Ministerul Sănătăţii a lansat programul „Mama şi copilul”

0

Toate unitățile spitalicești de specialitate din România vor fi dotate cu incubatoare.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat marți, 8 martie, alocarea fondurilor necesare din bugetul Ministerului Sănătății pentru dotarea tuturor spitalelor cu necesarul de incubatoare.

La începutul acestui an, Ministerul Sănătății a demarat un proces de colectare de date de la toate unitățile spitalicești cu secții de obstetrică-ginecologie și neonatologie din țară, atât de la nivelul unităților aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cât și a unităților spitalicești, care în urma procesului de descentralizare se află în subordinea Consiliilor Locale.

Din totalul de 597 de incubatoare, 132 vor acoperi necesarul celor 9 spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, iar restul de 465 vor fi destinate celor 114 unități spitalicești locale – aflate în subordinea Consiliilor Locale.

Programul „Mama şi Copilul” reprezintă o prioritate asumată la nivel strategic, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-născuți, a screening-ului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei şi copilui, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Scopul urmărit este ca toate unităţile spitaliceşti de specialitate din România să fie dotate cu incubatoare.

Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătății a alocat un buget de 33 milioane lei, adică echivalentul a peste 7,3 milioane EURO.

În conformitate cu normele legale în vigoare, spitalele publice din rețeaua autorităților locale, au obligația de a contribui la achiziționarea aparaturii medicale cu fonduri de minim 10% din valoarea totală a achiziției. După alocarea acestei cofinanțări, Ministerul Sănătății pune la dispoziție diferența de 90% din fondurile necesare achiziției incubatoarelor.

Iniţiativa legată de dotarea tururor spitalelor cu incubatoare reprezintă doar începutul unui demers mai amplu în marja Programului, menționează Ministerul Sănătății, care spune că până la data de 1 iunie 2016 va fi elaborat un Plan de Acţiune realist şi eficient, prin care se urmărește identificarea şi acoperirea principalelor nevoi în domeniile de obstetrică-ginecologie și neonatologie. Planul de Acţiune va îngloba informaţii şi propuneri din rândul specialiştilor în domeniul sănătăţii, dar şi al societăţii civile implicate în zona de sănătate a mamei şi copilului.

program11

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate