Sfânta Cuvioasă Mucenică Evdochia

0

Sfânta Cuvioasa Mucenică Evdochia, pomenită în calendarul creștin ortodox la 1 martie, s-a născut în vremea împăratului Traian (98-117), în cetatea Iliopolis, aflată la granița de astăzi dintre Irak și Liban.
cv1

Înzestrată de Dumnezeu cu o frumuseţe nemaivăzută, Evdochia şi-a petrecut o bună parte a vieţii în păcat şi desfrânare, agonisind o avere însemnată. Tineri din toate părţile imperiului veneau în Heliopolis, ca să o vadă şi să-i ofere daruri.

Întâmplător, într-o seară, l-a ascultat pe monahul Gherman ce locuia într-o casă apropiată de casa sa, care după rugăciune a început cântarea de psalmi. Atunci a auzit dată despre înfricoșata judecată a lui Dumnezeu, când drepții se vor lumina ca soarele întru Împărăția cerului iar păcătoșii vor merge în focul cel nestins. Înfricoșându-se și umilindu-se a cerut acestuia să o îndrume spre mântuire.

Sfânta Cuvioasa Evdochia a fost botezată de episcopul cetății Teodot și trimisă la o mănăstire de călugărițe. Pentru osârdia cu care se dedica celor monahicești, a fost aleasă egumenă. Cuvioasa a dobândit apoi moarte mucenicească, în timpul persecuţiei pornite de conducătorul cetăţii Heliopolis, Vincenţiu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate