Daria au fost găsite în timpul împăratului Constantin cel Mare.

mucenici

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate