De 8 Martie, RICARDO CARIA aduce ritmurile portugheze la Piatra-Neamț

0
Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ a pregătit un eveniment special care să marcheze ziua de 8 Martie şi a programat, pentru prima dată în Piatra-Neamţ, un concert de muzică de fado.
Protagonistul, Ricardo Caria, portughezul a cărui inimă bate în ritm de fado, invită doamnele şi domnişoarele să pătrundă dincolo de “uşa deschisă” a muzicii lusitane. Spectacolul acoperă cele aproape două secole de istorie în care fado-ul a evoluat constant pentru a se adapta ritmului culturii portugheze. Un gen muzical care a rămas fidel naturii sale primare de cântec al Lisabonei şi al Portugaliei, de cântec despre iubire, mare şi viaţă, un simbol al identităţii Portugaliei, recunoscut în ţară şi peste hotare.Elena Morozan - FLOARE
Pentru a completa imaginea unei seri de neuitat, organizatorii concertului au pregătit şi o expoziţie de pictură. De Ziua Femeilor, Elena Morozan, pictoriţă cu deja câteva „personale” în portofoliu, va expune în foaierul Teatrului Tineretului o serie de lucrări cu tema „Flori şi Primăvară”.
Întreg evenimentul va avea loc la Teatrul Tineretului, marţi, 8 martie, începând cu ora 18,oo.
ISTORIA FADO
Lisabona, capitala Portugaliei. De secole, corăbiile sale au navigat pe tot globul, aducând pe ţărmurile bătrânului continent primele veşti despre diversele culturi necunoscute, dar fascinante din Africa, Asia şi cele două Americi. Cu fiecare corabie care se întorcea, veneau şi cântecele care vorbeau despre pericolele unei astfel de călătorii şi toate minunăţiile noilor lumi explorate, pline de sunete şi ritmuri exotice, dar şi cântece care povesteau despre singurătate, dorul de casă şi fragilitatea omului în faţa stihiilor naturii şi imprevizibilul din destinul omului.
În anii ´20 şi ´30 ai secolului XIX, noi cântece s-au scris în Lisabona, iar ceea ce urma să devină oglinda identităţii multiculturale a oraşului şi a locuitorilor săi, a primit numele de FADO, acelaşi cuvânt care însemnă SOARTĂ în limba portugheză.
Rădăcinile fado-ului, la început de secol XIX, se regăsesc în originea dansului sângelui, dans dezvoltat în coloniile portugheze din Brazilia, combinând acordurile cântecelor europene cu ritmurile sincopate africane, ambele nostalgice şi senzuale. Fado-ul a fost adoptat de către oamenii din jurul golfului Lisabonei şi, pigmentat cu cântece şi dansuri tradiţionale, a devenit un element central în cultura populară a capitalei lusitane.
afis-fado

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate